Företagsbesök hos Idrefjällens sport
Richard Engman, numera butikschef på Idrefjällens sport, är killen som med det stora fiskeintresset flyttade till Idre 2016 och började arbeta på skid- och sportbutiken med det välsorterade utbudet för allehanda skidåkning, uteliv och fiske. Näringsliv Älvdalen hälsar på tillsammans med kommunstyrelsens ordförande för att få en färsk uppdatering om hur verksamheten går och vad kommunen eventuellt kan göra för att skapa ett ännu bättre företagsklimat.
I mitten av 1990-talet grundades Idrefjällens sport av Erik Ström och Martin Hedlund. Nyligen såldes företaget och det kändes viktigt för Erik att de hittade en lösning som gjorde att butiken som varit hans arbetsplats sedan 1994 fick en möjlighet att fortsätta. Så när de sorterade alternativen när det var dags att njuta av pensionen så hittade man en bra lösning med den nya ägaren Esaias Investment AB. De såg också ett stort värde i möjligheten till personalboende på övervåningen i butiken som fungerar som ett vandrarhem med 26 sängplatser och är öppet för alla att hyra.
Richard sköter nu verksamheten tillsammans med butikssäljare Patrik och tryggt stöd från Kerstin Eriksson som sköter ekonomin för butiken och vandrarhemmet. Under vintersäsongen är de 4–5 säsongsanställda plus extra personal. Man har positionerat sig som det prisvärda alternativet, särskilt för familjer som vill hyra skidor till hela familjen. Sommartid så säljs det många produkter främst kopplat fiske- och vandringsturismen.
Richard berättar att de under pandemin kunde se ett ökat intresse även för lågsäsongen och förhoppningarna höjdes om att de började närma sig förutsättningar för att kunna ha öppet året, runt men efter pandemin har det pendlat tillbaka lite igen och de håller stängt från slutet av september till november samt under ma
Just nu pratas det mycket vandring och fiske i butiken samtidigt som de förbereder en varsam renovering och kanske även en balkong på övervåningen i vandrarhemsdelen.
När vi kommer in på ämnet vad vi som kommun kan göra för att underlätta vardagen för företagare så kommer vi in på vikten av dialog när det kommer till arbetet med centrumutvecklingsplanen för Idre. Där skulle det tidigare förslaget innebära kraftiga begränsningar för butikens verksamhet och möjlighet att parkera inom rimligt avstånd.
De tar gärna emot praktikanter från grundskolan men utmaningen är att praktikveckorna ofta ligger när det är lågsäsong vilket gör att utbytet och värdet för eleven begränsas. Under högsäsong så finns det massor av saker att göra där praktikanter kan få vara med och ta ansvar och prova på hur det är att arbeta i butik.
När vi vidgar samtalsämnena ytterligare och diskuterar utvecklingen i bygden som helhet så kommer vi in på Richards stora intresse för fiske. Här är det viktigt att samverka bättre och möta besökarnas information- och kommunikationsbehov. Något om vi tar med oss direkt är att undersöka närmare vem som kan samverka och hjälpa till att informationstavlorna vid rastplatser längs riksväg 70 mellan i princip hela vägen från Älvdalen upp till Idre och vidare norrut längs Foskrosvägen.
Vi tackar för pratstunden och önskar Richard med personal en fortsatt fin utveckling av verksamheten.