Information om coronaviruset
Våra gemensamma ansträngningar gör skillnad men läget är fortfarande allvarligt. Det är viktigt att fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas råd och rekommendationer!

Tvätta bilen miljövänligt

Varje år hamnar stora mängder olja, tungmetaller och andra föroreningar i naturen eftersom många tvättar sin bil på gatan. Genom att tvätta din bil i en tvättanläggning kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö.

Tvätta inte bilen hemma på gatan utan åk till en modern biltvättsanläggning, antingen en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall”. I dessa anläggningar renas avloppsvattnet.

  • Älvdalens biltvätt, Dalgatan 85 i Älvdalen

När det gäller bilvårdsprodukter är det viktigt att välja miljömärkta alternativ. Idag finns det miljömärkta produkter för det mesta inom bilvård.

På Naturskyddsföreningens webbplats kan du hitta de miljöanpassande bilvårdsprodukter som är lämpliga att använda.

Kemikaliesvepet Naturskyddsföreningenlänk till annan webbplats

Det är acceptabelt att utföra enstaka, lättare tvättar hemma, om du beaktar följande råd:

  • Kontrollera att du är långt från enskilda vattentäkter och att du inte befinner dig inom ett vattenskyddsområde. På Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats kan du se om du berörs av något vattenskyddsområde och läsa dess föreskrifter. Bocka ur rutan för huvudmenyn ”Nationella skyddsformer” och bocka sedan bara i rutan för skyddsformen ”Vattenskyddsområde”.
  • Ställ bilen på gräsmattan (grusplan i andra hand, undvik hårdgjord yta).
  • Tvätta med miljöanpassade bilschampon. Mikroorganismer i marken kan då bryta ner en del av ämnena innan de når grundvatten och ytvatten.
  • Använd inte avfettningsmedel, inte ens miljöanpassade.
Senast uppdaterad: 9 november 2019