Företagsbesök på Sweden Runners

Publicerad: 23 januari 2023 Uppdaterad: 30 januari 2023

Kommunalrådet och näringslivssamordnaren fick under tisdagen tillfälle att besöka Marcus och Petra Ekenstierna som driver Sweden Runners och The Running Company.

Marcus och Petra Ekenstierna

Det var 2016 som Petra och Marcus bestämde sig för att ta sitt pick och pack för att flytta från Skåne till Älvdalen. Anledningen var att de båda skulle gå en fjäll och äventyrsutbildning på Älvdalens Utbildningscentrum. Förälskelse uppstod och de blev kvar.

Under utbildningen ingick det att prova på att starta företag. Det visade sig att det passade paret som handen i handsken och de har fortsatt driva företag sedan dess.

I det rosa huset vid rondellen i Älvdalen har Petra och Marcus sitt kontor placerat i butiken. De har flera ben att stå på i företaget. Det ena är att de driver ett av Sveriges största löparsällskap med närmare 1000 medlemmar runt om i Sverige. De arrangerar också ett flertal läger, resor och gruppträningar. Löparlopp som Uka Pain, Backyard Ultra, Snapphaneracet, vasaläger och längdskidläger finns också i deras repertoar. Nyheten för i år är Älvdalen Winter Trail.

Det andra benet är att dom driver tre stycken webshoppar där dom säljer Hoka-skor, träningskläder och sportglasögon och hit tillhör också butiken i Älvdalen där man kan ta del av hela utbudet.

Dessutom åker vi runt en del med butiken och har pop-up shops. Till exempel har vi varit i Mora under Vasaloppet, Göteborgsvarvetmässan, Älvdalens Företagsmässa och under jul och nyår var vi även i Malmö. Då hela butikens utbud åkte med, så har butiken i Älvdalen varit stängd, berättar Petra Ekenstierna.

Under de olika loppen de arrangerar försöker de tänka på miljön genom att inte ha engångsartiklar. Skulle du skräpa ner under loppen riskerar du att diskvalificeras. Dessutom återanvänds i stort sett allt emballage när de tar emot och skickar sina produkter i webshopen. Allt detta för att i så stor utsträckning som möjligt inte tära på miljön.

Vi brinner verkligen för Älvdalen. Vi vill att alla ska veta var Älvdalen ligger och verkligen göra utflyktsmål här. Inte bara åka igenom, berättar Marcus och Petra.

Senast uppdaterad: 30 januari 2023