Företagsbesök på Knuts Bygg

Publicerad: 24 mars 2023

Torsdagen 16 mars besökte näringslivssamordnare Daniel Nilsson, kommunalråd Peter Egardt och regionchef på Svenskt Näringsliv Henrik Navjord, Knuts Bygg. Vi fick en trevlig och givande pratstund med de relativt nya ägarna.

Anders Larsson och Andreas Olsson utanför kontoret på Knuts Bygg AB  en vacker vinterdag.

Anders Larsson och Andreas Olsson utanför kontoret på Knuts Bygg AB en vacker vinterdag.

Det anrika företaget Knuts Bygg har hjälpt älvdalsbor med snickeritjänster sedan 1938. Under 2020 mitt under brinnande pandemi och oroligt världsläge köpte älvdalskillarna Andreas Olsson och Anders Larsson in sig i företaget. Andreas berättar att han efter studier i Göteborg funderade på om han skulle bli kvar i Göteborg. Men ett samtal med dåvarande ägaren Göran Larsson öppnade upp spännande möjligheter på hemmaplan. Sedan 2022 äger han nu tillsammans med Anders hundra procent av Knuts Bygg.

Även om de var en utmanande tid första halvåret så har det känts helt rätt, berättar Andreas.

Knuts Bygg har ett brett tjänsteutbud. Idag är de 20 anställda och hjälper företag och privatkunder. Nyligen har företaget bland annat varit med och uppfört 16 lägenheter centralt i Idre.

Vi har växt kraftigt de senaste åren men hittat en bra nivå på antal anställda nu. Kanske är vi någon till om fem år. Vi har en fin lagkultur och våra anställda får stort ansvar och delaktighet i företaget. Det är inte min ambition som VD att peka och säga gör si och gör så, utan med tydliga rutiner möjliggöra för eget ansvar och initiativtagande. Flera anställda har börjat som praktikanter och lärlingar. Vi har en bra samverkan med Bygg- och anläggningsprogrammet på Mora gymnasium, säger Andreas.

Samverkan med andra lokala företagare präglar även Knuts Bygg, som också ingår i Älvdalsgruppen. Det finns lokal kompetens på de allra flesta områden inom bygg.

Vi pratade även om utmaningar och möjligheter med upphandlingar. Det är svårt men det finns möjlighet till hjälp. Dels går de bra att kontakta Mora, Orsa och Älvdalens gemensamma upphandlingsenhet. Dels kan man vara med på så kallad tidig dialog. Där det finns möjlighet att ställa frågor och få svar innan upphandlingen startar. Då kontaktar man näringslivssamordnaren för mer info. Vidare kan man vända sig till E-avrop för rådgivning.

I övrigt ser vi ljust på framtiden och tycker att förfrågningarna rullar in på en bra nivå, säger Andreas avslutningsvis.

Vi tackar för besöket och önskar fortsatt lycka till med verksamheten.

Senast uppdaterad: 24 mars 2023