Frukostmöte på Älvdalsfönster fredag 19 april

Publicerad: 25 april 2024

I fredags, 19 april, var vi inbjudna att anordna frukostmöte tillsammans med Företagarna hos Älvdalsfönster. Vi var cirka 35 personer på plats och 14 personer som tittade på vår livestreaming.

Mötesdeltagare som sitter vid bord på företagsfrukost

Efter en mycket god frukost ordnad av Iessn til startade näringslivssamordnare Karin Ljuden mötet med att berätta att detta var hennes sista arbetsdag. Efter 17 år hos kommunen har hon valt att gå vidare och ska istället arbeta tillsammans med sina söner. Med en aning av darr på rösten tackade Karin för sig och alla de fantastiska samarbeten och erfarenheter hon fått med sig från dessa år.

Det pågår rekrytering för att ersätta Karins roll och under tiden finns vikarierande näringslivssamordnare Victoria Åkerström på plats för att täcka upp.

näringslivssamordnare Karin Ljuden mötet med att berätta att detta var hennes sista arbetsdag.

Karin Ljudén, näringslivssamordnare på Älvdalens kommun

Företagarna Älvdalen

Ordförande för Företagarna Älvdalen, Peter Nygren, berättade om rapporten Företagarfakta som kom för en vecka sedan. Rapporten görs för varje kommun och innehåller statistik som belyser hur det ser ut i kommunen samt i jämförelse med andra kommuner, länet och riket. Fokus ligger på vad kommunen kan göra för att förbättra sitt företagsklimat. Rapporten belyser att antal småföretagare (upp till 50 anställda) växer. 99,6 procent av företagen i Älvdalens kommun är små och det är här de flesta nya jobben skapas.

Peter informerade om kommande event så som en grill-afterwork den 14 maj. Den 5 juni arrangeras ”Gnietokweld” som en festlig kväll för att kröna Årets företagare med flera.

För att läsa rapporten och mer om Företagarnas event kan du besöka Företagarna Älvdalens webbsida Länk till annan webbplats..

Företagarnas ordförande Peter Nygren pratar i mikrofon.

Peter Nygren, Företagarnas ordförande

Älvdalens Köpmangata

Lotta Stenis från Älvdalens Köpmangata informerade om föreningen samt vad de har för kommande aktiviteter och evenemang för att främja den lokala handeln och skapa ett levande centrum.

 • Trevliga torsdagar – fortsätter även 2024,
 • Julskyltning och julhandel – 2023 års tidigarelades en vecka vilket fungerade bra, det drog mycket folk och krockade inte med andra marknader.
 • Medlemsmöten och studiebesök
 • Presentkort som kan nyttjas lokalt
 • Uppsnyggning av parker och strövområden i samarbete med kommunen och Besparingsskogen

Lotta informerade om alla de medlemsförmåner som erbjuds. Är du intresserad av att bli medlem eller önskar läsa mer så besök hemsidan för Älvdalens köpmangata Länk till annan webbplats..

Lotta Stenis pratar i mikrofon och visar bildspel

Lotta Stenis från Älvdalens Köpmangata

Älvdalsfönster

Dagens värd genom VD Jimmy Qvicker berättade om fabriken och företaget Älvdalsfönsters historia. Företaget bildades 1924 och har drivits i fyra generationer av familjen Pettersson. För två år sedan köptes företaget av Fiskarheden Trävaru. Dock är Erik Pettersson, med all sin kunskap, fortfarande kvar i företaget.

11 anställda arbetar på fabriken som tillverkar kulturfönster, vilket är fönster med smäckra profiler och fasta kittade spröjs i allmogestil. Allt görs från grunden på fabriken. Det kommer ohyvlat virke som genomgår träbearbetning, målning och glasning innan de levereras som färdiga fönster. De levererar mestadels inom Sverige men har även en del export. Till exempel har några fönster hittat ända till Alperna.

Den 29 juni i år firar Älvdalsfönster 100 år med bland annat öppet hus. Vi får hålla utkik efter mer information om det när det närmar sig.

Jimmy Qvicker, VD på Älvdalsfönster

Jimmy Qvicker, VD på Älvdalsfönster

Nyföretagarcentrum

Katrin Halvarsson verksamhetsledare berättar vad Nyföretagarcentrum erbjuder och hur de kan hjälpa nya företagare från idéstadiet till att skapa en affärsplan med tillhörande budget. De erbjuder gratis rådgivning, mallar, checklistor och mentorskap upp till att företaget är tre år.

