Kommunstyrelsen i korthet 1 april 2025
Tisdagen 1 april sammanträdde kommunstyrelsen. Här sammanfattar vi några av de ärenden som behandlades.

Förslag att kommunfullmäktige fastställer årsredovisningen för 2024
Under 2024 nådde kommunen flera av sina mål, men inte alla. Av de fem övergripande målen uppfylldes ett helt, tre delvis och ett kunde inte följas upp.
Tillsammans med en ökad kommunal fastighetsavgift redovisar kommunen ett positivt resultat.
Kommunens resultat blev bättre än budgeterat. 2024 års resultat för hela kommunkoncernen (kommunen och kommunens bolag) uppgår till 17,9 miljoner kronor och för primärkommunen till 10,8 miljoner kronor jämfört med budgeterade -10 miljoner kronor.
Trots detta uppfylldes bara ett av tre ekonomiska målen för 2024. Koncernen når sitt finansiella mål men kommunens mål om att ha ett överskott på minst 2 procent av skatteintäkterna och att investeringarna ska vara självfinansierade till 100 procent nåddes inte.
Kommunens nämnder och förvaltningar redovisar en positiv avvikelse på 2,5 miljoner kronor mot budget trots att Vård- och omsorgsförvaltningen hade ett underskott på -9,4 miljoner kronor. Det totala överskottet beror bland annat på
- de tjänster inom barn- och utbildningsförvaltningen som inte blivit tillsatta
- avveckling av förskolan Gula villan samt
- engångsintäkter inom samhällsutvecklingsförvaltningen.
Investeringarna var lägre än budgeterat där koncernens investeringar uppgår till 122 miljoner kronor jämfört med budgeten på 223 miljoner kronor, för primärkommunen är motsvarande siffror 34,3 miljoner kronor respektive 26,6 miljoner kronor.
Koncernens låneskuld ökade till 780 miljoner kronor (från 722 miljoner kronor 2023). Det beror på investeringar i Älvdalen vatten och avfall AB och köp av Älvdalens vårdcentral.
Soliditeten, som visar hur stor del av tillgångarna som är finansierade utan lån, låg på 13,1 procent (13,0 procent 2023) för koncernen och 31,8 procent (32,8 procent 2023) för primärkommunen.
Kommunstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen för 2024 och överlämna den till revisorerna och till kommunfullmäktige för fastställande.
Förändrad matproduktion inom skola och äldreomsorg
Menyerna för grundskoleeleverna och äldre ses över för att passa målgrupperna inom äldreomsorgen och grundskolan. Bland annat innebär det en möjlighet för äldreomsorgen att gå över till en 4-veckorsmeny och skolköken får tillaga mat som är mer anpassad till barns och ungas smakpreferenser och behov av näringsrik kost.
Till höstterminen 2025
- kan köket i Älvdalsskolan börja laga mat till barn och elever på Älvdalsskolan
- kommer allergikost fortsatt att tillagas på Tallbacken (då denna måste hanteras i separat miljö)
- Tallbackens kök kommer att laga mat till såväl äldreomsorg som förskolan, samt eventuell även Rots skola
- lagas maten på Solängsgården till grundskoleeleverna på Strandskolan och Buskoviusskolan.
Köket på särskilt boende i Särna kommer från och med nu att enbart laga mat till brukarna på särskilt boende och sannolikt förskolorna i Idre och Särna.
Kommundirektören fick i uppdrag av kommunstyrelsen att se till att kostenheten senast kvartal tre 2025 organiserar verksamheten så att matlagning till grundskolan separeras från övrig verksamhet.
Policy för inköp och upphandling
Förslaget till policy för inköp och upphandling är gemensam för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner och utgår från det nya samverkansavtalet kommunerna i mellan. Policy för inköp och upphandling ska även gälla för kommunernas bolag i den mån det är tillämpligt. Policyn styr arbetet med inköp och upphandling och kompletteras med riktlinjer och rutiner som ger verksamheterna förutsättningar och stöd i området. Förslaget till policy för inköp och upphandling har varit på remiss i kommunerna och dess bolag och föreslås nu ersätta nuvarande upphandlingspolicy med försörjningsstrategi.
Kommunstyrelsen föreslog till kommunfullmäktige att
- fastställa policy för inköp och upphandling
- tidigare policy för upphandling och inköp antagen av kommunfullmäktige 12 januari 2024 upphävs
- beslutet gäller under förutsättning att Mora och Orsas kommuner fattar ett likalydande beslut.
Riktlinje för inköp och upphandling
Förslaget till riktlinje för inköp och upphandling är gemensam för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner och utgår från kommunernas nya samverkansavtal. Riktlinjen syftar till att konkretisera policyn för inköp och upphandling och ge vägledning hur den ska tillämpas.
Riktlinje för inköp och upphandling omhändertar hela inköpsprocessens delar och utgår från Mora, Orsa och Älvdalens kommuners viljeriktning om att öka antalet anbud, öka lokala leverantörer och öka tidig dialog. Riktlinje för direktupphandlingar har ett eget kapitel och utgår från Konkurrensverkets råd om vad en riktlinje bör innehålla.
Förslaget till riktlinje för inköp och upphandling har varit på remiss i kommunerna och dess bolag och föreslås nu ersätta nuvarande riktlinje för upphandling och inköp. Kommunstyrelsen gav förslag till kommunfullmäktige att
- fastställa riktlinje för inköp och upphandling
- riktlinje för upphandling och inköp antagen av kommunfullmäktige 11 december 2017, §130 upphävs
- beslutet gäller under förutsättning att Mora och Orsas kommuner fattar ett likalydande beslut.