Tack för en minnesvärd dag

Det blev en glädjefylld dag när kommunens invånare kunde återuppta traditionen med nationaldagsfirande och komma ut och mötas igen. Älvdalens kommun vill rikta ett stort tack till alla arrangörer och medverkande som gjorde nationaldagsfirandet i Idre, Särna och Älvdalen till en minnesvärd dag.

Besökare under nationaldagsfirande

Foto: Pege Andersson

Pege Andersson, Älvdalens kommun, agerade spindel i nätet och höll i arrangemanget tillsammans med Älvdalens Baptistförsamling, Elfdalens Hembygdsförening, Särna Hembygdsförening, Idre Hembygdsförening och Idre-Särna församling.

- På alla tre orter har det varit ett väldigt positivt gensvar inför planeringen av nationaldagsfirandet. De har väntat på att kommunen ska höra av sig och att vi skulle kunna återuppta firandet. Det är efterlängtat att få komma ut och mötas igen, det märktes inte minst på stämningen och glädjen bland besökarna under dagen. Likaså glädjen på alla tre orter över att få hälsa totalt nitton nya medborgare välkomna till kommunen, säger Pege Andersson.

Trädgården vid Salemkapellet i Älvdalen fylldes under måndagen med människor som kom för att se flaggan hissas av Älvdalens Baptistscouter och fira med en Sverigebakelse i det vackra vädret. Inte mindre än 370 bakelser hade producerats av Iessin til som även stod för mycket av det praktiska arbetet i Älvdalen under dagen. Sten Ottosson fick motta årets kulturpris av Peter Egardt, kommunstyrelsens vice ordförande, för sitt engagemang i att hitta och märka upp gamla klövjestigar i Lövnäs med omnejd. Nationaldagstalet hölls av komminister Per Sundberg.

- Att den här dagen blev så lyckad är också främst tack vare gott samarbete och alla som ställer upp och medverkar på olika sätt i Idre, Särna och Älvdalen. I Älvdalen är det till exempel en mycket uppskattad upplevelse för de boende på Tallbacken och Furuvägen att få komma ut och åka i de fina bilarna som finns på orten, något som är möjligt tack vare ideella krafter hos Älvdalens finbilsentusiaster. Likaså stämningen med de gamla klassiska mopederna som föreningen Rovswiders bidrar med, säger Pege.

På alla tre orter bjöds det på lokal musik och sång av Älvdalens spelmanslag, Särna spelmän och Engerdal spelmanslag och Idre-Särna kyrkokör. Dansgruppen från kommunala musikskolan stod för dansuppvisning och avverkade en miniturné med besök i Idre, Särna och Älvdalen under dagen.

Firandet vid Salemkapellet i Älvdalen avslutades med ett somrigt äventyr för barnen som tack vare Anna Beronius och Karolina Andersson fick åka häst och vagn vidare till Skansfesten som tog vid på Rots Skans på eftermiddagen med hantverk, tipspromenad, servering med mera.

Senast uppdaterad: 8 juni 2022