Årets Nyföretagare, Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2023 i Älvdalens kommun

Publicerad: 14 juni 2024

På Företagarnas fest Gnietåkwelld samlades Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön, Företagarna Älvdalen, kommunen och företagare i Älvdalen för att kora 2023 års vinnare. Det är med stor glädje vi kan berätta vilka som blivit pristagarna i kategorierna Årets Företagare, Årets Nyföretagare och Årets Unga Företagare 2023 i Älvdalens kommun.

Vy över middagsbord med gäster under Gnietåkwelld

Middagsgäster och prisutdelning under Gnietåkwelld. Foto: Hanna Nygren

Årets Nyföretagare

Årets Nyföretagare är en årlig utmärkelse, som Älvdalens kommun i samråd med Företagarföreningarna står för. Kriterierna för Årets Nyföretagare är:

 • att företaget ska ha max 3 årsbokslut
 • att företaget inte är inte vilande
 • att företagaren ska äga eller vara delägare i företaget
 • att företagaren ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning
 • att företagaren visar prov på kreativitet och företagsamhet
 • visat god förmåga att nätverka med andra entreprenörer
 • inte har betalningsanmärkningar
 • att verksamheten skall ha visat tillfredsställande ekonomiskt resultat
 • att företagaren bedöms ha goda entreprenörsegenskaper
 • att företagarens affärsidé bedöms som utvecklingsbar.

Vinnare av Årets nyföretagare 2023 är Mieke och Jacco Langelaar! Tillsammans driver de B & B Turistgården Särna AB. Paret flyttade från Nederländerna till Stockholm där Jacco arbetade som stjärnkock på flera Michelinrestauranger. Drömmen om att komma närmare naturen och driva något eget växte fram och 2022 hittade de 2 entreprenörer sitt drömhus i Särna. Med målet att skapa en hemtrevlig och välkomnande oas för alla som vill komma bort en stund men fortfarande känna sig som hemma har de renoverat och utvecklat utbudet. De bjuder frikostigt på sig själva och vad de kan skapa.

Motiveringen för Årets Nyföretagare 2023 lyder:

Mieke och Jakko har visat på en sann entreprenörsanda genom att utveckla Turistgården Särna på ett föredömligt vis. Både ekonomiskt och med innovativa samarbeten samt med fokus på hållbarhet. Genom sin verksamhet skapar de ett besöksmål och bjuder in besökarna att ta del av god mat, hemtrevligt boende och den natur och kultur som Särna erbjuder. Ni besitter starka drivkrafter som visar vad man kan åstadkomma tillsammans.

Bild på pristagarna som mottar blommor från kommunalråd Peter Egardt.

Mieke och Jacco Langelaar mottager stentavla och blommor från kommunalråd Peter Egardt. Foto: Hanna Nygren

Årets Företagare

Årets Företagare är en årlig utmärkelse som Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön och Företagarna Älvdalen står för. Kriterierna för Årets Företagare är bland annat att företagaren ska äga och driva företaget, vara en god ledare och förebild, visa på kreativitet och innovation, ha god lönsamhet och tillväxt samt inte ha några betalningsanmärkningar.

Vinnaren för år 2023 heter Tommy Håkansson från Bergservice i Särna. Stort grattis Tommy!

Årets Unga Företagare

Årets Unga Företagare är även det en årlig utmärkelse som Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön och Företagarna Älvdalen står för. Kriterierna är detsamma som årets företagare med tillägget att företagaren får vara max 35 år.

Vinnaren heter Peter Jönsson från Puffens Bygg AB. Stort grattis Peter!

Årets Gnietåkall och Årets Handlare

Utöver ovan priser delade Företagarna även ut Årets Hederspris ”Årets Gnietåkall ” som gick till Erik Peterson, Älvdalsfönster. Köpmangatan delade ut Årets Handlare som gick till Anders Karlsson och Älvdalens Sportcenter AB. Stort grattis till er!

Vinnarna av Årets Handlare, Årets Unga Företagare, Årets Gnietåkall och Årets Företagare poserar med diplom och blommor.

Från vänster: Årets Handlare Anders Karlsson, Årets Unga Företagare Peter Jönsson, Årets Gnietåkall Erik Peterson och Årets Företagare Tommy Håkansson. Foto: Hanna Nygren

Senast uppdaterad: 14 juni 2024