Nyhetsbrev näringsliv januari 2023

Publicerad: 30 januari 2023 Uppdaterad: 26 juli 2023

Januari har gått med en rasande fart och en hel del spännande har hänt. En hel del är också på gång. Genom att läsa vårt nyhetsbrev får du en omvärldsbevakning och förhoppningsvis också mer kunskap.

PI fastighetsförmedling mottager pris på Stjärngalan.
Idre Himmelfjäll mottager pris på Stjärngalan 2023.
Bolist-gänget i Idre på Bolist-galan

Två företag från Älvdalens kommun vinnare på Årets Stjärngala!

PI Fastighetsförmedling kammade hem priset Årets Nyföretagare i Dalarna och Idre Himmelfjäll i kategorin Årets Varumärke i Dalarna.

Tre ytterligare företag från vår kommun var också nominerade:

 • Pressmaster i kategorin Årets Exportföretag
 • No Connection i Årets Nytänkare
 • Pontus Johansson på Norrdala bygg i Årets Företagsledare.

Läs mer

Bolist i Idre är Årets Bygghandlare

Bygghandelskedjan Bolist har varje år en gala där Årets Bygghandlare koras. Nu har Bolist Idre kammat hem priset som Årets Bygghandlare i Sverige på galan som hölls vecka 4.

Jätteroligt att bli nominerad och vinna bland alla 175 Bolist-företag i landet. Helt otroligt! Det är ju mina medarbetare som gjort det stora jobbet. Jag började som butiksansvarig 1 januari i år, även om jag började som säljare i butiken i april 2022. Det här blev en bra start på nya jobbet. Personalen har jobbat på riktigt bra och bidragit till detta och även alla kunder. Stort tack till alla som varit med och bidragit till denna utmärkelse, säger Johanna Hasselberg som är butiksansvarig på Bolist i Idre.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Hjälp oss nominera Årets Nyföretagare, Årets Företagare och Årets Unga Företagare

Även om vi haft två vinnare i hela Dalarnas företagartävling vill vi kora vinnare lokalt i Älvdalens kommun. Nu vill vi ha hjälp med att nominera Årets Nyföretagare Årets Företagare i Älvdalens och Årets Unga Företagare i kommun.

Företagarna Älvdalen och Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön korar Årets Företagare och Årets Unga Företagare. Älvdalens kommun korar Årets Nyföretagare. Juryarbetet sker med ordförandena för företagarföreningarna och näringslivskontoret.

Förra året blev Norrdala bygg vinnare i Årets Nyföretagare och Älvdalsfrakt i kategorin Året Företagare. Läs mer om förra årets pristagare.

Nominera Årets Nyföretagare Länk till annan webbplats.

Nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare Länk till annan webbplats.

Frukostmöten i februari

Älvdalen - 10 februari, 07.30-09.00 på Hotell Älvdalen

Särna - 15 februari, 07.30-09.00 på Särna Camping

Frukostmöten under 2023:

 • 12 maj, 07.30-09.00 på Hotell Älvdalen
 • 24 maj, 07.30-09.00 Idre
 • 8 september, 07.30-09.00 Hotell Älvdalen
 • 22 november, 07.30-09.00 Idre
 • 8 december, 07.30-09.00 Hotell Älvdalen

Utökade möjligheter för företag att få skatteanstånd

En lagändring föreslås träda i kraft den 13 februari 2023. Lagändringen rör möjligheten för företag att ansöka om tillfälliga skatteanstånd från 12 februari till 12 september 2023.

I förslaget föreslås att öka antalet anståndsmånader från nio till tolv. Syftet är att ge företag ännu större möjligheter att komma igenom en tillfällig, svår period med likviditetsbrist.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Ny riskklassning och arbetssätt som berör livsmedelsföretagare - start 2024

Just nu pågår ett arbete med en ny riskklassning för livsmedelsanläggningar som Tillväxtverket och Livsmedelsverket leder. Under 2024 kommer ett nytt arbetssätt att införas där riksklassningen avgör hur ofta man kommer få tillsyn. Det kan också betyda att livsmedelsanläggningar med låg riskklassning kan få färre tillsyner.

