Företagsbesök hos Hotell Älvdalen
Näringsliv Älvdalen har tillsammans med kommunalrådet besökt Malin och Linus Zetterman med personal på Nya Hotell Älvdalen. Företagsbesök är en mycket viktig del i kommunens arbete för att få en ökad förståelse och nära dialog kring vilka insatser som kan göra det lokala företagsklimatet ännu bättre.
Hotell Älvdalen med sina 52 rum och 163 bäddar välkomnar både affärsresande, turister och allehanda gäster som besöker Älvdalen för exempelvis lägerverksamhet eller skidåkning. Det är med stor glädje och lättnad som hotellparet berättar om hotellets bästa verksamhetsår.
Men det har varit en stor prövning och känslosam period med stundtals extremt mycket arbete för att hantera pandemiårens utmaningar. Resan har inneburit att man behövt ta nödvändiga beslut som att till exempel sluta med dagens lunch och anpassa personalstyrkan efter nya förutsättningar. Även om arbetsvardagen fortfarande är påverkad av pandemins konsekvenser så finns det mycket att glädjas åt när de blickar tillbaka på sommaren och planerar nya renoveringar och events.
Malin och Linus lyfter hur kul det är att arbeta tillsammans med andra lokala företagare och skapa arrangemang som Cannonball Run (skoterträff), Uka Pain (löptävling) och Älvdalens musik- och motorfestival. De ser gärna en utveckling med fler liknande evenemang utspridda under året.
Hotellet är även en av sex delägare i Älvdalens Halkbana Ekonomisk förening där de tillsammans med övriga delägare står inför spännande utveckling. De hoppas kunna attrahera mer än 1000 årliga besökare som kommer till Montzabanan och genomgår halkbaneträning och utbildning i risktvåan för körkort. De närmsta alternativen idag är Östersund och Falun. Ansökan är inskickad till Transportstyrelsen som kommer till Älvdalen under oktober för att besikta banan som fått nya sprinklersystem och utökad asfaltsyta för avåkningszon.
Hotellet har starka anor och redan 1912 fanns det hotell på denna plats längs Dalgatan. Mycket av bygdens stoltheter går att känna igen i inredningsmiljön.
När vi nu succesivt renoverar rum för rum så får varje rum sitt tema hämtat med inspiration från Älvdalen, berättar Malin.
Vi går en “husesyn” runt i hotellet och passerar rum med tema från Älvdalskan och älvdalsdräkten, utställningar om Hagströms gitarrer och dragspel, längs väggarna hänger tavlor målade och fotade av lokala konstnärer och fotografer. Det finns såklart även porfyrföremål och man kan också lära känna stoltheter som Lars-Kristerz och prinsessan Sofia. Ja, hela hotellet är som ett kulturhus som visar upp Älvdalens kultur och näringslivs bredd och framgång genom åren.
De berättar också hur de gärna ser sin verksamhet som en positiv möjliggörare och mötesplats. Hotellet är också sponsorer till ungdomsidrott för till exempel fotboll och innebandy. För hotellparet var det också självklart utifrån den företagskultur som de vill stå för att hjälpa till under flyktingvågen 2015–16 där flera av dem också kunde integreras in till ett arbete.
Idag har hotellet 10 anställda vilket är en nivå som känns bra för stunden, så får vi se kring utveckling av exempelvis evenemangssidan om vi kan bli någon till framöver, säger Malin.
De tar gärna emot PRAO/lärlingselever från grundskolan och äldre studenter efter förmåga.
Hotellet är också sedan en tid tillbaka en infopoint och den vanligaste frågan är ”vad kan man göra i Älvdalen?” Då är det fint att kunna bjuda på ett gott värdskap och visa på vandringsstråk eller andra besöksmål som gör att gästen får en positiv upplevelse av sin vistelse av Älvdalen.
Samtalet vandrar vidare till hur kontakten med kommunen upplevs. Malin som tidigare varit ordförande i Företagarna Älvdalen har sin tydliga bild av vad som fungerar bra och vad som genast bör förbättras. Något som vi tar till oss och förmedlar till den interna samverkan i kommunen.
Fint att se att de nya tiderna på Hotell Älvdalen ser positiva ut och vi önskar Malin och Linus stort lycka till med kommande projekt både på hotellet och halkbanan.