Frukostmöte hos Iessn til
Fredagen den 7 februari, möttes vi hos Iessn til i Salem för en företagsfrukost anordnad tillsammans med Företagarna Älvdalen. Vi var ca 30 personer på plats som lyssnade till intressanta talare.

Besökare på frukostmötet
Information från kommunen
Björn Tegnér, förvaltningschef samhällsutvecklingsförvaltningen gav en översikt över den nya Näringslivsstrategin för 2025–2029, som antogs av kommunfullmäktige i december 2024. Han förklarade att målet med strategin är att skapa en långsiktigt hållbar utveckling för företagandet i kommunen och att stärka Älvdalens företagsklimat. Strategin bygger på det sammanfattande omdömet av näringslivsklimatet i kommunen, enligt Svenskt Näringslivs mätning, och har tagits fram i nära dialog med lokala företagare, politiker och andra aktörer.
Fem prioriterade områden visar vägen framåt:
- Kommunikation, dialog, information och bemötande
- Kompetensförsörjning
- Bostadsutveckling
- Infrastruktur
- Besöksnäringen som motor för näringslivsutveckling och attraktionskraft
Strategins genomförande kommer att ske genom årliga handlingsplaner där kommunala förvaltningar och bolag aktivt ska arbeta med de prioriterade områdena. I januari 2025 startade kommunen upp Näringslivsrådet igen och kommer under året genomföra utbildningen "Förenkla – helt enkelt" som syftar till att förbättra kommunens förståelse för företagens behov och stärka samarbetet med näringslivet.
Näringslivsstrategin kan du läsa här: Strategi för Näringsliv 2025-2029 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Peter Nygren, ordförande Företagarna Älvdalen
Företagarna Älvdalen
Peter Nygren ordförande Företagarna Älvdalen informerade om aktuella händelser inom Företagarna Älvdalen och pratar även han om att samarbetet med kommunen stärks genom återuppstarten av Näringslivsrådet.
Aktuellt just nu:
- Företagarkonferens 2025 som kommer hållas under hösten
- Årsmöte den 12 mars hos Tre Björnar
Nomineringar till Årets Företagare och Årets unga företagare tas nu in. Peter uppmanar alla att nominera lokala företagare som utmärkt sig genom sitt entreprenörskap och sin betydelse för kommunen. Mer info och nomineringsformulär hittar du på denna länk:
Prisutdelning kommer att ske på Den stora vårfesten. Företagarna kommer även att dela ut pris till Årets Gnietokall/keling, Köpmangatan delar ut pris till Årets handlare och kommunen till Årets Nyföretagare.
Peter Nygren delar även ut Mästarbrev till Anelli Qvicker. Ett mästarbrev är ett unikt erkännande för Annelis yrkeskunskap infom damfrisöryrket. För att få ett Mästarbrev har Anneli genomfört:
- Godkänt gesällprov i yrket
- Minst 10 000 timmars yrkeserfarenhet efter godkänd grundutbildning
- Mästarutbildning genom Sveriges Hantverksråd

Anneli Qvicker
Anelli Qvicker - Salong Alli
Anneli delade med sig av sin långa resa som frisör och företagare i Älvdalen. Hon berättade att hon valde att låta Företagarna Älvdalen stå för utdelningen av mästarbrevet istället för Blå Hallen i Stockholm. För henne kändes det mer personligt och betydelsefullt att få ta emot utmärkelsen på hemmaplan, i en miljö där hon byggt upp sitt företag och sitt nätverk.
Redan vid fyra års ålder vistte Anneli att hon ville bli frisör och började sin utbildning 1978. Efter praktik och arbete i Borlänge flyttade hon tillbaka till Älvdalen 1982 och har nu varit företagare i snart 43 år. Mästarbrevet har varit en långvarig dröm, redan 1987 hade hon de arbetade timmar som krävs men livet kom emellan.
När hon öppnade sin första salong var hon osäker på om kunderna skulle komma, men bokningarna fylldes snabbt. Året därpå anställde hon sin första medarbetare, och verksamheten växte fort. Hon valde att bli egenföretagare för att arbeta så som hon vill och med de produkter hon själv önskade.
Anneli reflekterar över frisörutbildningens utveckling, där klippteknik tidigare var i fokus medan det idag handlar mer om styling. Hon är tacksam för sin gedigna utbildning och de erfarenheter hon fick i London, där hon lärde sig frihandsklippning och fick skapa frisyrer på modeller som gick med på alla galna idéer.
Att ta mästarbrevet ser hon som en milstolpe i karriären som hon nu uppnått. Hon avslutade med att tacka för utmärkelsen och uppmuntrade andra att fortsätta utvecklas i sina yrken.
Tack så mycket för det här – och keep up the good work!

