Bostadstillägg från Pensionsmyndigheten

Publicerad: 15 februari 2024

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Skylt för Pensionsmyndigheten.

Du kan söka bostadstillägg från Pensionsmyndigheten. Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

Innan du ansöker

Innan du ansöker om bostadstillägg från Pensionsmyndigheten är det bra om du först tar fram alla uppgifter som behövs: boendekostnad, inkomster och tillgångar. Med hjälp av den informationen kan du sedan göra en beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.. Där får du direkt svar på om du bör gå vidare med din ansökan.

Så ansöker du

Det är enklast och snabbast att ansöka via Pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats. med hjälp av en e-legitimation (exempelvis BankID). När du gör din ansökan via webben finns det förklarande texter som hjälper dig att fylla i uppgifterna på rätt sätt.

Du kan även ansöka via en blankett som du laddar ner via Pensionsmyndighetens webbplats, hämtar på ett servicekontor eller beställer från kundservice.

Behöver du hjälp att göra en beräkning eller fylla i en ansökan kan du besöka ett servicekontor eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice på telefonnummer 0771 – 776 776.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information om detta finns på pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats..

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Digitalt möte om bostadstillägg (pensionsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 15 februari 2024