Service och tjänster

På biblioteket kan du få hjälp med en hel del. Till exempel kan du få hjälp med att låna talböcker och fjärrlån, komma igång med en bokcirkel eller hitta anpassad litteratur. Här kan du läsa om biblioteket service och tjänster.

På biblioteket kan du låna böcker, ljudböcker, tidskrifter, CD-skivor, DVD-filmer, språkkurser och mer. Du kan läsa tidningar, tidskrifter och böcker. Vi har datorer där du kan göra utskrifter och använda internet. Du kan också använda vårt trådlösa nätverk.

Vi hjälper dig med informationssökning och att hitta de böcker du letar efter. Hos oss kan du sitta och studera eller ladda mobilen.

Hos oss kan du förstås alltid också göra ingenting. På biblioteket kan du bara vara, utan krav! Men skulle du behöva eller vilja ha lite extra service eller ta del av våra tjänster så hittar du information om det här.


Att dela och prata om det man läst är inte bara kul, det är enkelt också. Om du har eller vill starta en bokcirkel så kan du låna bokcirkelpåsar hos oss.

I varje bokcirkelpåse ligger åtta böcker av samma titel, en handledning i att starta en bokcirkel och en samtalsmodell för boksamtal.

Vad vi har för bokcirkelpåsar kan du enkelt söka efter i vår bibliotekskatalog Länk till annan webbplats.. Sök bara på "bokcirkelpåse".

Ibland anordnar biblioteket bokcirklar för allmänheten. Håll koll i evenemangskalendern eller kontakta biblioteket för att höra om det är någon bokcirkel på gång.

Hos oss kan du läsa dagstidningar. Dagstidningar kan du inte låna hem, men du är välkommen att sitta på biblioteket och läsa hur länge du vill.

Du kan enkelt söka i vår bibliotekskatalog Länk till annan webbplats. om vi har den dagstidning du söker. Saknar du något kan du kontakta biblioteket.

Vi sparar dagstidningar en månad i tidningsstället i bibliotekets tidningsavdelning på Älvdalens bibliotek.

Ta gärna tidningen med in i biblioteket och sätt dig och läs i någon av våra sköna fåtöljer.

På våra bibliotek finns det publika datorer med internet som du kan låna. Du bokar enkelt en dator i lånedisken. Du behöver inget lånekort och det kostar inget.

På datorn kan du surfa, skriva dokument och skriva ut. Svartvita utskrifter kostar 2 kronor per sida.

Via biblioteket kan alla som har ett lånekort låna e-böcker Länk till annan webbplats.. Det enda du behöver är siffrorna på ditt lånekort och en fyrsiffrig pinkod. Pinkoden får du av oss på biblioteket.

Beroende på vilken dator/telefon/platta du har är det olika program som behöver installeras. Du kan läsa steg för steg-instruktioner om hur du gör för just din enhet på Elib Länk till annan webbplats., där du också lånar dina e-böcker.

Biblioteket har också en app för e-böcker och e-ljudböcker. Appen heter Biblio och finns att ladda ner gratis från App store och Play butik. För att kunna låna e-böcker i Biblio behöver du ditt lånekort och en fyrsiffrig pinkod. Pinkoden får du av oss på biblioteket.

Behöver du hjälp, saknar pinkod eller har frågor? Kontakta gärna oss på biblioteket så hjälper vi dig. Hur du gör för att skaffa ett lånekort kan du läsa om under Läsa och låna.

Om vi inte har den bok du söker kan du ansöka om fjärrlån. Ett fjärrlån innebär att vi lånar in boken från ett annat bibliotek.

Det finns tre sätt att ansöka om ett fjärrlån.

 • Gör en utökad sökning i vår bibliotekskatalog. Hittar du inte boken du söker kommer du kunna välja att sända en låneförfrågan direkt till den som är ansvarig för fjärrlån.
 • Fyll i en lapp på biblioteket, som du får av personalen i lånedisken.
 • Skicka e-post till biblioteket-kultur@alvdalen.se. Uppge personnummer eller lånekortsnummer och vilken bok du önskar. Ange om du söker en särskild upplaga.

För fjärrlån tar vi en avgift på 10 kronor per bok. Det gäller även om du inte hämtar ut ditt fjärrlån. Avgiften för artiklar kan variera.

På biblioteket arrangerar vi också föreläsningar och författarbesök. I april varje år firar vi Världsbokdagen och i november arrangerar vi Kura skymning.

Håll koll på vad som händer hos oss i evenemangskalendern eller på sociala medier. På Facebook heter vi Älvdalens sockenbibliotek. Länk till annan webbplats.

På våra bibliotek kan du kopiera, skriva ut och scanna. Fråga personalen om du behöver hjälp.

För kopior och utskrifter tar vi ut en avgift.

 • Svartvitt, 2 kronor per sida
 • Färg, 5 kronor per sida

Att scanna till sin e-post kostar inget.

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko Länk till annan webbplats. på biblioteket.

Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska. Anslut till kommunens gästnätverk (MOA-Guest) eller använd bibliotekets lånedatorer för att få tillgång till filmer, körkortsfrågor och körkortsboken som e-bok och ljudbok.

Appen Trafiko kan användas på alla ställen där du är inloggad på kommunens gästnätverk.

På våra bibliotek finns studieplatser med uttag för dator. På Älvdalens bibliotek har vi även ett bokningsbart studierum. Studierummet bokar du genom att kontakta bibliotekets lånedisk på 0251‑31270 eller skicka e-post till bibliotek-kultur@alvdalen.se. Utöver det är du välkommen att sitta var du vill i biblioteket för att studera.

En talbok skiljer sig från en ljudbok. En ljudbok är kommersiellt utgiven och kan köpas i handeln. En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Det finns talböcker med bara ljud, eller med ljud och text.

Det finns flera sätt att läsa en talbok.

 • I en Daisyspelare
 • Med ett läsprogram i en dator
 • Med en app i mobiltelefon eller läsplatta

Vill du låna talböcker? Kontakta oss på biblioteket. Vi ber aldrig om intyg!

Mer om talböcker och vem som har rätt att låna talböcker kan du läsa om på Legimus webbsida Länk till annan webbplats..

På våra bibliotek finns det trådlöst internet som du kan använda gratis. Koppla upp dig mot nätverket som heter MOA-Guest och skapa ett konto, om du inte redan har ett. Du kan också använda tillfälliga inloggningsuppgifter som du får i bibliotekets lånedisk.

Behöver du hjälp med att koppla upp dig kan du alltid fråga personalen i lånedisken. Vi hjälper gärna till.

På Äppelhyllan i biblioteket finns medier anpassade speciellt för barn och unga med funktionsnedsättning. Från vår äppelhylla kan du låna:

 • Utvalda bilderböcker för barn med språksvårigheter
 • Talböcker för Daisyspelare
 • Böcker och DVD på teckenspråk och med tecken som stöd
 • Taktila böcker och böcker med punktskrift


Senast uppdaterad: 30 januari 2023