Friskvårdssatsning i tävlingsform

Älvdalens kommun satsar på förebyggande hälsa genom en pulsutmaning. Under tio veckor i höst gäller det för de deltagande medarbetarna att förbättra sin kondition och därmed sänka sin arbetspuls.

Fem personer står tillsammans framför en skola. De bildar ett lag i en friskvårdstävling.

Träningsglada laget på Älvdalsskolan. Från vänster Anneli Håmås, Ana Stenberg Pasat, Martin de Souza, Franziska Löhrer och Linda Svedlund.

Pulsslaget 2.0 kallas friskvårdskampanjen och i år deltar sammanlagt 115 medarbetare fördelade på 28 lag. En gång i veckan mäter deltagarna sin snittspuls under ett motionspass med hjälp av ett aktivitetsarmband. Mellan mättillfällena är det tänkt att medarbetarna ska träna pulshöjande aktiviteter för att förbättra sin puls och sin kondition. Det kan vara allt från promenader och skidåkning till skogsarbete och dans.

Maria Lindqvist, personalchef på Älvdalens kommun är glad över att det är så många som har anmält sig till tävlingen.

Syftet med aktiviteten är att våra medarbetare ska komma i gång med träning och sedan förhoppningsvis även hålla i träningen med målet att förbättra sin hälsa.

Från Älvdalsskolan deltar flera lag. Ett av lagen består av Linda Svedlund, Franziska Löhrer, Ana Stenberg Pasat, Martin de Souza och Anneli Håmås. Alla är de eniga om att tävlingen är en motivationsfaktor.

Martin, som letade lagkamrater och fick ihop gänget, säger:

Det är kul med tävling, man blir mer motiverad då. Att vi dessutom gör det som ett lag innebär att vi kan stötta och peppa varandra, även om var och en utför aktiviteterna på sitt håll.

På frågan vilka aktiviteter som laget ägnar sig åt svarar Ana:

Jag cyklar, simmar och kör styrketräning.

Jag promenerar och har även tagit upp löpning igen, något jag funderat länge på att göra och som nu blev av tack vare Pulsslaget, säger Martin.

Aktivitetsarmbandet som alla deltagare i tävlingen har fått fungerar som en liten ”personlig tränare” som påminner om hur många steg det blir per dag, som signalerar när en kilometer är avklarad och som mäter pulsen och noterar förbättring.

Linda och Franziska uppskattar friskvårdsinitiativet.

Det här inspirerar oss till mer vardagsmotion och gör att vi håller i gång den här mörka perioden då det annars kan kännas lite motigt att ta sig ut.

Anneli ser deltagandet i Pulsslaget som ett sätt att bli piggare och orka mer.

Motion är bra både för knoppen och kroppen.

Det lag som gjort störst förändring på pulsvärdet efter 10 veckor vinner och får pris. Det lottas även ut mindre priser under tävlingens gång.

Senast uppdaterad: 18 november 2021