Information om coronaviruset
Här hittar du information om hur kommunen arbetar för att hantera situationen med coronaviruset, Covid-19.

Information om coronaviruset, Covid-19

Uppdaterad 2020-04-09

Älvdalens kommun följer de nationella myndigheternas rekommendationer om coronaviruset, Covid-19. Vi utgår därför från bland andra Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Tittar på ordet virus med forstoringsglas

Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019. Eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den successivt. Region Dalarna är länets ansvariga smittskyddsmyndighet och det är regionens smittskyddsläkare som planerar, organiserar och leder smittskyddsarbetet i länet. Älvdalens kommun samordnar åtgärder med Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna och övriga aktörer i länet och följer rekommendationerna från nationella statliga myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats

Hjälp till att minska smittspridningen

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga.
 • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
 • Avstå från fester och andra sociala evenemang.
 • Håll avstånd till andra människor på offentliga platser.
 • Undvik att resa i rusningstrafik.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Läs mer om inrikesresor här.länk till annan webbplats
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noga och ofta. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats

Skydda äldre och riskgrupper!

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Tillgängliga studier av coronaviruset, covid-19 visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och att personer över 70 år är den främsta riskgruppen. Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Behöver du hjälp med att handla?

Du som är äldre eller tillhör riskgrupperna kan få hjälp med packning och
utkörning av varor och låneböcker.

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Besöksförbud på äldreboenden

Från och med 1 april är det besöksförbud på Tallbacken, Furuvägen, Solängsgården, Särna äldreboende.

Många av de personer som bor på våra särskilda boenden såsom äldreboenden, gruppboenden och trygghetsboenden är sköra och löper stor risk att bli allvarligt sjuka. Även om du just nu inte kan besöka en vän eller anhörig finns det många andra sätt att hålla kontakt. Du kan till exempel alltid ringa till den du hade tänkt hälsa på.

Om du har mycket särskilda skäl till ditt besök, kontakta enhetschef eller sjuksköterska på enheten. För kontaktuppgifter kan du ringa kontaktcenter.

Vi stänger mötesplatserna för äldre

För att minimera risken för att äldre blir smittade stänger vi våra mötesplatser för äldre. Från och med torsdag 12 mars håller Träffpunkten på Tallbacken i Älvdalen, Rockstugan i Särna och Solängsgården i Idre stängt tills vidare. Vi hoppas på förståelse och ser fram emot att ses när risken för smittspridning är över.

För dig som är orolig

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på coronaviruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress. Här har vi samlat länkar till sidor med bra information och telefonnummer dit du kan ringa om du behöver någon att prata med.

Barn och utbildning

Vi håller skolor och förskolor öppna

Vi fortsätter att hålla våra förskolor och skolor öppna. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan.

Åtgärder för att minska smittspridningen i skolan

I våra skolor och förskolor följer vi noggrant Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att skydda elever och personal från smittspridning. Exempel på åtgärder i skolmatsalen är att städa oftare med desinficering/rengöring, byta serveringsbestick oftare och ha portionsförpackat smörgåsmargarin. I skolan hjälper vi de minsta barnen lite extra. Till exempel visar hur de ska tvätta händerna och påminna om att de måste hosta och nysa i armvecket. Vi delar också upp barnen i mindre grupper och är ute så mycket som möjligt.

Prata med barn om coronaviruset

Gymnasiet övergår till distansutbildningar

Gymnasieskolor, högskolor, universitet, yrkeshögskolor och komvux rekommenderas från och med den 18 mars att undervisa via distans.

För gymnasielever hemmahörande i Älvdalens kommun som går på Mora gymnasium finns mer information på Mora kommuns webbplatslänk till annan webbplats och på Mora gymnasiums webbplatslänk till annan webbplats. För elever som går på Älvdalens utbildningscentrum finns information och riktlinjer på Älvdalens utbildningscentrums webbplats.länk till annan webbplats

Stöd till företagare

Företag kan få möjlighet att skjuta fram betalningar till kommunen och leverantörer kan få justera betaldatum för snabbare betalning. Vi kan också anpassa tillsyns- och tillståndsärenden, hjälpa till med rådgivnig och vägledning i livsmedelsfrågor och andra frågor till följd av coronavirusets effekter.

Vi har också samlat ett antal länkar till organisationer och företag med viktig information till dig som företagare.

Verksamheter som berörs av tillsyn enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen

Vi har stor förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd. Här har vi samlat information och länktips till dig som driver verksamhet som berörs av kommunens tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen.

Inställda arrangemang

Älvdalens kommun ställer in företagarfrukostarna från och med 17 mars. Övriga sammankomster fram till och med april kommer att riskbedömas för varje tillfälle. Anledningen är att all personal behövs i den ordinarie verksamheten och för att undvika smittspridning. Exempel på inställda arrangemang är

 • Öppet hus på Buskoviusskolan 7 mars
 • Föräldrautbildning, Connect med start 23 april (nytt tillfälle planeras augusti/september)
 • Författarkväll på bibblan med Håkan Olsén 23 april

Var källkritisk!

Det är många frågor och en hel del felaktiga uppgifter och myter om coronaviruset på nätet. Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla nyheter, inlägg och självutnämnda experter av olika slag. Därför är det extra viktigt att vara källkritisk och se till att du vet var du hämtar aktuell och bekräftad information. På dessa webbplatser hittar du uppdaterad och granskad information om coronaviruset.

På 1177, Vårdguidens webbplats finns uppdaterad information om när och var du ska kontakta vården.

Om du inte är allvarligt sjuk och har allmänna frågor om coronaviruset kan du i första hand läsa mer på webbsidorna

Du kan även ringa informationsnumret 113 13. Det är ett nationellt informationsnummer som du kan ringa dygnet runt alla dagar på året.

Undvik onödiga resor.

Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Läs mer om inrikesresor här.länk till annan webbplats

Information, råd och rekommendationer från Utrikesdepartementet, UD, hittar du här. Information om UD:s arbete med anledning av coronaviruset (Regeringskansliet) länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens hemsida uppdateras löpande information om smittspridningen i världen och i Sverige.

Aktuellt om Covid-19 (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Hur många smittade har vi Älvdalens kommun?

På grund av patientsekretessen lämnar Region Dalarna inte ut information om smittade, misstänkt smittade och inte heller vilka personer som kan behöva provtagning. Om kommunen skulle ha information om smittade eller misstänkt smittade invånare omfattas de av patientsekretessen. Därför lämnar kommunen aldrig ut uppgifter om patienter.

Senast uppdaterad: 9 april 2020