Information om coronaviruset
Våra gemensamma ansträngningar gör skillnad men läget är fortfarande allvarligt. Det är viktigt att fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas råd och rekommendationer!

Arbetslöshet

Du som står utanför arbetsmarknaden kan få hjälp av kommunen för att komma ut i arbetslivet eller börja studera.

Du som är mellan 16–64 år, står utanför arbetsmarknaden och behöver hjälp att hitta en lösning på din situation har möjlighet att träffa mottagningsteamet i En dörr in.

En dörr in är en samverkan mellan Älvdalens Kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Dalarna.

Syftet är att du ska slippa rundgång hos flera myndigheter och istället få rätt stöd av rätt aktör under ett möte.

Mottagningsteamet som arbetar på En dörr in är ett komplement till varje enskild aktör. Inom teamet samarbetar aktörerna för att slussa deltagare vidare till rätt stödinsats i samhället.

Här arbetar personal från

  • Försäkringskassan
  • Arbetsförmedlingen
  • Region Dalarna
  • Individ- och familjeomsorgen
  • Arbete och utveckling.

Behöver du hjälp?

Det behövs ingen remiss eller beslut för att komma till oss. Du kan själv söka dig till teamet eller få hjälp av någon anhörig att komma i kontakt med oss. En handläggare från någon av aktörerna kan också hjälpa dig att få komma till oss. Även handläggare inom en myndighet kan kontakta oss för att få råd i sitt arbete.

Vi i mottagningsteamet är experter på de egna verksamheterna samt har god kännedom om andra viktiga funktioner inom kommunen och hos andra aktörer. Vi arbetar rådgivande för både dig som individ och för handläggare från de olika verksamheterna.

Här finns vi

Vi finns på kommunhuset i Älvdalen på onsdagar jämna veckor klockan 13.30–15.00 om du vill boka in ett möte.

Du kan även anmäla intresse för ett möte via e-post kommun@alvdalen.se eller genom att ringa 0251–313 00.

Du som är arbetssökande kan få arbetsträna inom våra kommunala verksamheter genom vårt samarbete med Arbetsförmedlingen. Vi ser till att du får en personlig coach som stöttar och hjälper dig under arbetsträningen och vidare ut på arbetsmarknaden.

Exempel på aktiviteter som du kan få arbeta med:

  • trädgårdsarbete
  • bakning och matlagning
  • friskvårdsaktiviteter

Låter det intressant? Vänd dig till mottagningsteamet - En dörr in.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd måste du själv aktivt göra vad du kan för att bidra till din försörjning. Detta innebär bland annat att om du är arbetslös måste du vara anmäld på arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete. Om du är sjuk och inte kan arbeta ska detta styrkas genom ett läkarintyg.

När du läser på högskola har du i regel rätt till studiemedel. Myndigheten som administrerar detta heter Centrala Studiestödsnämnden (CSN).

På csn.se kan du ansöka om studiemedel samt läsa mer om vad som gäller för dina studier.

Mora vuxenutbildning har utbildningar utifrån dina behov och förutsättningar. Du kan läsa enstaka kurser eller en hel utbildning.

Lediga tjänster i Älvdalens kommun.

På arbetsförmedlingen och platsbanken hittar du lediga jobb.


Senast uppdaterad: 22 februari 2019