Polardistans - en tävling för polarhundar den 5-6 mars i Särna

Polardistans är en tävling för registrerade polarhundar (siberian husky, samojed, grönlandshund, alaskan malamute). I år har tävlingen cirka 45 deltagande ekipage från 12 olika nationer.

Polardistans draghundar

Foto: Susanne Enochsson

Polardistans är en tävling för registrerade polarhundar (siberian husky, samojed, grönlandshund, alaskan malamute). Det som är speciellt med Polardistans är att de tävlande skall klara sig helt på egen hand i naturen under tävlingens gång, till exempel övernatta utomhus. Deltagarna får inte ta emot hjälp under tävlingen och all nödvändig utrustning för några dygn ska fraktas med i pulkan/släden.

I år har tävlingen ca 45 deltagande ekipage från 12 olika nationer.

Starter pågår under tisdag och onsdag, med bland annat masstart på sjön nedanför Särna Camping. Tävlingsarrangörerna välkomnar publik och starter sker tisdagen den 5 mars kl. 09.00 och onsdagen den 6 mars kl. 09.00, kl. 11.00 och kl. 13.00.

Lite historik

I slutet av 90-talet arrangerade några polarhundentusiaster en långdistanstävling över 30 mil som hette Technical Trail. Tanken var att renrasiga polarhundar skulle erbjudas en tävling som motsvarade deras ursprungliga användningssätt. Start och mål låg på Femundtunet i Norge och banan gick både på den norska och svenska sidan av gränsen. Efter två genomförda tävlingar lades tävlingen ner och då beslutade sig några svenska förare för att ta upp stafettpinnen och på det sätt blev långdistanstävlingen POLARDISTANS född. Från och med 2002 arrangeras tävlingen i Särna med start och mål på Särna Camping.

Vill du veta mer? Gå in på Polardistans egen hemsida; www.polardistans.se Länk till annan webbplats.

Här finns fullständig information om tävlingen, resultatservice, regler, karta, banbeskrivning.

Senast uppdaterad: 1 mars 2019