De tog över fjällpensionatet

Annika Andersson och Kjell Arvidsson tog över det charmiga fjällpensionatet Knappgården i Särnaheden. Här berättar de sin historia och om livet som entreprenörer i Älvdalens kommun.

Utsikt över Städjan sett från Knappgården

Utsikt över Städjan sett från Knappgården

Särnaheden, byn som ligger vackert belägen på en höjd med utsikt över Särnasjön. Vid horisonten ser du silhuetten av det karaktäristiska fjället Städjan, en del av Sveriges sydligaste fjällvärld. Inte undra på att Annika och Kjell för många år sedan lockades att skaffa fritidshus här och så småningom även bosätta sig i byn permanent och att så småningom ta över det charmiga fjällpensionatet Knappgården. Här berättar de sin historia och om livet som entreprenörer i Älvdalens kommun.

Annika Andersson och Kjell Arvidsson står på trappen vid entrén till Knappgården

Annika Andersson och Kjell Arvidsson står på trappen vid entrén till Knappgården

Vi driver Knappgården, ett litet fjällpensionat på Särnaheden som vi tog över i december 2016. Det var här på Knappgården som vi långt tidigare började vår gemensamma bana.

Annika kom till Särnaheden strax efter nyår 1987 för att arbeta vintersäsongen som föreståndare på Knappgården, som då drevs som kurs- och friluftsgård av föreningen Bohusläns 4H. Kjelle var frisören i Stockholm, som gillade att åka skidor. Annika berättar:

Kjelle hade tidigare kommit på besök och klippt mitt hår några år tidigare när jag arbetade i Sälen. Så när det var dags för klippning ringde jag och frågade om han ville komma upp på kombinerad skidsemester och lite frisörjobb. Det ville han och just den helgen ställde grannarna på Heden upp med skotrar och kälkar och körde upp Knappgårdens gäster och oss till en fäbodvall där det bjöds på kolbotten* och gemyt.

Om det var skoterturen, gemytet, jakthistorierna som berättades eller kärleken till Annika som drog vet man inte säkert, men efter något års pendlande blev det i alla fall så att Kjelle bestämde sig för att flytta till Särnaheden sommaren 1988. Här fanns ju allt han drömt om; jaktmarker, fiske, skidåkning och inte minst viktigt - drömhuset till priset av en etta i Stockholm.

Äldre gårdsbyggnader i timmer med plantering i förgrunden

Knappgården

Kjelle hade som jägare redan ett genuint intresse för matlagning och goda råvaror. Paret vidareutbildade sig, Annika gick första året på den nystartade Restauranghögskolan i Grythyttan och Kjelle gick på kockutbildning i Göteborg, medan Annika läste marknadsföring på IHM.

Annika fortsätter.

Vi har under åren drivit Värdshus i Fjätervålens skidbacke och arbetat på andra skidanläggningar under vinterhalvåret. På somrarna har vi arbetat på en expeditionsbåt på Svalbard i ungefär 20 år, men Särnaheden har alltid varit vår fasta punkt. Och när de förra ägarna som drev Knappgården i 14 år ville sälja var tiden rätt för oss att ta över verksamheten för att få stanna på Särnaheden året runt.

Vi trivs på Särnaheden av många anledningar, goda grannar som tog så väl emot oss när vi flyttade hit, är nog ändå den viktigaste anledningen till att vi blev kvar. Naturen är fantastisk och vi har genom åren tyckt att det är ett perfekt ställe att bo på, det är lätt att få vänner att komma på besök och det blir kvalitetstid då de ofta stannar en vecka eller en långhelg och man gör friluftsaktiviteter tillsammans.

Den känslan var avgörande för att vi skulle ta över Knappgården. Att ha gäster och få ge tips och råd om vad som finns att se och uppleva i trakten som vi älskar. Det är ju ett drömjobb.

Att vara entreprenör på en mindre ort har både för och nackdelar. Det är fantastiskt att det fungerar tänker vi ibland. Vi har bra leverantörer och möjlighet till leveranser flera gånger per vecka. Det som är bra på en liten ort är att man snabbt får ett bra nätverk, man lär snart känna människorna som är hantverkare, företagare, politiker, kommunala tjänstemän och andra människor som är viktiga i olika sammanhang. Det blir personligt, förtroendeingivande och lätt att komma i kontakt med rätt person.

Vi har väldigt bra och lättillgänglig service här vad gäller exempelvis vårdcentral, den närmaste finns i Särna. För närvarande saknas dock flera yrkesgrupper på orten, till exempel taxirörelse, tvätteri, tandläkare och apotek. Det som är positivt är att en omfattande expansion och utbyggnad sker i området så förhoppningsvis flyttar ännu fler in till kommunen. Kanske blir just du vår nya granne, en gäst på vårt pensionat, ägaren till tvätteriet där vi lämnar vår tvätt eller tandläkaren som vi går till? Här i norra Dalarna finns alla möjligheter att hitta ett behagligare livstempo i samklang med fjällnaturen.

* En slags pannkaka av kornmjöl, vatten och salt som gräddas över öppen eld i en grund skålad panna, kolbottenpanna. Äts med messmör och fläsk. Traditionell rätt bland skogshuggarna i trakten.

Senast uppdaterad: 13 september 2024