Ut och njut av vår fantastiska natur men tänk på att visa hänsyn

Publicerad: 7 juli 2023

Tack vare allemansrätten kan du röra dig nästan överallt i naturen, så länge du inte stör eller förstör. En unik möjlighet som vi tillsammans kan hjälpas åt att värna om genom att var och en tar ansvar för att känna till vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten. Vet du till exempel vad som gäller när du vistas på fjället? Här får du tips.

Människor som är ute och vandrar i fjällen.

Fjällvandring är en populär aktivitet på sommaren. Här syns Städjan, som ligger i den norra delen av Älvdalens kommun, med sin karakteristiska siluett till vänster i bild.

Nu är tiden på året inne då många beger sig ut i skog och mark för att njuta av naturen. Oavsett om du vandrar, paddlar, cyklar, plockar bär eller bara sitter på en stubbe i skogen är det allemansrätten som gör det möjligt att vistas på någon annans mark utan lov. Allemansrätten fungerar genom att alla tar ansvar att läsa av landskapet och bedöma vad som är lämpligt. Det är aktiviteten, tid på året och platsen som avgör vad du kan göra och inte göra. Även om Allemansrätten i sig inte är någon lag omges den av lagar och regler som sätter gränser för vad som är tillåtet. Därför är det viktigt att du känner till vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten här och nu, på just den platsen och i just den tid och situation du befinner dig i.

Att tänka beroende på aktivitet

För många är det naturupplevelsen som lockar att bege sig ut i naturen. För andra är det aktiviteter som är det centrala och naturen fungerar då mer som en arena. I populära områden kan därför slitage på mark och växlighet öka. När det gäller aktiviteter och naturupplevelser är det därför vissa saker som du behöver tänka på och känna till beroende på vad du vill göra.

Vad du bör känna till för allemansrätten och olika Länk till annan webbplats.aktiviteter Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om på Naturvårdverkets webbsida.

Särskild hänsyn viss tidåret

Under vissa tider på året behöver du visa särskild hänsyn, som till exempel under perioden då djuren får sina ungar.

Extra uppsikt över hunden 1 mars till 20 augusti

Som hundägare får du gärna ta med dig hunden ut i naturen men för att skydda vilda däggdjur och fåglar finns krav på dig som hundägare. Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni vistas i naturen då hundar under den tiden ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Det framgår av paragraf 16 i lagen om tillsyn över hundar och katter. Länk till annan webbplats.

I områden där det bedrivs renskötsel ska hundar som inte används i renskötseln hållas i band. Detta gäller också när renar flyttas. Denna regel finns i rennäringslagen. Länk till annan webbplats.

På Naturvårdsverkets webbsida kan du läsa mer om hundar i naturen Länk till annan webbplats. och hur Naturvårdsverket tolkar lagen om tillsyn över hundar och katter.

Särskilda regler för vissa platser

En del aktiviteter som man får göra enligt allemansrätten kan under vissa tider på året påverka känsliga marker. Naturvårdsverket har information om vilka regler som gäller för allemansrätten på olika platser Länk till annan webbplats. på deras webbsida.

Att vistas i fjällen och i renskötselområden

Vår vackra fjällvärld i norra delen av Älvdalens kommun är ett populärt område för friluftsliv och här finns även Sveriges sydligaste sameby, Idre sameby, Eajran sijte på sydsamiska.

Det är härligt att vandra i fjällen och att stöta på renar på vandringen är en minnesvärd upplevelse. Du får gärna betrakta de vackra renarna men tänk på att göra det på avstånd. Drar renarna sig undan har du kommit för nära. En störd ren lyfter på svansen, spänner kroppen med huvudet högt och spetsar öronen. Det innebär att du är alldeles för nära. Så om du ser renar på fjället är det därför viktigt att du håller dig på avstånd. Ta gärna med en kikare och betrakta renarna från långt håll. Har du med din hund ska den hållas i koppel.

Några tips när du vistas i renskötselområden

Rennäringslagen säger att det är förbjudet att skrämma, störa eller driva bort renar. Tänk därför på följande när du besöker fjällen:

  • Visa särskild hänsyn under kalvningstiden (april–juni).
  • Håll alltid hundar kopplade.
  • Undvik att gå rakt mot renen.
  • Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
  • I kikare kan du betrakta renarna varsamt på avstånd.
  • När större flockar är i rörelse, sätt dig ner, betrakta och njut.
  • Under sommaren söker sig renarna till snöfält som ger skydd mot värme och besvärande insekter – håll undan för sådana snöfält när du ser renar i närheten.

Renskötselområdet är stort och renarnas störningskänslighet varierar med årstidens skiftningar. Kontakta gärna Idre Sameby, Eajran sijte, Länk till annan webbplats. om du vill veta mer.

Tack för att du tar med skräpet hem

Oavsett vilka äventyr du beger dig ut på i sommar så är det förbjudet att skräpa ner i naturen och vi måste tillsammans ta ansvar att hålla naturen ren. Se till att ha med något att ta med ditt skräp i och plocka gärna upp om du råkar se tappat skräp där du vistas.

Ut och njut av vår fantastiska natur och tack för att du värnar om allemansrätten genom att visa respekt och hänsyn!

Senast uppdaterad: 7 juli 2023