Vi letar fler familjehem

Ännu vet vi inte exakt hur många som kommer till Älvdalens kommun av de som tvingats fly från kriget i Ukraina. Vi vet inte heller exakt när vi behöver ta emot dem. Som en del i vårt förberedande arbete letar vi därför efter fler familjehem.

Barn håller i en brun stor nallebjörn och tittar ut genom ett fönster

- Det är inte enbart på grund av kriget i Ukraina som behovet är stort av familjehem. Familjehem behöver vi hela tiden och ett arbete pågår kontinuerligt med att lära känna lämpliga familjer, säger Mathias Jones som är enhetschef för individ och familjeomsorgen i Älvdalens kommun.

För att få bli familjehem behöver du vara en trygg vuxen med stabila ekonomiska förhållanden. Däremot behövs inte någon formell utbildning. Som familjehem ingår du i ett team tillsammans med familjehemssekreterare och socialsekreterare. Genom teamet får du stöd, utbildningar och handledning för att känna dig trygg i rollen. Du får också en ekonomisk ersättning som varierar beroende på bland annat omfattningen av uppdraget och barnets ålder.

Hela familjen berörs av att vara familjehem och det är viktigt att alla känner sig engagerade och positivt inställda till att välkomna en ny familjemedlem. Barnet kan bo i några månader eller något år i det nya hemmet. Det kan också stanna kvar till det blivit vuxet och vill flytta till eget boende.

Det finns flera webbsidor med information för dig som vill veta mer om hur man blir familjehem, var man anmäler sitt intresse, vad som krävs och hur en utredning går till.

Alvdalen.se/familjehem

Familjehem.se Länk till annan webbplats.

Det går också bra att kontakta kontaktcenter som hjälper dig vidare.

Senast uppdaterad: 29 april 2022