Musik Groddis förlängs under vårterminen

Publicerad: 2 februari 2023

Musik Groddis är ett unikt musikprojekt som vänder sig till barn i åldrarna fem till sex år. Nu startar en ny grupp för barn som har ett extra stort intresse att hålla på med musik i alla dess former.

Musikinstrument som barnen använder i Musik Groddis.

Musikinstrument som barnen använder i Musik Groddis.

Projektet Musik Groddis startade under hösten och blev snabbt populärt. Nu förlängs projektet och pågår under vårterminen med start från vecka sju. Nu även med en torsdagsgrupp.

Filosofin för Musik Groddis är att det ska vara lekande, systematiskt och pedagogiskt för att skapa tankestimulerande och bra minnesträning för barnen. Musik Groddis startade som ett pilotprojekt av Älvdalens kommuns musikskola under höstterminen och blir nu förlängt under vårterminen.

Titti Tegnér är musiklärare på Älvdalens musikskola och leder projektet. Inför starten i höstas gjorde Titti besök på förskolorna i Älvdalen för att presentera idén och introducera barnen i den musikaliska världen. Instrumenten som utforskas är bygelgitarr, minibuss, tonrör även kallat boomwhackers och rytminstrument som äggmaraccas och handtrummor. Dessutom brukar Titti ha med sig sin kompis Kalle Kåbra.

Det har varit en fröjd att få möta småeleverna på sina förskolor och deras pedagoger. Jag har fått mycket fin respons från både stor och små. Jag har även haft en eftermiddagsgrupp på onsdagsdagar under hösten, det har varit så kul, säger Titti.

Ny torsdagsgrupp under våren

Nu förlängs projektet och pågår även under vårterminen med start från vecka sju. Musik Groddis onsdagsgrupp kommer att fortsätta. Under våren utökas det även med ett tillfälle på torsdagar. Nu kan du anmäla ditt barn till någon av grupperna.

Det är gratis att delta. Man måste söka till projektet och platserna är begränsade. Groddis håller till i Musikskolans lokaler i Älvdalen. Alla barn i åldrarna fem till sex år i är välkomna att anmäla sig, säger Titti.

Det här gör vi bland annat på Musik Groddis:

  • Vi spelar på anpassade enklare instrument. Bygelgitarr, en-tons bas, en-tonsflöjter, klangplattor.
  • Vi spelar tillsammans i grupp, övar samspel, gehöret genom att börja och sluta samtidigt.
  • Vi sjunger tillsammans och provar på kanon och växelsång.
  • Vi lär oss hur vi bäst tar hand om vår röst och våra öron.
  • Vi tränar puls och rytmik och skapar rörelse till sånger och dans till musik.
  • Musikaliska alfabetet, musiktecken och symboler.
  • Vi spelar efter färger/figurer övar starkt/svagt, snabbt/långsamt.

Frågor och anmälan till Musik Groddis

Anmäl ditt barn till torsdagsgruppen via e-post till: musikskolan@alvdalen.se
Frågor och mer information om Musik Groddis kontakta Titti Tegnér.

Sagt om Musik Groddis

Vilken kul och bra idé. Det var uppskattat att du kom till oss, både av barnen och mig. Spännande med väskan och nya sånger. Några barn gick och nynnade på någon sång sen på dagen.

Vi satt och pratade om det vi lunchen och barnen tyckte att det var jätteroligt. Jag frågade vad de tyckte var roligast och någon sa den magiska burken, någon tyckte blomman var bäst men de flesta sa alltihop var roligt! En sa, hela Titti var rolig.

Jag tyckte det var jättebra! Superroligt och inspirerande att få se hur du jobbade. Många av de där barnen har ganska svårt att sitta still, och du höll dem fokuserade en hel halvtimme, så jag är väldigt imponerad. Vi vill absolut ha en sån där bygelgitarr, det var ju jättekul! Barnen sjöng "glädje i takt och ton" hela eftermiddagen, det är väl ett bra betyg, och de tränade den hemliga knackningen under hela lunchen. Riktigt bra! Bra med spänningsmomenten att öppna väskan, och för övrigt också väldigt pedagogiskt upplagt.

Senast uppdaterad: 2 februari 2023