Museer, gallerier och konst

I Älvdalens kommun finns många möjligheter att ta del av museer, konst i olika former och både permanenta och tillfälliga utställningar. Här kan du läsa mer om utbudet.

Vid Lomkällan tre kilometer norr om Särna ligger Särna skogs- och försvarsmuseum med en sommarservering. Här kan du besöka ett flertal historiska byggnader med en mängd redskap som har anknytning till skogsbruket i Särnabygden.

Här får även du information om bygdens och gränslandets natur- och kulturvärden. Du kan se filmer om skidstjärnan Särna Hedlund och bygdens starke man Stor-Per Svensa samt om beredskapstiden. I museet finns förslag på olika intressanta områden i Särna med omnejd att besöka, med fornlämningar, nyckelbiotoper och myrmalmsblästning. Som besökare får du uppleva bygdens natur och kultur och du får en ökad förståelse för naturvärdena i bygden.

I området finns också en bataljonsskans av större modell med bland annat värn och stridsvagnshinder. Skansen är helt intakt från andra världskriget.

Öppettider

Museet är öppet alla dagar under perioden 1 juni till 30 september klockan 11.00-16.00.
Serveringen öppnar igen 1 juni.

Porfyr- och Hagströmmuseet ligger centralt beläget i Älvdalen. Här finns bland annat en omfattande samling bruks- och prydnadsföremål i porfyr, en utställning om framställningen av järnmalm samt en stor utställning av instrument tillverkade av AB Albin Hagström i Älvdalen åren 1925–1983.

Porfyrmuseet

I juni 1988 invigde Kung Carl XVI Gustaf Porfyrmuseet i Älvdalen, 200 år efter starten av det gamla porfyrverket på Näset. Inom museets väggar kan du ta del av den stora porfyrsamlingen som bland annat består av vaser, urnor, ljusstakar, mortlar, smöraskar och smycken.

Läs mer om Porfyrmuseet Länk till annan webbplats. på Rockdales webbplats.

Hagströmmuseet

AB Albin Hagström tillverkade mer än 700 000 dragspel och 120 000 gitarrer i Älvdalen åren 1925–1983, och de såldes i 48 egna butiker i Norden och av åtskilliga agenter över hela världen. Många olika modeller av dragspel och gitarrer finns utställda på porfyrmuseet. Vår egen tid representeras av dragspel och gitarrer tillverkade på den nu nedlagda Hagströmsfabriken – för både Zappa, Elvis och Jularbo har spelat på instrument som var tillverkade i Älvdalen

Läs mer om Hagströmmuseet Länk till annan webbplats. på Rockdales webbplats.

Öppettider

Öppettider för Porfyrmuseet och Hagströmmuseet. Länk till annan webbplats.

Rots Skans var en befästningsanläggning som uppfördes år 1677 under Karl XI:s regeringstid. Skansen skulle fungera som skydd mot överfall från Norge, som på den tiden hörde till Danmark. Rots Skans var i bruk under 9 år, men revs därefter på order av kungen, eftersom den inte hade samma strategiska betydelse som tidigare. Idag är det bara vallarna och brunnen kvar från den tiden.

Idag är Rots Skans en hembygdsgård och ett museum som sköts och drivs av Elfdalens Hembygdsförening. Föreningen bildades 1911 och ett par år där efter började man samla hus och föremål till en hembygdsgård. Idag består museet av ett 25-tal hus innanför och utanför skansens vallar. Miljöerna visar bebyggelse, boendeformer och hantverk från sen medeltid till sekelskiftet 1900.

Föreningen ger varje år ut en hembygdstidning. Tidningen kallas för Skansvakten och kom ut första gången år 1916.

Servering i Café slöjdstugan med fika, glass och våfflor.
Utställning i lokalerna varje sommar.

Öppettider

Här hittar du öppettider Länk till annan webbplats. för Älvdalens hembygdsförening.

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Porfyr, Anders Zorn, Carl Larsson och Falu Gruva. Besök museum, konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Kulturresan i Dalarna på Visit Dalarnas webbplats Länk till annan webbplats.


Senast uppdaterad: 13 september 2023