Företagsbesök hos Erja mur och kakel
Ni som passerat Erjas kontor på Dalgatan i Älvdalen märker att det händer saker innanför väggarna. Näringslivssamordnare Daniel Nilsson, kommunalråd Peter Egardt och regionchefen på Svenskt näringsliv Henrik Navjord, hälsade på för att lyssna in vad som är på gång.
Det var 1995 som Tore Eriksson och Rolf Jansson startade Erja. Per Eriksson och hans bror tog sedan över deras far Tores del 2012. Pers goda vän Tomas Andersson kom in 2015 och tog över Pers brors del. Sedan dess har också Simon Irgens anslutit och Rolf har gått i pension. Så nu är de tre kamrater som har tagit företaget från 5 anställda till idag 18 anställda.
Företaget arbetar i huvudsak som underleverantör av mur och kakelarbeten till nyproduktionsbyggen. Varav cirka 50 procent av uppdragen sker i Idre och Grövelsjönområdet.
Glädjande kommer det fortsatt in bra med förfrågningar trots inflation, prisökningar och annan oro i vår ekonomi, säger Per Eriksson.
Sakta men säkert pågår även renovering av den egna butiken. Här ska det bli ett showroom och kunder ska kunna komma in och klämma, känna och få en känsla av produkter inom mur och kakel. Långa leveranstider på till exempel kaminer påverkar dock tidsplanen och än dröjer det ett tag innan butiken återöppnar.
Hos oss på Erja har alla anställda fast månadslön och jobbar inte på ackord. Vi har tillsammans med Almi gått igenom företaget ur ett hållbarhetsperspektiv. Till exempel hur vi kan jobba med schyssta arbetsförhållande och förlänga livslängden på de produkter vi arbetar med. Det är jättesvårt att hitta ny personal, det utbildas väldigt få murare idag. Det är nästa bara plattsättare som kommer ut från de utbildningar som finns, berättar Per.
Närmaste gymnasieutbildning finns på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Henrik informerar om det relativt nya studieomställningsstödet för personer 28–62 år. Där individen söker ersättning från Centrala studiestödsnämnden, CSN, för mellanskillnaden på 8 700 kronor upp till kollektivavtalsenlig lön, upp till 44 veckor.
Mer om omställningsstudiestöd för dig som är mitt i arbetslivet (CSN) Länk till annan webbplats.
Erja tar emot praktikanter både från högstadiet och Älvdalens utbildningscentrum, vilket är en relativt liten insats för att bidra till företagets långsiktiga kompetensförsörjning. Att samverka och samarbeta med andra lokala företag är något som de ser som en självklarhet och styrka.
Till sist berättar Per och Tomas om ett spännande uppdrag som dock kräver kontakt med både bygglov, miljö och livsmedelstillsyn. Vi informerar att det kan vara ett tidsbesparande alternativ att nyttja kommunens möjlighet med Forum Älvdalen - en dörr in. Där man får möjlighet att träffa alla nödvändiga kontakter för sitt ärende och möjlighet att ställa frågor och få råd från kommunens olika tillsynsinstanser vid ett och samma tillfälle. Vi kom överens om att sammankalla till ett sådant möte för Erja och hoppas med mötet att kunna hjälpa till att snabba på och göra bygglovsprocessen smidigare och mer tidseffektiv.
Vi tackar för besöket och önskar fortsatt lycka till med verksamheten.