Carina Ahl och Kersti Vikström
Iessn til
Iessn Til firar i år 10 år, och Kersti Wikström och Carina Ahl berättade om företagets resa. Namnet betyder "en gång till", vilket speglar deras arbete med att skapa nya möjligheter för både människor och prylar. Företaget startades 2015 av Älvdalens baptistförsamling som en del av deras sociala engagemang och drivs som ett icke vinstdrivande aktiebolag.
Företaget har fem verksamhetsområden:
- Köket – Matlagning och catering
- Secondhandbutiken – Fokus på återbruk, just nu genomgår butiken en stor rensning
- Utegruppen – Tar hand om gräsklippning, snöskottning, sandsopning och transporter
- Antikvariatet i Åsen – 19 000 böcker säljs via Bokbörsen och Tradera.
- Arbetsträning och praktik – Samarbete med kommunen, Arbetsförmedlingen och frivården för att hjälpa personer att närma sig arbetslivet
Iessn Til har idag 20 anställda och erbjuder anpassade arbeten där individens förutsättningar tas i beaktning. Detta gör till exempel att vissa jobb utförs av flera personer tillsammans. De är en av Älvdalens större arbetsgivare och ser sitt arbete som en viktig del av samhällsnyttan.
Företaget ser fram emot att fortsätta sitt arbete och utveckla sina verksamheter för att hjälpa fler människor ut i arbete.

Johanna Petersson
Älvdalens Köpmangata
Johanna Petersson företrädde denna morgon Älvdalens Köpmangata och berättade om Vinterkrisp som ägde rum den 15 februari. En dag med erbjudanden och prova-på-aktiviteter i butikerna, pulkarace, ordjakt och konståkningsuppvisning.

Katarina Valsberg Ulander, Familjebehandlare
#Redonu, ett EU-projekt för unga
Katarina Valsberg Ulande, familjebehandlare Älvdalens kommun, presenterade projektet #Redonu. Ett treårigt EU-finansierat initiativ som syftar till att stödja unga mellan 16 och 29 år i Älvdalen och flera andra kommuner att närma sig arbetsmarknaden eller studier.
Projektet är riktat mot unga som befinner sig långt från arbetsmarknaden och som ofta har haft negativa erfarenheter av tidigare stödinsatser. Genom ett individuellt anpassat arbetssätt, där coacher och behandlare med spetskompetens inom KBT, MI och systemteori samarbetar, skapas en trygg plattform där unga kan få rätt stöd för att bryta isolering och utanförskap.
Hon presenterade Älvdalsmodellen, en metod som bygger på bemötande, framtidstro, icke-dömande inställning och långsiktig uppföljning. Insatserna delas in i tre faser:
- Fas 1:Bryta isolering, alliansskapande, relationsskapande, förtroendefas med MI som metod i möte med behandlare.
- Fas 2: Nästa steg med utökat individuellt upplägg veckovis.
- Fas 3: Redo för praktik.
Ett mål är att skapa en företagsbank med minst 10 lokala företag som kan erbjuda praktikplatser, vilket ger deltagarna en chans att få in en fot på arbetsmarknaden.
Hon betonade att projektet inte bara hjälper individer att närma sig arbete eller studier utan också bidrar till ett starkare lokalsamhälle genom att minska utanförskap och kriminalitet.

Katrin Halvarsson
Hållbar lönsamhet och tillväxt - Formica Consulting
Katrin Halvarsson, managementkonsult och lönsamhetsarkitekt från Formica Consulting, höll en presentation om hållbar lönsamhet och tillväxt. Hon lyfte fram hur företag kan arbeta strategiskt för att säkerställa en långsiktig och hållbar lönsamhet.
Hon gick igenom viktiga nyckelfaktorer för företagstillväxt, där effektiv resursanvändning, ROI-strategier och kundlojalitet spelar avgörande roller. Katrin presenterade smarta förändringsstrategier och hur företag kan anpassa sin verksamhet genom agila metoder och transformerande arbetssätt.
Hon betonade vikten av att:
- Koppla ekonomin till verksamhetens primära drivkrafter för att säkerställa en stabil lönsamhet
- Analysera sin kundbas och optimera försäljning och prissättning
- Använda nyckeltal och strategiska mål för att mäta framgång
Katrin avrundade med att betona vikten av framtidsfokus och att ta lärdom av historien. Hon uppmanade företag att vara proaktiva i sina förändringsprocesser för att nå långsiktig framgång.
Är du nyfiken på vad Katrin kan hjälpa till med? Kontakta Katrin Halvarsson på:
katrin.halvarsson@formicaconsulting.se
.jpg)
Torbjörn Wallin
Den stora vårfesten
Torbjörn Wallin berättade om bokningsläget inför Den stora vårfesten. De har släppt 750 biljetter på middagsdelen och har endast cirka 30 kvar. Till eftersläppet är det i dagsläget 100 sålda biljetter men det kommer släppas in många fler. Som mest har det varit totalt 1500 besökare på vårfesten. Kampanjer för entrebiljetter släpps i mitten av mars . Torbjörn hälsar alla väkomna med bokning!
Bokning kan göras på Visit Dalarnas hemsida:
Den Stora Vårfesten | Visit Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Peter Egardt
Avslutning och sammanfattning
Kommunalråd Peter Egardt sammanfattade mötet genom att lyfta fram de viktigaste punkterna från dagens diskussioner. Han tackade talarna för deras insatser och deltagarna för deras engagemang. Han betonade vikten av fortsatt samverkan mellan kommunen och näringslivet för att skapa en hållbar och framgångsrik framtid för Älvdalen.

Frukostmötets besökare