Kommunstyrelsen i korthet 11 mars 2025

Publicerad: 17 mars 2025

Tisdagen 11 mars sammanträdde kommunstyrelsen. Här sammanfattar vi några av de ärenden som behandlades.

Närbild på ordförandeklubba med en person i bakgrunden.

Beslut om grundskolans läsårstider för 2025/2026

I Dalarna har alla kommuner kommit överens om att ha samma start- och slutdatum för läsåret. Inom länet finns sedan så kallade "kluster" där Älvdalens kommun ingår i samma kluster som Mora och Orsa. Vissa delar av läsårstiderna, som till exempel studiedagar, kan sedan anpassas inom klustren. Kommunstyrelsen beslutade om följande läsårstider för 2025/2026:

  • höstterminen 2025: 18 augusti – 19 december
  • vårterminen 2026: 8 januari – 11 juni.

Beslut om yttrande om bygdemedel, Trängslets regleringsfond

Vissa vattenkraftsverksamheter betalar en årlig bygdeavgift enligt vattendom (se SFS 1998:812 och SFS 1998:928). Bygdeavgiften betalas årligen till Länsstyrelsen som förvaltar pengarna och beslutar om bidrag till investeringar som gynnar näringsliv, service eller annat som är till nytta för bygden.

I Dalarna annonseras varje höst möjligheten att söka bygdemedel från Trängslets regleringsfond. Ansökningarna samlas in och skickas ut till respektive kommun för yttrande. Utifrån kommunernas prioriteringar med motiveringar och Länsstyrelsens egen bedömning beslutas hur medlen ska fördelas. Avgörande för beslutet är bedömningen av investeringens allmännytta. I år prioriterade kommunstyrelsen följande ansökningar:

  • Kulturföreningen Röda kvarn för upprustning av gamla biografen i Särna
  • Östomsjöns bystugeförening UPA för att åtgärda grunden av bystugan i Östomsjön
  • Idre SK för att bidra till ytterligare trivsel och attraktivitet på skidstadion i Idre
  • Ävdalens golfklubb för deras ihärdiga arbete att attrahera yngre
  • Evertsbergs skyttegille för takrenovering på föreningslokalen
  • Åsens skidklubb för att bibehålla standarden på simbassängen i byn och spara energi
  • Älvdalens fria åkare för en skateboardramp
  • Evertsbergs samfällighetsförening för att säkra parkeringen vid badet
  • Näsets samfällighetsförening för akustikåtgärder
  • Östermyckelängs samfällighetsförening för fönsterbyten
  • Idre bygdegårdsförening för inköp av värmepump

Information om ekonomisk prognos per februari

Den aktuella prognosen pekar på en budgetavvikelse om -2 miljoner kronor, vilket innebär ett förväntat resultat på 2,4 miljoner kronor jämfört med det budgeterade resultatet på 4,4 miljoner kronor. Denna avvikelse beror på flera faktorer inom verksamheterna, där både negativa och positiva resultat påverkar helheten. Detta innebär en betydande nedgång av kommunens resultat jämfört med de 10,8 miljoner kronor som kommunen redovisade för 2024.

Vård och omsorg visar en prognos på -9 miljoner kronor, vilket främst kan kopplas till ökade kostnader inom äldreomsorgen och ökade vårdbehov. Barn och utbildning visar däremot en positiv avvikelse på +1 miljon kronor, främst tack vare tillfälliga vakanser inom verksamheten.

Samtidigt balanseras detta delvis av finansförvaltningen, som redovisar en positiv prognos på +6 miljoner kronor. Detta beror dels på tillfälliga statsbidrag, samtidigt som skatteutvecklingen ligger ungefär i linje med förväntningarna.

Vasaloppet informerade kommunstyrelsen

Johan Eriksson VD och Mats Rylander tf. arrangemangschef på Vasaloppet informerade kommunstyrelsen om Vasaloppets betydelse för de tre samverkande kommunerna, Mora, Älvdalen och Malung-Sälen.

Vasaloppets vintervecka 2025 startade positivt med bra snö. På grund av regn och varmt väder mot mitten av veckan fick de lov att dränera starten och bygga broar för att leda bort vatten från myrarna, vilket gick bra.

Årets deltagarundersökning är ännu inte klar men de har bara fått positiva indikationer hittills. Framåt så tittar de på hur de kan utveckla och ge Vasaloppet fler ben att stå på för att säkra framtiden. Vasaloppet är en viktig ekonomisk motor för de 60 föreningarna och cirka 4 000 funktionärerna som jobbar under arrangemangen. Även för kommunerna är Vasaloppet ett viktigt inslag och skapar levande sammanhållna bygder.

Älvdalens kommun och Vasaloppet arbetar kontinuerligt med att utveckla och anpassa sina avtal och samarbetsformer. Målet är att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för ett effektivt och givande samarbete året runt.

Fokus ligger på att säkerställa Vasaloppsarenans kvalitet genom snösäkringsåtgärder och skydd av myrområden. Vidare används miljökontrollerade massor från vägbyggen för att förstärka spåren, vilket är både ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt.

Cirka 10 föreningar från Älvdalen är engagerade i Vasaloppets verksamhet. En betydande del av Vasaloppets överskott återinvesteras i det lokala föreningslivet, vilket stärker föreningarnas verksamheter. Mätningar genomförs för att fastställa Vasaloppets ekonomiska bidrag till lokalsamhället. Resultaten som väntas inom en månad kommer att visa potentialen för Älvdalens kommun att ytterligare förbättra de ekonomiska effekterna. Detta inkluderar samarbete med lokala näringsidkare för att maximera fördelarna.

Senast uppdaterad: 17 mars 2025