Information om coronaviruset
Semestra säkert i sommar. Läget är fortfarande allvarligt så fortsätt följ Folkhälsomyndigheten och Region Dalarnas råd och rekommendationer!

Information om coronaviruset, Covid-19

Läget är fortfarande allvarligt. Tillsammans kan vi minska smittspridningen av Covid-19 och skydda oss själva och våra medmänniskor. Alla har ett personligt ansvar att följa myndigheternas råd. Här hittar du information om hur kommunen arbetar för att hantera situationen med coronaviruset, Covid-19.

Tittar på ordet virus med forstoringsglas

Älvdalens kommun följer myndigheternas rekommendationer om coronaviruset, Covid-19. Vi utgår därför från bland annat Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas råd och rekommendationer.

Tillsammans kan vi bromsa smittan

Tack för din insats!

Skydda äldre och riskgrupper!

Begränsa dina nära kontakter om du är över 70 år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under den rådande pandemin.

 • Undvik nära kontakt med andra både inomhus och utomhus.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna och vistas utomhus, men håll avstånd till andra.
 • Be om hjälp för att handla mat, hämta ut mediciner och för andra ärenden som kan innebära nära kontakt med andra människor.

Behöver du hjälp med att handla?

Du som är äldre eller tillhör riskgrupperna kan få hjälp med packning och
utkörning av varor, medicin och låneböcker.

Hjälp med att hämta medicin? Så gör du

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Ring apotekets kundtjänst

Du kan också ringa till Apotekets kundtjänst på telefon 0771-450 450. Be att få en personlig kod som som de skickar hem till dig. Koden använder du sedan när du beställer din medicin.

Tillfällig telefonlinje

Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp, känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan nu ringa till oss måndag till torsdag klockan 09.00–12.00 på telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare). Semesterstängt vecka 27, 28 och 29.

Besöksförbud på äldreboenden

Från och med 1 april är det besöksförbud på Tallbacken, Furuvägen, Solängsgården, Särna äldreboende. Om du har mycket särskilda skäl till ditt besök, kontakta enhetschef eller sjuksköterska på enheten. För kontaktuppgifter kan du ringa kontaktcenter.

Andra sätt att hålla kontakten

Även om du just nu inte kan besöka en vän eller anhörig finns det många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på.

Vill du kunna både se och prata med någon som bor på en avdelning på Tallbacken. Då kan du göra det via Skype. Biblioteket i Älvdalen har lånat ut iPads med skypekonton så att de äldre kan "skypa" med sina nära och kära. 

Skicka en videohälsning

Har du en vän som bor på något av våra äldreboenden och som du saknar extra mycket just nu. Då kan du skicka en videohälsning. Här kan du läsa hur du ska göra:

Vi stänger mötesplatserna för äldre

För att minimera risken för att äldre blir smittade stänger vi våra mötesplatser för äldre. Från och med torsdag 12 mars håller Träffpunkten på Tallbacken i Älvdalen, Rockstugan i Särna och Solängsgården i Idre stängt tills vidare. Vi hoppas på förståelse och ser fram emot att ses när risken för smittspridning är över.

Otrygg i hemmet?

Nu när mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det saker som du själv kan göra för att hantera din oro eller stress.

 • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går. Kliv upp i vanlig tid på morgonen och ät bra.
 • Gå ut i friska luften och rör på dig.
 • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
 • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Ta del av information från tillförlitliga källor.
 • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Länkar till samlad information

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som känner oro eller vill veta hur du kan ta hand om din, dina barns och andras psykiska hälsa.

På 1177 Vårduiden kan du bland annat läsa om varför man blir orolig, olika orsaker till oro och vad man kan göra själv för att må bättre.

Behöver du någon att prata med?

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Här är några exempel. Svenska kyrkans stödlinjer riktar sig till alla oavsett tro eller livsåskådning.

