Företagsbesök hos Vildhem Bostadsutveckling

Publicerad: 10 maj 2023 Uppdaterad: 11 maj 2023

Näringsliv Älvdalen har tillsammans med kommunalrådet fått en trevlig pratstund med Maria Rydqvist, tidigare landslagsåkare i längdskidor, numera entreprenör i fastighetsbranschen och bosatt i Älvdalen.

Maria Rydqvist är ägare av företaget Vildhem Bostadsutveckling.

Maria växte upp i Småland och hennes intresse och talang för skidåkning tog henne tidigt till Dalarna, där hon gick skidgymnasiet i Mora. Parallellt med skidsatsningen utbildade Maria sig till ekonom via Mittuniversitet i Östersund. Med framgångarna i skidspåret kom det naturligt att också tänka på varumärke och ett intresse för entreprenörskap utvecklades.

Att det blev ett företag inom bostadsutveckling är något som utvecklats med tiden. Det började 2010 när Maria och hennes make investerade i ett fritidshus i Grönklitt, Orsa. Uthyrning och förädling av fastigheten mynnade ut i köp av flera fastigheter i närliggande Fryksås fäbod. 2018 startades det första större uppdraget i Idre som sedan fortsatt med tomtköp, fastighetsutveckling och uthyrningsverksamhet för både befintliga fritidshus och nyproduktion. En resa där Maria berättar att hon lärt sig mycket på vägen av nära samarbetspartners som till exempel Norrdala Bygg och Knuts Bygg.

Nyligen färdigställdes de två första etapperna med 48 sålda lägenheter i projekt Idre Fjällvy som Maria utvecklat tillsammans med Mats Björkman och Anders Jansson.
Vårt samtal fortsatte kring aktuella projekt både i närtid och mer långsiktigt där Maria siktar på en fortsatt fin utveckling och ett engagemang i bostadsutveckling spritt över Dalarna.

Vi pratade om hållbarhet och kompetensförsörjning som alltid är aktuellt från olika perspektiv och horisonter, men också om vad vi som kommun kan göra för att stötta företagets utveckling. VA-taxor diskuterades och även dialogen med myndighetsutövande personal.

Dessutom hade vi en bra dialog kring samverkan med skolan, där Maria utgör en god förebild inte minst för unga kvinnor som växer upp i Älvdalen. Genom Maria ser de att det går att lyckas i en mansdominerad bransch. Vi ser fram emot att bjuda in Maria till skolan för att dela med sig av sin resa som framgångsrik skidåkare och nu som företagare.

Till sist tipsade vi om samverkan mellan näringsliv och akademi genom Dalarnas högskolas möjlighet att få hjälp av en nyutexaminerad högskolestudent. Det kan man läsa mer om hos Knowledge Transfer Partnerships - Högskolan Dalarna (du.se) Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 11 maj 2023