Stöd och service enligt LSS

Du som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och hjälp utifrån LSS (Lagen om stöd och service). Det är ditt behov som avgör vilket stöd du kan få. Stödet ska tillgodose dina behov i det dagliga livet för att uppnå goda levnadsvillkor.

9 § 2 Personlig assistans

Personlig assistans är för personer med stora funktionsnedsättningar som gör att de behöver mycket hjälp av andra för att klara sin vardag. Man kan till exempel behöva hjälp av någon annan med att klä på sig, äta, duscha, gå på toaletten eller prata med andra.

9 § 3 Ledsagare

En del personer kan ha svårt att komma ut ensamma. Det kan vara svårt att gå ensam till en fritidsaktivitet eller till vänner. För att man ska kunna komma ut, kan det behövas en ledsagare som följer med.

9 § 4 Kontaktperson

En kontaktperson ska vara som en kompis. En person du kan hitta på saker tillsammans med. Du bestämmer tillsammans med kontaktpersonen vad ni ska göra.

9 § 5 Avlösarservice i hemmet

Ibland behöver föräldrar till barn med funktionsnedsättning göra någonting utan att barnet är med. Då kan en annan person komma och ta hand om barnet så att föräldrarna kan göra något annat en stund.

9 § 6 Korttidsvistelse

Barn och vuxna som har en funktionsnedsättning kan behöva komma hemifrån ibland. Då kan man vara på ett korttidshem eller hos en annan familj. På korttidsvistelsen kan man vara under en helg eller någon kväll i veckan. Man kan även sova över.

9 § 7 Korttidstillsyn

Barn med funktionsnedsättning som är tolv år eller äldre kan behöva någonstans att vara när deras föräldrar jobbar. Korttidstillsyn fungerar på samma sätt som fritids och går att vara på före och efter skolan samt på lov.

9 § 8 Boende barn och unga

En del barn med funktionsnedsättning kan inte bo hemma hos sina föräldrar. Det gäller till exempel om man går i skola i en annan stad. Då kan man få bo hos en annan familj eller i en särskild bostad med personal.

9 § 9 Boende vuxna

En del vuxna personer med funktionsnedsättning behöver mycket stöd och hjälp från andra. Då kan man behöva bo i en gruppbostad eller servicebostad. I en sådan bostad finns det personal som kan hjälpa till både på dagen och på natten.

9 § 10 Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är till för vuxna med funktionsnedsättning som inte jobbar eller går i skolan. På daglig verksamhet får man något att göra på dagarna.

Rätt till stöd har de som tillhör någon av följande personkretsar:

  1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,

  2. Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom

  3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Personlig assistans

En personlig assistent hjälper dig i vardagen med till exempel att klara av din hygien, måltider, klä på och av dig, förflytta dig eller för att kommunicera med andra.

Ledsagarservice

En ledsagare följer dig till olika aktiviteter ute i samhället, hjälper till att hälsa på hos släkt och vänner eller för att kunna komma ut i friska luften.

Kontaktperson

En kontaktperson är en vän/medmänniska som kan dig råd i vardagssituationer, följa med på fritidsaktiviteter, besöka dig i hemmet och fungera som en vän.

Avlösarservice i hemmet

Avlösarservice innebär att en person tillfälligt övertar din omvårdnad från anhöriga eller andra närstående. Avlösarservicen sker i ditt hem.

Avlösarservice i hemmet gör det möjligt för dina anhöriga att få avkoppling och uträtta sysslor utanför hemmet.

Kortidsvistelse utanför det egna hemmet

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet innebär att du med funktionsnedsättning får vistas en tid utanför det egna hemmet. Det ger dig en möjlighet till miljöombyte, rekreationer och personlig utveckling, samt att dina anhöriga får avlastning.

Korttidsvistelse för skolungdom över 12 år

För dig (skolungdom) över 12 år med funktionshinder finns korttidstillsyn före och efter skoldagen samt under skolloven när dina föräldrarna studerar eller förvärvsarbetar.

Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar

Barn och ungdomar kan som komplement till föräldrahemmet bo i en annan familj i en bostad med särskild service.

Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad

Du som har ett omfattande behov av hjälp kan ansöka om att få en servicebostad, gruppbostad eller en särskild anpassad bostad.

Daglig verksamhet (ej personkrets 3)

Du som saknar en sysselsättning kan ansöka om daglig verksamhet. Ansökan riktar sig till dig med utvecklingsstörning, autism, autismliknandetillstånd och personer med förvärvad hjärnskada enligt personkrets 1 och 2

När vi tagit emot din ansökan prövas din ansökan i två steg. Först fastställs om du tillhör någon av de personkretsar som lagen (LSS) beskriver, därefter prövas om du har rätt till den insats du ansökt om. Om du inte omfattas av LSS-personkrets kan du få hjälp och stöd enligt socialtjänstlagen.

Överklaga beslutet

Är du inte nöjd med ditt beslut har du möjlighet att överklaga beslutet. Du ska skicka in din överklagan Norra Dalarnas myndighetsservice senast tre veckor efter att du fått beslutet .

Alla insatser enligt LSS är i princip kostnadsfria men några undantag finns. Du betalar exempelvis för din mat, hyra och dina kostnader i samband med aktiviteter.

Senast uppdaterad: 8 november 2024