 • Samtalsstöd i Dalarnalänk till annan webbplats (samarbete mellan Region Dalarna och Svenska kyrkan), telefon: 010-160 61 10.
  Öppen vardagar klockan 8.00-17.00.
 • Anhörigstöd, tillfällig telefonlinje för äldre och riskgrupper
  Du som känner dig ensam och orolig och behöver någon att prata med kan ringa till kommunens anhörigstöd måndag till torsdag klockan 09.00–12.00, telefon 0251-313 00 (du kopplas vidare).
 • Svenska kyrkans jourlinje för dövalänk till annan webbplats, bildtelefon svenskakyrkan@ectalk.se.
  Öppen måndagar, onsdagar och fredagar klockan 10.00-13.00.
  Bemannas i första hand av teckenspråkiga präster.
 • Röda Korsets har en stödtelefon, telefon: 0771-900 800.
  Öppen vardagar klockan 12.00-16.00.
 • Svenska kyrkans jourhavande präst (Svenska Kyrkan)länk till annan webbplats nås via telefonnummer 112. Du kan också kontakta jourhavande präst via chatt eller genom att skicka ett digitalt brev.
 • Är du över 65 år och behöver någon att prata med? Då kan du ringa äldrelinjen på telefon 020-22 22 33, vardagar klockan 08.00-19.00 och helger klockan 10.00-16.00.
 • Du kan också ringa Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. De tar emot samtal klockan 21.00-06.00 varje natt.

Barn och utbildning

Vi håller skolor och förskolor öppna

Vi fortsätter att hålla våra förskolor och skolor öppna. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan.

Åtgärder för att minska smittspridningen i skolan

I våra skolor och förskolor följer vi noggrant Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att skydda elever och personal från smittspridning.

Prata med barn om coronaviruset

Stöd till företagare

Företag kan få möjlighet att skjuta fram betalningar till kommunen och leverantörer kan få justera betaldatum för snabbare betalning. Vi kan också anpassa tillsyns- och tillståndsärenden, hjälpa till med rådgivnig och vägledning i livsmedelsfrågor och andra frågor till följd av coronavirusets effekter.

Vi har också samlat ett antal länkar till organisationer och företag med viktig information till dig som företagare.

Verksamheter som berörs av tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen

Vi har stor förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd. Här har vi samlat information och länktips till dig som driver verksamhet som berörs av kommunens tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen.

Var källkritisk, håll dig till fakta – och sprid inte rykten

Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning. Du måste därför tänka på vilken information du för vidare. Information är viktig under en kris. Att du håller dig uppdaterad med bekräftad information från myndigheter är nödvändigt för att vi som samhälle ska klara en tuff period på bästa sätt. Information hittar du på

På 1177, Vårdguidens webbplats finns uppdaterad information om när och var du ska kontakta vården.

Behöver jag ringa vården?

Gör en självskattning för att se om du kan ta hand om dig själv hemma eller om du behöver kontakta 1177.

Res bara om du är frisk och följer rådande rekommendationer.

Information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera hittar du här.

Information om allemansrätten och vad du måste tänka på när du är ute i naturen hittar du här.

Information, råd och rekommendationer från Utrikesdepartementet, UD, hittar du här.

Om du inte är allvarligt sjuk och har allmänna frågor om coronaviruset kan du i första hand läsa mer på webbsidorna

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

På Folkhälsomyndighetens hemsida uppdateras löpande information om smittspridningen i världen och i Sverige.

Smittspridningen i Dalarna

Dalarnas smittskydd kan se att det finns en allmän smittspridning i hela länet men de har inga uppgifter om antal smittade, bara uppgifter om antal bekräftade fall av smittade av Covid-19.

Region Dalarna publicerar inte siffror över geografisk fördelning när enskilda individer riskerar att bli utpekade. Därför presenteras i nuläget inte siffror för de kommuner i länet som inte överstiger 20 bekräftat smittade personer.

Senast uppdaterad: 3 juli 2020