Företagsbesök hos OKQ8 och Särna offroad center

Publicerad: 31 maj 2023 Uppdaterad: 1 juni 2023

Näringsliv Älvdalen och kommunalråd Peter Egardt har besökt Ulf Jönsson som tillsammans med sin son och personal driver bensinstationen OKQ8 i Särna samt Särna offroad center.

Kafédelen i bensinstationen OKQ8 i Särna.

Kafédelen i bensinstationen OKQ8 i Särna. Foto: Daniel Nilsson.

Gott kaffe, brett utbud av smörgåsar och korv, det är något som Ulf Jönsson har lärt sig att det är viktigt att kunna erbjuda vid en bensinstation. Han har drivit bensinstationer i över 40 år och är en sann entreprenör. För även om de säljer mer än två miljoner liter bensin per år så har verksamhetsfokuset skiftat helt från bensin till matförsäljning.

OKQ8 macken i Särna äger nu Ulfs son Daniel som tillsammans med sex anställda driver och utvecklar verksamheten. I lokalen färdigställdes för några år sedan en 50 kvadratmeter stor yta med kafé där man som gäst kan sätta sig i lugn och ro för att äta och dricka något från det uppskattade utbudet av matiga smörgåsar och kaffevarianter, som gott och väl kan mäta sig med utbudet från ett bra kafé i storstaden.

Anpassa verksamheten efter marknadens behov

När påsken mer eller mindre ställdes in på grund av pandemin 2020 blev det en tuff smäll för företaget. Även om det var en begränsad period innan trafiken kom igång igen så kostade det företaget 100-tusentals kronor.

Nu blickar vi framåt och tittar på laddinfrastruktur för att ytterligare anpassa verksamheten efter marknadens skiftande behov. Vi ligger som en nod i norra Dalarna där vägar från alla väderstreck möts och avstånden samt alternativen till tankning gör att platsen är ett utmärkt ställe för vår verksamhet, säger Ulf.

Samtalen kommer in på sommaren 2018 och den stora skogsbranden som gjorde att Särna blev basen för 100-tals räddningspersonal, media och volontärer. Ulf berättar att han höll stationen öppen nästan dygnet runt. Brandkårens tankningskort nådde snart maxtaket men Ulf bidrog då till samhällsservice och såg till att alla räddningsfordon snabbt kunde tanka genom att själv ligga ute med stora summor. Det var såklart en utmanade tid men också en häftig upplevelse med alla språk som talades i lokalerna.

Toalettbesök och sophantering är en utmaning

Det blir tydligt genom samtalen att Ulf har ett stort hjärta för Särna och på olika vis stödjer samhället lokalt. Något som han behöver kommunens stöd i är att möjliggöra för fler alternativ till toalettbesök i Särna. Som det är nu blir det en stor belastning för verksamheten. Vidare ser han också utmaningar i sop- och återvinningshantering. Tyvärr så är det ofta förekommande att stationens mindre sopkärl snabbt överfylls av passerande turister och andra. Följden blir att det snabbt blir skräpigt och ger ett negativt intryck om det inte underhålls i en orimlig takt.

Särna offroad center utbildar förare av terrängfordon

Vi lämnar bensinmackens trevliga kafé och tar bilen till Ulfs andra verksamhet här i Särna. Nämligen Särna offroad center.

Här finns en anläggning på nära 30 hektar där företaget varje år utbildar cirka 50 personer i terrängfordon som 4-hjuling och snöskoter. Lokalerna inrymmer både kontor, konferensrum, omklädningsrum, verkstad och fordonshall.

Ute i terrängen visar Ulf på olika typer av hinderbanor där förarna utmanas i att kunna läsa av terräng och kompensera balansen därefter.

Sedan några år tillbaka kan verksamheten erbjuda cirka 25 bäddar i vandrarhemmet i Östomsjös gamla konsumbutik. Därmed är verksamheten rustad med eget boende, matmöjligheter via bensinstationen och lokaler för aktiveter. Spännande förutsättningar för ytterligare utveckling med andra ord.

Vi tackar Ulf för ett fint värdskap under vårt besök och önskar honom och personalen lycka till.

 

Senast uppdaterad: 1 juni 2023