Katrin Halvarsson verksamhetsledare berättar vad Nyföretagarcentrum erbjuder

Katrin Halvarsson, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum

Företagarmässan 2024

Arrangör Torbjörn Wallin berättar om årets program på företagarmässan och att deltagandet är väldigt högt. Trots lågkonjunktur är mässan fullbokad. Konferencier och program är nytt för varje år mässan anordnas. I år kommer vi bland annat få besöka 80 företag som deltar på mässan, lyssna till elever som berättar om det pågående skolprojektet, se prisutdelning för Älvdalskans musikpris och underhållning på scen med mera.

På fredagskväll anordnas en stor mässfest på Älvdalens företagarmässa med middag och show. Begränsat antal platser så den som önskar delta får skynda att anmäla sig. Se mässans Facebooksida för vidare information.

Arrangör Torbjörn Wallin berättar om årets program på företagarmässan

Torbjörn Wallin, arrangör för Företagsmässan 2024

Hagström 100 år

2025 firas AB Albin Hagström 100 år. Hanna Risander och Marit Norin berättar om Hagströms historia från en idé som föddes i Orsa, till fabrik i Älvdalen till att bli ett världskänt företag som skapat 1 miljon instrument. Under kommande år planeras aktiviteter och firande för att fira detta, som tex:

 • musik & konserter
 • kurser, historia, inspiration
 • jubileumsvecka, vecka 23
 • installation – nedgrävda dragspel
 • pop-up konserter
 • utställning
 • berättarkväll i Okbodarna
 • med mera.

Har du idéer på vad som kan göras, eller vill vara med och planera? Kontakta Marit eller Hanna.

Hanna Risander och Marit Norin berättar om Hagströms historia

Marit Norin och Hanna Risander

Inez & Ivar

Lotta Stenis och Åsa Westerling öppnar en ny butik den 26 april på Dalgatan 71 a i Älvdalen. Inez & Ivar är en modebutik med kläder och skor för dam och herr samt accessoarer. Till kommande kunders jubel kommer butiken även sälja långkalsonger.

Idén till butiken kommer från ett samtal där Lotta och Åsa pratar om att de saknar den skobutik som tidigare fanns i Älvdalen och att de båda på varsitt håll funderat på att öppna upp en butik. På den vägen är det och nu öppnar de alltså dörrarna till sin butik den 26 april klockan 10.00 och hälsar alla välkomna!

Lotta Stenis och Åsa Westerling berättar att de öppnar en ny butik den 26 april på Dalgatan

Lotta Stenis och Åsa Westerling från Inez & Ivar

Indikavi

Mattias Graaf Liljedal driver Indikavi tillsammans med sin bror. Inom visualiseringstjänster erbjuder de både produkt- och arkitektvisualisering. Inom arkitekttjänster erbjuder de bland annat skisser och analyser, bygglovshandlingar, rambeskrivningar samt planprogram och detaljplaner.

Vi får se inspirerande och spännande bilder från pågående och kommande projekt som till exempel privata tillbyggnader på hus, en industribyggnad, utbyggnad av Älvdalens kyrkogård, visualisering av projekt i Fjätervålen med mera.

Mattias Graaf Liljedal som driver Indikavi tillsammans med sin bror berättar om sitt arbete

Mattias Graaf Liljedal som driver Indikavi tillsammans med sin bror

Kommunalråd Peter Egardt avslutar mötet med att tacka Karin för åren tillsammans och några ord om hur viktiga företagarna är för Älvdalens kommun.

Utan er företagare så är vi ingen kommun, säger Peter.

Kommunalråd Peter Egardt avslutar mötet med att tacka

Peter Egardt, Kommunalråd

Stort tack till alla er som deltog och berättade om era verksamheter och föreningar, till alla er som deltog och lyssnade och ett extra stort tack till Älvdalsfönster som öppnade sina dörrar för oss!

Ett av de vackra fönster som tillverkats av Älvdalsfönster

Ett av de vackra fönster som tillverkats av Älvdalsfönster

Senast uppdaterad: 25 april 2024