Kommunen arbetar med en ny taxa för livsmedelskontroll med efterhandsdebitering som ska gå hand i hand med den nya riskklassningen. Tillämpningen börjar under 2024. Det finns en förmodan om att det redan nu under våren kommer finnas möjlighet för livsmedelsföretagen att lämna in sina uppgifter. Uppgifterna kommer att kunna lämnas in via en e-tjänst på kommunens hemsida och på Verksamt.se.

Du vet väl att du kan prenumerera på Livsmedelsverkets nyhetsbrev Länk till annan webbplats. för företagare?

Läs mer om riskklassningen Länk till annan webbplats.

Företagsbesök i Grövelsjön och Idre 20 december

Grövelsjön Alpacka

Den 20 december var näringslivssamordnare Frida Torsein, kommunalrådet Peter Egardt och samordnare skola-näringsliv Daniel Nilsson på företagsbesök på Grövelsjön Alpacka. Vi fick träffa Beate och hennes fantastiskt alpackor på gården i Nybo, Grövelsjön.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Experience Grövelsjön

Samma dag besöktes även Experience Grövelsjön av näringslivssamordnare Frida Torsein, samordnare skola-näringsliv Daniel Nilsson och kommunalrådet Peter Egardt. Företaget verkar inom naturguidningssfären och startades 2015 av Björn Jonsson.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Idre Adventure

Även Idre Adventure besökte vi den 20 december i deras lokal på industriområdet i Idre. Vi fick höra om snöskoterverksamheten och sommarens arrendering av Näsets Camping i Idre. Det är Poline Terzian tillsammans med sin sambo Marcus Norlin som driver och äger Idre Adventure.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Företagsbesök i Älvdalen 17 januari

Blybergssågen

Under tisdagen var näringslivssamordnare Frida Torsein tillsammans med kommunalrådet Peter Egardt på besök på Blybergssågen. Vi träffade bland annat platschef Sandra Bälter som visade oss runt.

Läs mer

Sweden Runners

Vi fick även tillfälle att besöka Marcus och Petra Ekenstierna. Paret flyttade till Älvdalen 2016 för en utbildning på Älvdalens Utbildningscentrum. De har blivit kvar och det är de som driver skobutiken i rosa huset vid rondellen.

Läs mer

Norrdala bygg

Vi fick möjlighet att träffa Pontus Johansson, Annica Westling och Johan Boberg som berättade mer om Norrdala Bygg. Företaget startades 2018 och idag har 30 anställda. Just nu bygger Norrdala ut sin husfabrik.

Läs mer

Vill du att vi besöker ditt företag?

Med jämna mellanrum åker näringslivskontoret tillsammans med kommunalrådet på företagsbesök. Vi träffar dig och får lära oss mer om ditt företag. Vi tar även med de frågor du har in till den kommunala organisationen. Efter vårt besök brukar vi skriva om besöket på näringslivsbloggen för att bidra till att marknadsföra ditt företag, men det är självklart frivilligt.

Jag vill ha besök!

Möjligheter till medflyttarservice finns nu i vårt område

Nu är Rekryteringslots Dalarna igång i norra Dalarna! För den norra noden är fokus hela Älvdalens kommun, Orsa och Mora kommuner. Rekryteringslots Dalarna är ett samarbete mellan arbetsgivare i kompetensförsörjningsfrågor. Genom sina verksamhetsområden arbetar de för att öka förutsättningarna för våra medlemmar att attrahera, rekrytera och behålla den kompetens de behöver till sina verksamheter.

Rekryteringslots erbjuder bland annat medflyttarservice, gemensam profilering i sociala medier och fysiska träffar samt ett stort nätverk som är bransch-överskridande. Vi vill att fler ska upptäcka fördelarna med att arbeta, bo och leva i norra Dalarna.

