Företagsbesök hos Skorpgården i Idre
Den gamla väntsalen på Idre Flygplats har förvandlats till ett mysigt och charmigt café. Längs vägen mot Grövelsjön cirka 2 kilometer väster om Idre ser man från vägen skylten Skorpgården. Kliver man in genom dörrarna så möts man av den leende och välkomnande konditorn Martina Andersson Östberg och hennes sambo Gabriel Melin.
Inredning och cafémöbler är till stor del second hand-fynd som de själva köpt in och atmosfären känns mysig, där man bevarat lämningar från den lilla flygplatsväntsalen som skyltar och fungerande passerkontroll. Paret bodde på Näsets camping sommaren 2019. Martina som under sin uppväxt spenderat många fjälldagar i Grövelsjön visste att här finns den natur och miljö som de så gärna önskar bo granne med. Men det blev tydligt att som nyinflyttad så var det ett begränsat utbud av naturliga samlingsplatser där man kunde träffa bybor och kanske dela arbetsplats. Med Martinas gedigna bakgrund som konditor såg de möjligheterna i att starta upp ett hantverksbageri och café.
Martina hade tidigt ett intresse för bakelser där hon på gymnasiet i Västerås gick inriktning bageri. Möjligheten att gå som lärling hos en av Sveriges mest erfarna bagare och konditor, Jan Hedh, tog kunskapsnivån till en väldigt hög nivå. Det är med de kunskaperna och valet att använda så äkta och ekologiska råvaror som möjligt som Skorpgården bjuder sina gäster på himmelskt gott bakhantverk.
Det har verkligen varit en flygande start, berättar Martina. Verksamheten öppnade torsdag vecka 28 med att sälja slut på hela lagret som de beräknat skulle räcka i åtminstone tre dagar. Med erfarenheter likt dessa håller de nu på att känna av vilka öppningstider de än så länge mäktar med.
Förhoppningen är att vi till vintersäsongen kan erbjuda mer reguljära öppettider. Vi söker nu ytterligare en konditor och tre-fyra serveringspersonal, berättar de.
Som det är nu så blir det långa arbetsdagar där de vid öppning är på plats klockan 03.30 och arbetar fram till klockan 19.00 medan bakdagarna kan pågå mellan klockan 08.00 - 23.00.
Att hitta en lämplig lokal för verksamheten tog tid. När de till slut blev erbjudna denna lokal så har de varit en spänd förväntan kring hur platsens läge skulle mottas av gästerna. Martina vill lyfta upp det fina bemötande de fått från Idreborna och glädjen att se att så många redan har hittat hit.
Nu när den vackra vandringssäsongen pågår så har de anpassat en del av utbudet för att det ska gå bra att ta med ut på fjället. De ser många utvecklingsområden där de gärna samarbetar med andra duktiga lokala mathantverkare och besöksnäringsföretag. Tillsammans skapar vi ännu starkare besöksanledning.
Kontakten med Älvdalens kommun har fungerat mycket bra. Martina vill lyfta den dialog som hon hade med livsmedelhandläggaren:
Det kändes direkt att han vill hjälpa oss att göra rätt i stället för att bara peka på vad som var fel. När man får den känslan så släpper man själv lite på garden också och kan slappna av i mötet med tillsynsmyndigheten, berättar hon.
Annars är det den ständiga efterfrågan på boende som återkommer i dialog med våra företagare och Idrebor. En fråga som det arbetas hårt med och kommer fortsätta i samverkan mellan kommunen, fastighetsbolag och näringslivet.
Innan vi skiljs åt så hinner vi smaka varsin bakelse och smakupplevelsen är total. Martina berättar om den hjortronsylt som toppar mazarinen. Det tar tre dagar att tillverka den. Jag försöker hänga med i de olika momenten: hur det kokas upp till 114 grader, hur man separerar bären och sedan kokar upp till 107 grader och hur länge det ska kokas och sedan hällas upp och stå upp och nervänd för att till slut skapa en produkt med en hållbarhet på 10 år. Men jag konstaterar så här i efterhand att jag gör bäst i att köpa dessa bakkonstverk till matupplevelse av de som kan, sådana som Martina.