Nyfikenhet kring maten väcks i skolans matsal – nytt projekt på Buskoviusskolan

Publicerad: 7 april 2025

I Buskoviusskolans matsal har en ny liten utställning tagit plats. En visningsmonter har ställts upp, och barn från förskoleklass till årskurs 5 får nu chansen att utforska maten på ett helt nytt sätt. Även de äldsta barnen på förskolan, avdelning Solen, har redan hunnit ta del av visningen.

En monter med skålar med potatisar i olika förvaringslösningar.

Projektet är i ett tidigt skede och under utveckling, men målet är att väcka barns nyfikenhet och intresse för maten vi äter.

– Jag har själv ställt i ordning temat och experimentet i montern. Barnen får titta, fundera och ställa frågor. Framöver hoppas jag även att de får vara med och påverka vad de vill veta mer om och kanske till och med vara med och bygga upp montern tillsammans, berättar initiativtagaren Angelica Thorn.

Vad händer med en potatis i mörker?

Första temat i montern handlar om något så vardagligt – men ändå spännande – som potatis. Experimentet som pågår mellan vecka 13 och 18 undersöker vad som händer med potatisar i olika miljöer så som mörker, vatten och solljus. Barnen får fundera kring frågor som: Hur ska vi förvara potatisen bäst? Vad betyder det när potatisen blir grön eller får groddar – och går den att äta då?

Syftet är att barnen ska förstå mer om den mat som serveras, och kanske börja uppskatta även de enklaste råvarorna lite mer.

– Förhoppningen är att nästa gång barnen ser potatis på tallriken, så ser de inte bara ett tillbehör, utan något de faktiskt vet mer om och känner igen, säger Angelica.

Ett levande projekt

Temat och experimenthörnan kommer att bytas ut med jämna mellanrum, och projektet utvecklas successivt tillsammans med kollegor inom kostenheten. Det är ett sätt att knyta samman undervisning med vardagen i skolmatsalen – och göra maten både roligare och mer lärorik.

I framtiden kan det exempelvis bli en visning av tallriksmodellen, eller en demonstration av hur gula ärtor från ärtsoppan kan bli till ätbara ärtskott.

– Det känns väldigt roligt att vi som jobbar med maten också får bidra med vår kunskap på det här sättet. Det här är bara början, Angelica.

Senast uppdaterad: 7 april 2025