Det finns möjlighet för fler företag att ansluta sig, mejla Theres Persson eller ring 070-8478872.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Restauranger och caféer - svara på enkät om lokalproducerad mat

I SITE-projekter genomför vi ett delprojekt som heter Skandinavisk Måltidsupplevelse. Syftet/hensikten med projektet är bland annat att skapa synlighet för lokala mat- och dryckesproducenter, restauranger och caféer i SITE-området. Detta skapar möjligheter för gemensam marknadsföring och nätverkande. Det i sin tur skapar en större reseanledning för besökarna i SITE-området.

Det är av stor vikt att de får in dina åsikter/meninger om lokalproducerad mat och dryck.

Destination SITE är ett projekt för destinationsutveckling och består av områdena Sälen – Idre – Trysil – Engerdal med kringliggande orter.

Svara på enkäten Länk till annan webbplats.

Från idé till affärer

Lunchseminarium i idéutveckling. Coompanion bjuder in till fyra digitala lunchseminarier på temat idéutveckling.

Datum för seminarium:

 • 15/2 Idé
 • 15/3 Koncept
 • 19/4 Utveckling & stabilisering
 • 17/5 Nätverksträff på Dalarna Science Park

Läs mer och anmäl dig Länk till annan webbplats.

Uppdatera dina företagsuppgifter

Företaget Update System tillhandahåller kommunens företagsregister. Kanske har du bytt mejladress eller har någon annan övertagit ditt företag? Passa på att uppdatera företagsuppgifterna.

Uppdatera företagsuppgifterna Länk till annan webbplats.

Inspirationsföreläsningar för företagare inom mat och turism

Länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg bjuder på en kunskapsbuffé i form av inspirerande lunchföreläsningar för företagare inom mat och turism. Delta på alla tillfällen eller plocka de föreläsningar som passar bäst. Alla föreläsningar är digitala, under lunchtid och kostnadsfria.

Datum och tema för de kostnadsfria lunchträffarna är:

Ändringar på näringslivskontoret

Den 22 februari slutar Frida Torsein på Älvdalens kommun som näringslivssamordnare för nytt uppdrag på Destinationsutveckling i Idre AB. Daniel Nilsson och Karin Ljudén kommer att kommer att ta över Frida Torseins arbetsuppgifter när hon slutar. Frida har haft en heltidstjänst på näringslivskontoret. Tillsammans kommer Karin och Daniel täcka 75 % av tjänsten. Daniel kommer från 23 februari till oktober att arbeta 50 % som näringslivssamordnare och 50 % som samordnare skola - näringsliv. Karin kommer under samma period arbeta 15 % som näringslivssamordnare. Detta pågår till oktober då Karin tar över rollen som näringslivssamordnare helt på 75 %.

Detta pusslande beror på att Karin just nu är anställd i ett projekt som är slut i oktober.

Kontakta Daniel

Kontakta Karin

Nyföretagare eller idéspruta? Se hit!

Nyföretagarcentrum bjuder in till en träff. för dig som är entreprenör med ständigt nya idéer, eller är du precis nystartad företagare?
Kanske…

 • blir det brainstorming kring nya idéer
 • hittar du nya samarbetspartners som är företagare
 • du vill pitcha ditt företag och har ett erbjudande till andra?

Garanterat är ett härligt gäng en måndagkväll som du inte vill missa!

Anmälan till träffarna. Kostnadsfritt och det bjuds på kaffe/the och fika. Top Floor- Fridhemsgatan 15, Mora

Läs mer och anmäl dig Länk till annan webbplats.

Tävla med din idé i Dalarnas största idétävling!

Har du tänkt ut en fiffig lösning? En smart tjänst eller en helt ny produkt? Tävla med din idé i Dalarnas största idétävling! Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023. Dalarna Science Park och JagHarEnIde.nu är initiativtagare till denna tävling.

Läs mer och anmäl dig Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 26 juli 2023