Företagsstafetten: Fredrik & Morgan bygg

Publicerad: 1 juni 2023

Företagsstafetten är ett koncept där näringslivskontoret besöker ett företag som i sin tur skickar oss vidare till ett annat företag. Denna gång var det Fredrik & Morgan Bygg i Särna som fick besök. Stafettpinnen lämnades över från vårt senaste besök hos Elin Backlunds färg och design.

Fredrik Holmström och Morgan Kont från Fredrik & Morgan bygg.

Fredrik Holmström och Morgan Kont från Fredrik & Morgan bygg.

Företaget startades 2009 av Fredrik Holmström och Morgan Kont. Vi träffades på deras kontor vid industriområdet norr om Särna. Med oss runt bordet fanns även Elenore Olsson som sköter företagets ekonomi och Anders Lycke, snickare på företaget samt kommunalråd Peter Egardt.

Hur kom det sig att ni startade detta företag?
Det var i kölvattnet av finanskrisen 2008 då Fredrik blev permitterad från sin dåvarande arbetsgivare som han och Morgan talades vid om inte de skulle starta ett företag tillsammans.

Berätta om företagets tjänster och kunder?
Vi gör det mesta inom bygg. Från grunder till färdigt hus. Det är främst fritidsfastigheter i vår del av fjällvärlden. Dessutom gör vi en hel del jobb åt Dalarnas försäkringsbolag när deras kunder har blivit drabbade av olika försäkringsärenden.

Vad har ni på gång just nu?
Vi ser ändå en hyfsat stabil orderingång trots konjunkturen. Faktum är att vi tackar nej till jobb i princip varje vecka. Men det är inte lika hektiskt som det varit det senaste två åren då vi nästan dagligen fick lov att tacka nej till uppdrag. Det vi gör då är att rekommendera kunderna vidare till andra lokala hantverkare och snickare. Det har blivit allt fler som startat eget och de behövs. Vi är alltid på jakt efter snickare med rätt inställning men om vi inte har egen personal så har vi nära samarbeten med andra lokala aktörer. Vi köper nästan uteslutande lokala tjänster och produkter i den utsträckning de finns.

Hur arbetar ni med hållbarhet idag och märker ni att det är något som efterfrågas av kunder?
Vi köper miljövänlig isolering, så kallad lösull av iCell som vi isolerar våra hus med. Något som vi marknadsför via Fjällposten och det ger faktiskt en del inkommande kunder. Vi ser också fler och fler fastighetsägare som väljer att borra efter bergvärme eller frågar efter solceller till sina nybyggda fritidshus. Vi lever i en snabbt föränderlig värld, inte minst när det kommer till digitalisering.

Hur har det sett ut för er, blir ni allt mer digitala?
Ja, Elenore Olsson som sköter företagets ekonomi berättar om redovisningsresan från en påse med kvitton och fakturor till att de idag knappt har några pappersfakturor alls och bokföringen sker via Fortnox. Dessutom jobbar de i ett projektverktyg som effektiviserat tidsrapporteringen. Men det har också sina utmaningar och man behöver kommunicera mycket med sin personal om varför vi gör dessa förändringar.

Vilken kontakt har ni med skolan?
Vi tar gärna emot praoelever från högstadiet och uppåt. Det är flera som arbetar hos oss idag som började med att göra sin prao eller APL (arbetsplatsförlagt lärande i gymnasiet) här.

Hur ser ni på framtiden och de närmsta fem åren?
Vi tror och hoppas på en fortsatt stabil utveckling. Vi är idag 14-17 anställda och kanske är vi några fler om fem år.

Vi hann också med att prata om olika utvecklingsområden samt tillväxthinder där kommunen skulle kunna stötta upp. Värdefulla kommentarer som både näringslivskontoret och kommunalrådet tar till sig och ber att få återkomma kring. Till exempel att utreda om det finns möjlighet för ökade öppettider vid kommunens återvinningscentraler och kanske företagskonto kopplat till ett digitalt passersystem.

Tack för ett trevligt samtal, vilka vill ni skicka oss vidare till?
Särna Glasmästeri och Thorbjörn Håkansson.

Senast uppdaterad: 1 juni 2023