Offentliga måltidens dag firas med hösttema

Publicerad: 20 oktober 2022

Torsdag 20 oktober är det Offentliga måltidens dag. Det firas i Älvdalens kommuns skolor med ett hösttema där skolbarnen bjuds på en mustig gulaschsoppa med rotfruktsbröd och äpple till efterrätt.

Tavlor med höstmotiv gjord av elever

Inför Offentliga måltidens dag har personalen i köken på kommunens kostenhet bjudit in skolbarnen att vara delaktiga i firandet genom att skapa teckningar med hösttema. Dessa sätts upp tillsammans med barnen i en utställning i matsalen på varje skola och sitter uppe 20 oktober till 4 november.

Offentliga måltidens dag firas för att uppmärksamma de offentliga måltidernas betydelse. Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land. Det vill vi att fler ska få upp ögonen för. I samband med det vill vi i Älvdalens kommun även göra barnen delaktiga och passa på att lyfta barnens skaparglädje och kreativitet, säger kostchef Anna-Lena Lindholm, kostenheten Älvdalens kommun.

Offentliga måltidens dag instiftades av Måltidsakademin och samordnas av projektet Mattanken och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Inom projektet vill man uppmärksamma att de skattefinansierade måltiderna som serveras varje dag inom förskola, skola, vård och omsorg bidrar till mer än mat i magen. Dessa måltider kan stärka svensk matproduktion och vår krisberedskap. Måltiderna främjar god hälsa, utjämnar socioekonomiska skillnader och är en viktig del av människors liv. Inte minst genom att ge struktur åt dagen. Måltiderna möjliggör möten och samtal och förebygger ofrivillig ensamhet och utanförskap. De offentliga måltiderna är enligt Mattanken Sveriges viktigaste måltider.

För tredje året i rad samordnar nu projektet Mattanken det nationella firandet av Offentliga måltidens dag den 20 oktober. Ett stort antal förskolor, skolor, äldreboenden och sjukhus runtom i landet planerar aktiviteter för att uppmärksamma den offentliga måltiden. Däribland även Älvdalens kommun.

Senast uppdaterad: 20 oktober 2022