Torsdag 29 oktober
Klockan 18.00 – 19.15
Älvdalsskolans Rörelserum

Romsk musik med Krilja

Om romerna, deras historia och rika musiktradition. Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, framförd av trion Krilja.

Sedan romerna kom till Europa i början på 1300-talet har musiken utgjort ett av deras främsta försörjningsmedel. Vad vi idag tänker på som romsk folkmusik har uppstått i mötet mellan europeiska musikaliska influenser och romernas eget musikaliska arv med rötterna i Indien. Flamencon är ett exempel på en musiktradition som uppstått ur ett sådant möte. Genom sin funktion som traditionsbärare har romska musiker även räddat traditionella europeiska musikstilar från att falla i glömska.

Samtidigt som romerna förföljts har deras musik även väckt fascination. Johannes Brahms, Franz Liszt och andra klassiska kompositörer inspirerades av romsk musik, och i 1800-talets Ryssland möttes romska musiker och sångare av särskilt stor uppskattning. Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, framförd av trion Krilja där Jonas Liljeström spelar fiol.

MEDVERKANDE: Jonas Liljeström är doktorand i musiketnologi vid Göteborgs universitet. Han är även yrkesmusiker med fiol som huvudinstrument och med bland annat romsk, judisk, nordisk och keltisk folkmusik på repertoaren. Gruppen Krilja har funnits sedan år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från caféscener till kulturhus, kyrkor, muséer och festivaler i hela landet, och har dessutom turnerat i Skottland och på Island. Förutom Jonas består Krilja av sångerskan Marita Johansson - en eldsjäl för romsk kultur som ägnat 25 år att samla romska folkvisor och lägga dem till sin repertoar - samt Emil Pernblad som är en av Sveriges främsta flamencogitarrister.

Insläpp från kl. 17:45, det muskaliska föredraget börjar 18:00.
Begränsat antal platser: 30 st.

Föranmälan och kontakt till: Anneli Hårdén
anneli.harden@malung-salen.se, tel. 073 860 85 0

Information
Datum: Torsdag 29 oktober
Tid: 18.00 - 19.15
Plats: Älvdalsskolans Rörelserum
Arrangör: Anneli Hårdén
Biljettinformation: Evenemanget är gratis, men måste förbokas. Boka hos: anneli.harden@malung-salen.se
Länk till arrangörer: https://fb.me/e/27ssPoVot
Senast uppdaterad: 16 oktober 2020