Samverkan mellan skola och näringsliv ger eleverna valkompetens
För tredje gången på ett år fick elever som går i högstadiet i Älvdalsskolan och Strandskolan träffa och lyssna till olika gymnasieprogram och yrkesrepresentanter. Förhoppningen är att det ska hjälpa eleverna att göra sina gymnasieval längre fram.
Skola och näringsliv samverkar för att ge kommunens högstadieelever en ökad valkompetens och medvetenhet kring framtida studie- och yrkesval. Älvdalens kommun samordnar möjligheten för elever att lyssna till studenter och lärare från fler gymnasieprogram än de som finns närmast i Mora eller Älvdalen. Det blev en lyckad dag där cirka 140 elever i Älvdalens kommun klassvis fick information.
Under 20 minuter per pass kunde eleverna lyssna till information om respektive program som följdes av en frågestund, innan det var dags för eleverna att rotera och lyssna till ett nytt program. Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori fick frågan ”Vilka egenskaper gör en till en bra kock?”. Till hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri ställdes frågan: ”Hur mycket tjänar man?”.
Vi gör det här som en aktivitet i Studie- och yrkesvägsplanen för grundskolan i Älvdalens kommun, säger Daniel Nilsson som sedan ett år tillbaka arbetar som samordnare skola mellan skola och näringsliv i Älvdalens kommun.
Det senaste året har Älvdalens kommun etablerat en rad nya kontaktytor mellan skolan och arbetslivet. Förutom denna aktivitet som genomförs tre gånger per år så har kommunen börjat med fadderföretag till varje högstadieklass. Vi deltar även på öppet hus, Industrinatten och kommande företagsmässa.
Det känns väldigt motiverande att hjälpa eleverna till en ökad medvetenhet kring deras framtida studie- och yrkesval. Det kan ge positiva ringar på vattnet som exempelvis en ökad motivering att studera och färre omval i gymnasiet, säger Daniel Nilsson.
Extra kul är också att vi kan få representanter för de olika gymnasieskolorna att framföra samma information på Strandskolan i Idre som vi ger eleverna i Älvdalsskolan. Eleverna har fått vara med och tycka till om vilka program de vill att vi bjuder in till nästa tillfälle som är i december. Förhoppningsvis så kan dessa aktiviteter leda till en större förståelse och trygghet inför de gymnasieval som eleverna gör i februari i årskurs 9.