Företagsbesök hos Byggvaruhuset

Publicerad: 28 mars 2023

Regionchefen på Svenskt Näringsliv, Henrik Navjord besökte företag i Älvdalen under torsdagen den 16 mars. Ett av önskemålen var att besöka Byggvaruhuset. Tillsammans med näringslivssamordnare Daniel Nilsson och kommunalråd Peter Egardt träffade vi ledningsgruppen för att samtala kring konjunkturläget och hur det är att driva företag i Älvdalens kommun.

Från vänster Theréce ”Tussa” Johansson, David Paulsson, Marie-Louise "Misan" Knuts och Tommy Persson i Byggvaruhusets butik i Älvdalen.

Från vänster Theréce ”Tussa” Johansson, David Paulsson, Marie-Louise "Misan" Knuts och Tommy Persson i Byggvaruhusets butik i Älvdalen. Foto: Daniel Nilsson.

Marie-Louise Knuts, ekonomiansvarig och mer känd som Misan välkomnar med ett leende tillsammans med sin bror Erik Knuts, Tommy Persson och David Paulsson. Erik är ansvarig för brädgården. Tommy för Bolistbutiken och David för Elonbutiken. Älvdalens byggvaruhus består faktiskt av artiklar från två olika inköpsorganisationer Elon och Bolist. Företaget ingår i koncernen Knuts i Älvdalen AB som ägs av Göran Larsson och Jan Knuts. Företaget har 12 anställda och växer stadigt.

Vi försöker komplettera butiken så att det finns ett brett sortiment så man som kund inte ska behöva åka till Mora eller annan ort, berättar Marie-Louise.

Marie-Louise är också ordförande för Älvdalens Köpmangata och tycker att det finns ett bra samverkansklimat företagare emellan och generellt många lojala älvdalsbor som föredrar att handla lokalt.

Uppskattningsvis är det cirka 60 procent företagskunder och 40 procent privata kunder. Nära hälften av omsättningen hänförs till byggprojekt i Idre och Sälen med omnejd.

Vi har nyligen byggt ut butiken där vi tagit en del av vad som tidigare var lageryta. Vi skulle vilja bygga ut mer och kunna erbjuda ett riktigt showroom och kundevents men det får vänta. Vidare har vi bytt ut alla lysrör och glödlampor till ledbelysning, berättar Marie-Louise. 

Vad som är extra intressant är att det är väldigt vanligt att de som är anställda har börjat som praktikanter eller sommarjobbare.

Vi ser det som ett bra tillfälle att pröva ungdomarna och om de visar rätt ambition så finns alla förutsättningar att arbeta vidare, säger Misan.

Jämfört med innan pandemin ser de fortsatt en stabil uppgång även om omsättningen under pandemiåren inte går att jämföra med i år.

Vi tackar för dialogen och önskar fortsatt lycka till med verksamheten.

Senast uppdaterad: 28 mars 2023