Ny digital mobilitetstjänst för lokala matvaror - SITE-kommunerna är först i Sverige

Publicerad: 1 juli 2024

En ny digital mobilitetstjänst för lokala matvaror lanseras av Skandinavisk Måltidsupplevelse i samarbete med Freelway. På så sätt ska restaurangerna och butikerna i bland annat Idreområdet kunna erbjuda besökare och invånare ett större utbud av lokalproducerade mat och dryckesvaror.

Närbild på händer som håller i en mobil med ena handen och skrollar i en app med andra handen.

Samordnande och delade transporter för mat och dryck

Genom beställningslösningen som Freelway erbjuder kommer transporter bli mer hållbara och smidigare genom samordnade och delade, redan befintliga transporter. På så sätt ska restaurangerna och butikerna i Idre och Sälen kunna erbjuda besökare och invånare ett större utbud av lokalproducerade mat och dryckesvaror. Detta är något som både besökare i SITE-området och hela Sverige ger uttryck för vid undersökningar.

Den här innovativa digitala tjänsten kommer revolutionera hur mat- och dryckesprodukter från lokala producenter enkelt kan beställa och levereras tillsammans till restauranger och butiker i Malung-Sälen och Älvdalens kommun. Den här tjänsten är helt ny och SITE kommunerna* är först ut att använda den i både Sverige och Norge säger Carina Sisell, delprojektledare SITE Destination.

Bild på ingången till butiken Renbiten som ligger i Grövelsjön, där man ser den samiska flaggan och butiksskylten.

Kombinerad e-handels plattform för lokala producenter

Genom att erbjuda en kombinerad e-handels plattform för flera lokala producenter med gemensam varukorg och automatiserade transportorder, kan nu restauranger och butiker enkelt beställa från fler lokala producenter.

Detta är ett lyft för den lokala handeln när det gäller lokalproducerat och vi ser ett stort intresse från både lokala producenter och restauranger och matbutiker, säger Frida Torsein, delprojektledare SITE Destination.

Tio lokala mat och dryckesleverantörer finns idag att handla från i webbutiken: Liura, Sälen Choklad, Grövelsjöns Fjällbageri, Renbiten, Sälens Fjällbryggeri, Rönnings gårdsbutik, Idre Ren, Hansjö Mejeri, Mora Musteri och Solsyran.

De butiker och restauranger som önskar tillgång till webbhandeln är välkomna att kontakta mig för att snabbt komma i gång och kunna handla från lokala producenter”, säger Carina Sisell, delprojektledare SITE Destination.

Till hösten även för privatpersoner

Till hösten kommer även privatpersoner att kunna beställa mat och dryck i Freelwayappen, i samma app där personresor kan bokas.

*SITE-regionen består av destinationerna Sälen, Idre, Trysil och Engerdal.

Text

Senast uppdaterad: 1 juli 2024