Företagsbesök hos Sportkullan AB

Publicerad: 17 juni 2024

Den 14 maj besökte Peter Egardt, kommunalråd, Kenneth Upphagen, förtroendevald, och Victoria Åkerström, näringslivssamordnare på Älvdalens kommun Anne och Marie Mörk på Sportkullan.

Marie och Anne Mörk poserar framför planscher om kroppens anatomi.

Marie och Anne Mörk

I Lokalen, det vackra huset på Gamla Näsvägen, bedriver Sportkullan sin verksamhet. På den övre våningen hittar vi dem med pilatesstudio och massagerum. Som grund erbjuder de massageterapeutiska behandlingar och en stor del är att möta kunden och tillsammans lista ut vilket behov kunden har.

Det roligaste vi vet är när folk har ont, säger Marie med ett skratt.

Systrarna jobbar med rehab för alla kroppens delar men har på senare år specialiserat sig mycket inom fötter. Fothälsa är något de värnar om och finner det intressant hur den påverkar hälsan i sin helhet.

Hur startade företaget?

För Marie började allt med ett vikariat hos Besparingsskogen. När företagets massör slutade valde Marie att starta eget företag då dåvarande förvaltaren föreslog att hon skall ta över. Så småningom hyrde hon ett rum på Lokalen och började utveckla sitt företag. Samtidigt drev Anne en enskild firma som massör i Grövelsjön och har idag jobbat som massör i över 25 år. Annes firma tillhörde från början ett paraplyföretag i Ekshärad.

När Marie åkte utomlands för en längre resa tog hon in en tredje syster, Cathrine. Cathrine var vikarie till en början men blev kvar i företaget. Företaget växte och snart klev även Anne in med sina systrar och 2012 startade de gemensamt Sportkullan AB. Företaget hade en fin tillväxt och utvecklades med flera ben. Förutom massage och pilates ordnar de längd- och barmarksträningar, skidläger i Grövelsjön och i Italien samt tävlingen Sportkullan Adventure Race.

Sveriges största multisporttävling arrangeras för nionde gången

Sportkullan Adventure Race är en tävling riktad mot enbart kvinnor som skapades för att öka intresset för äventyrssport bland kvinnor och för att ge kvinnor en egen arena där de själva bestämmer villkoren. Det är en multisporttävling i lag om två eller tre personer som tar sig igenom olika kontroller och stationer på mountainbike, springandes och på luftmadrass på sin resa mot målet. Sportkullan Adventure Race är Sveriges största multisporttävling för kvinnor som i år anordnas för nionde gången.

Drivet hjälper dem framåt

När pandemin slog till förändrades läget drastiskt och ännu har inte kundbasen återhämtat sig helt. Nu för tiden bokar kunder inte i förväg och det är färre som deltar i de aktiviteter som anordnas. Som tur var har Sportkullan en bra kundbas uppbyggd och goda ambassadörer som sprider ordet om dem. Förutom det har de även ett driv som hjälper dem att tackla motgångar.

Vi är tävlingsmänniskor, ju högre uppförsbacke desto roligare är det!

Cathrine har gått vidare till en anställning hos Vasaloppet medan Anne och Marie driver vidare Sportkullan. Framtiden ser de ljust på, de vill fortsätta göra det de älskar och hoppas på att hitta en egen lokal att flytta sin verksamhet till. Nyligen genomfördes Sportkullan Adventure Race och fraömver är det stavgång och styrka på måndagar klockan 10:00 vid Besparingsgaraget norr i byn. Under trevliga torsdagarna i sommar kommer de att hålla i träningar i Tinghusparken. Så till er som läser detta skickar de med en uppmaning att komma och vara med på träningarna, för upplevelsen, gemenskapen och din egen hälsas skull!

Stort tack för att vi fick komma och besöka er!

Senast uppdaterad: 17 juni 2024