Frukostmöte hos Idreskoter & Motor

Publicerad: 28 maj 2024

Tisdagen den 21 maj var vi inbjudna att anordna frukostmöte tillsammans med Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön hos Idreskoter och Motor. Vi var cirka 35 personer på plats och 14 personer som tittade på vår livestream.

Frukostmöte hos Idreskoter och Motor.

Frukostmöte hos Idreskoter och Motor.

Efter en god och trevlig frukost ordnad av Företagarna samt Idreskoter och Motor inledde Victoria Åkerström, vikarierande näringslivssamordnare, mötet. Victoria informerade om att rekryteringen för ordinarie näringslivssamordnare är färdig, och att hon till sin glädje kliver in i den ordinarie tjänsten den 1 juni.

Utvärdering grundavtal Visit Dalarna

Under slutet av 2023 samt våren 2024 har en utvärdering av grundavtalet med Visit Dalarna genomförts. Målet med utvärderingen är att den ska vara ett underlag inför kommande beslut om framtida engagemang i Visit Dalarna. Roland Lexén från Public Partner som genomfört uppdraget, deltog via länk för att redovisa undersökningen. Vill du läsa rapporten finns den här: Utvärderingen klar – företagen i kommunen fortsatt positiva till Visit Dalarna - Älvdalens kommun (alvdalen.se) Länk till annan webbplats.

Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön

Peter Dottax, ny ordförande för Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön, berättade om förändringar i styrelsen. Förutom honom som ny ordförande är det även ny kassör och nya ledamöter. Peter berättade om rapporten Företagarfakta. Rapporten görs för varje kommun och innehåller statistik som belyser hur det ser ut i kommunen samt i jämförelse med andra kommuner, länet och landet. Fokus ligger på vad kommunen kan göra för att förbättra sitt företagsklimat. Rapporten belyser att antal småföretagare (upp till 50 anställda) växer. 99,6 procent av företagen i Älvdalens kommun är små och det är här de flesta nya jobben skapas.

Peter informerade om kommande event så som Idre Yran och ”Gnietokweld”, en festlig kväll som arrangeras den 5 juni för att kröna Årets företagare med flera.

För att läsa rapporten och mer om Företagarnas event kan du besöka webbplatsen Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön - Företagarna (foretagarna.se) Länk till annan webbplats..

Peter Dottax, Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön.

Peter Dottax, Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön.

Idreskoter och Motor

Dagens värd, Filippa Häggberg, berättade om familjeföretaget som grundades 1975 av morfar Jan-Erik. Företaget höll då till på den dåvarande Shellmacken och hade 3–4 medarbetare. 1994 byggdes skoterhallen där den står idag och drevs förutom av Jan-Erik också tillsammans med hans bror samt dotter Louise.

2018 tog Louise och sambon Jimmy över företaget. Sedan dess har företaget växt och har numera 9 anställda under högsäsong. Företaget hade växt ur lokalerna de hade och 2022 byggdes det därför ut med ny stor auktoriserad verkstad där de servar och reparerar maskiner. Bredvid verkstaden finns butiken där de bland annat säljer kläder, tillbehör, nya snöskotrar, nya SSV/ATV, släpvagnar och begagnade maskiner.

På Idre Himmelfjäll har de uthyrning samt erbjuder guidade turer, och har precis avslutat sin fjärde säsong där. Att synas och skapa evenemang är även det något som företaget drivs av och tycker är roligt. De anordnar därför provkörningsdagar för ATV på sommaren, för snöskotrar på vintern och deltar på andra passande arrangemang.

Utöver detta har de även ett engagemang för ungdomar och har flera teamåkare inom watercross, snöskotercross och friåkning. Idreskoter och Motor anser det viktigt att ungdomar får stöd och hjälp inom sporten samt att det utförs på ett professionellt sätt där de har möjlighet att föregå med gott exempel och hjälpa till med det de kan.

Vill du veta mer kan du besöka företagets webbplats Idreskoter & Motor AB i Idre (idreskoter.com) Länk till annan webbplats..

Dagens värd, Filippa Häggberg från Idreskoter och Motor.

Dagens värd, Filippa Häggberg från Idreskoter och Motor.

SITE Destination

Frida Torsein, delprojektledare för SITE (Destinationsutveckling Sälen-Idre-Trysil-Engerdal), berättade vad de har på gång. De har bland annat upphandlat en app som heter Freelway. Appen visar alla kollektiva resor som finns till och från samt inom området. I utvärderingen av Visit Dalarna nämndes bristande kollektivtrafik som en utmaning och detta är något som SITE redan har plockat upp och påbörjade arbetet med inför den gångna säsongen. Via denna app är det enkelt att hitta de kollektiva resorna. I vintras kunde även säsongsarbetarna på skidanläggningarna samåka via appen. Det finns också möjlighet att se vart det finns lediga laddstolpar och hyrbilar.

I samma app kommer även möjligheten att finnas för lokala livsmedelsproducenter, livsmedelsbutiker och restauranger att enkelt handla av varandra med en digital lösning och samordnad transport.

Förutom appen arbetar SITE just nu med:

 • Ledutveckling i Idre och Sälen, förberedelse av kunskapsunderlag för att komma fram till en organisering.
 • Drönartransporter, kan det vara en möjlighet?
 • Förstudie kring förarlösa fordon.

Vill du veta mer om SITE och appen kan du besöka SITE Destination (sitedestination.eu) Länk till annan webbplats..

DIAB

Frida Torsein, verksamhetsansvarig för DIAB (Destinationsutveckling Idre), berättade om skidbussen som nu gått 2 säsonger. Skidbussen har dessa säsonger varit finansierad via Leader Dalälvarna samt Jordbruksverket. Masexpressen körde bussen och DIAB projektledde, administrerade och rekvirerade medel för detta.

 • Första säsongen, 2022–2023, var det 2 756 personer som åkte med bussen.
 • Andra säsongen, 2023–2023, var det 6 638 personer som åkte med bussen.

Andra säsongen var det dubbelt så många resenärer jämfört med den första och vissa turer fick bussen till och med köra två varv. Blir det Skidbuss även säsongen 2024–2025? Ja, det är tanken men det kommer då inte ske i DIAB:s regi utan i de tre anläggningarnas. En del av hållbarhetsarbetet som pågår i området är att besökare skall kunna ta sig runt på området utan en bil, vilket Skidbussen hjälper till med.

DIAB knyter till sig fler partners och kommer att ha kickoff den 4 juni för alla partners.

Vill du veta mer om DIAB kan du besöka Destinationsutveckling Idre – Sveriges bästa och mest hållbara destination (destinationsutvecklingidre.se) Länk till annan webbplats..

Frida Torsein, delprojektledare SITE och verksamhetsansvarig för Destinationsutveckling Idre.

Frida Torsein, delprojektledare SITE och verksamhetsansvarig för Destinationsutveckling Idre.

Idre Idag

Kim Åslund och Alexander Neimert driver tillsammans Idre Idag som är en digital plattform för boende, besökare och företag i norra Dalarna. Idre Idag startades då Kim och Alexander tyckte det behövdes en plattform för att samla det som händer i Idre och förmedla vad som händer i området. Detta för att locka hit fler turister och på så sätt få fler deltagare till evenemang och få de lokala företagen att växa.

Idre Idag postar inlägg och digitala annonser på sin hemsida, YouTube-kanal samt delar inlägg till Facebook och Instagram för att få stor spridning. Då mottagare klickar på länken i ett inlägg hamnar de på Idre Idags webbplats, och ser då även annonsörerna samt en företagssida med kontaktuppgifter och länk till respektive webbplats.

Idre yran

Kim berättade även om Idre Yran som går av stapeln vecka 28. En härlig sommarvecka som firats sedan 1999.

Årets program håller på att spikas och kommer bland annat att innehålla:

 • Stor loppis i festivaltältet.
 • Musik i sommarkväll i Idre kyrka.
 • Springlopp för barn.
 • Brännbollsturnering.
 • After brännboll.
 • Marknad.
 • Idresprinten - Skidlopp på snö.
 • Företagsmiddag.
 • Dans till Matz Bladhs och Drängarna.
 • Watercross.
 • Trouble Boys och Teddy Eriksson & band underhåller.
 • Blås grönt.

Du kan läsa mer på Idre Yrans webbplats (idreyran.com) Länk till annan webbplats..

Kim Åslund från Idre Idag.

Kim Åslund från Idre Idag.

Bolist

Johanna Hasselberg, butiksansvarig på Bolist Idre, berättade att de är en av 7 filialer som ingår i handelsgruppen. 5 av filialerna finns i Dalarna. Bolist Idre har haft en fin utveckling de senaste åren med tanke på den byggboom som pågår i Idre. Av de färdiga byggnader som finns idag är det mycker material som är levererat från Bolist.

En majnatt 2023 väcktes de av att butiken brann. Brandkåren ryckte ut och genom ett fantastiskt arbete lyckades de rädda alla byggnader runt om butiken. Allt virke klarade sig och redan dagen efter körde de ut en leverans och löste så personalen kunde stå vid grindarna och lämna ut virke och skriva upp på lappar vem som köpte vad. Systerbutiken i Sälen ställde upp och det kördes skytteltrafik mellan Idre och Sälen för att leverera varor via dem.

Med snabb och bra hjälp från lokala företagare och kommunen kunde de snart ha en butik öppen igen. Det enda de inte kunde få till i somras och under hösten var färg, som de fortsatt fick åka till Sälen för att blanda.

Redan dagen efter det brann hade ägarna en klar planritning och den 7 maj, mindre än 1 år efter branden, invigdes den nya butiken. Johanna berättade att det är med blandade känslor hon ser tillbaka på det som hänt och undrar ibland hur de klarat allt. Men det är en fantastisk känsla, stolthet över personalen som kämpat på och tacksamhet till alla de som hjälpt till. Nu kan Johanna och personalen gå vidare och planerar för utveckling av sortiment och för utställning av varor när de nu har större yta för detta i butiken.

Vill du veta mer om Bolist företagets webbplats BOLIST Handelsgruppen Idre | BOLIST Sveriges närmaste byggvaruhus (bolist.se) Länk till annan webbplats..

Johanna Hasselberg, butiksansvarig på Bolist Idre.

Johanna Hasselberg, butiksansvarig på Bolist Idre.

Kristin Haga summerade frukostmötet

Kristin Haga summerade dagens talare och tackade alla de som kommit för att delta på frukostmötet.

Kristin Haga, enhetschef på samhällsenheten i Älvdalens kommun.

Kristin Haga, enhetschef på samhällsenheten i Älvdalens kommun.

Stort tack till alla er som deltog och berättade om era verksamheter och föreningar, till alla er som deltog och lyssnade och ett extra stort tack till Idreskoter & Motor som öppnade sina dörrar för oss!

Senast uppdaterad: 28 maj 2024