Fadderföretagen stärker elevernas yrkesval

Publicerad: 20 februari 2025

Högstadieelever Älvdalens kommun får en unik möjlighet att utforska arbetslivet genom samarbetet med lokala fadderföretag. Genom studiebesök och praktiska uppdrag får de en inblick i olika yrken och branscher, samtidigt som företagen får chans att visa upp sin verksamhet och framtida jobbmöjligheter.

Högstadieelever tittar på snickare som förbereder husblock i en fabrikslokal.

Sedan några år tillbaka sker ett utbyte mellan grundskolan i Älvdalens kommun och lokala företag som går under namnet fadderföretag. Samverkan sker i syfte att stärka elevernas förmåga att göra mer medvetna studie- och yrkesval samt möjliggöra för lokala företag att skapa en attraktiv bild av sin verksamhet som en framtida arbetsplats.

Studiebesök på lokala företag

Under vecka 6–10 så har elever i årskurs 7, 8 och 9 på Älvdalsskolan och Strandskolan genomfört studiebesök.

-Samarbetet mellan skolan och näringslivet ger eleverna möjlighet att få en konkret bild av olika framtida branscher och lokala arbetsplatser. Dessutom sker ett utbyte där eleverna hjälper företaget med olika slags uppdrag som går att koppla till läroplanen. På så vis kan skolan arbeta mer ämnesöverskridande och verklighetsförankrat. Vilket skapar en ökad dynamik och förhoppningsvis också bidrar till ökad studiemotivation och ett grundligare gymnasieval, säger Daniel Nilsson, samordnare skolan och arbetsliv i Älvdalens kommun.

Klass 8a har besökt Bergkvist Siljan Blybergssågen där timmer blir till byggprodukter. Klass 8b har besökt Byggvaruhuset i Älvdalen där de säljer byggprodukter. Klass 8c har besökt Norrdala bygg där byggprodukter blir till hus av olika slag. Strandskolan klass 8 har fått besök av Pi fastighetsförmedling som berättat om hur det går till när de säljer hus. Strandskolan klass 7 har besökt Fjätervålens skidanläggning där turister och besökare hyr husen som den tidigare leveranskedjan har möjliggjort. Detta är bara några exempel på möten mellan elever och lokala företag.

Person med hörselkåpor och arbetskläder pekar mot digitala skärmar

Företagens perspektiv på samarbetet

-För oss som arbetsgivare är utbytet med grundskolor och gymnasiala utbildningar väldigt värdefulla. Under året tar vi emot studiebesök, praoelever, och elever med arbetsplatsförlagt lärande (APL-elever) med mera. Dels får vi en möjlighet att visa upp oss som arbetsplats och arbetsgivare, dels får eleverna en inblick i hur arbetslivet fungerar, vad det finns för möjligheter efter skolan samt hur många olika yrken det faktiskt finns i närområdet. Ett så kallat winwin-koncept, där alla parter vinner på samarbete. Samarbetet med Strandskolan i Idre har pågått under flera år och vi ser det som en naturlig del i vårt hållbarhetsarbete både på en samhälls-, grupp- och individnivå, säger Frida Svensson, platschef Fjätervålen.

-Vi tycker att samverkan mellan skola och näringsliv är väldigt värdefullt och viktigt. Där vi som företagare har möjligheten att sprida kunskap till elever hur det ser ut på sågen i Blyberg och vilka olika yrkeskategorier som arbetar hos oss. Därav kanske vi kan öppna upp medvetandet för eleverna att göra sina framtida gymnasieval och väcka intresset att välja en utbildning som ger arbete på hemmaplan. Vi är stolta över att vara fadderföretag åt Älvdalsskolan och ser framemot ett fortsatt arbete, säger Jessica Jonsson, personalledare Blyberg Bergkvist Siljan.

En tjej och en kille bär en stor maskoträv på sina axlar

-Besöket från elever på grundskolan är för oss ett viktigt tillfälle att visa upp vår verksamhet och ge en inblick i våra anställdas arbetsuppgifter. Det ger oss också möjlighet att reflektera över vår organisation och verksamhet samt att se den ur nya perspektiv. Genom de frågor och idéer som kan komma från eleverna under besöket får vi chans att utvecklas och tänka kreativt. Vi ser detta som en möjlighet att presentera oss för besökare som kanske inte varit här tidigare, vilket även kan leda till nya värdefulla kunder eller medarbetare i framtiden, säger Marie-Louise Knuts, Byggvaruhuset i Älvdalen.

Uppdrag med verklighetsförankrat lärande

Uppdragen är av varierande slag. Klass 7c fick ifjol hjälpa till att arrangera Countryfestivalen i Evertsberg. Klass 9 på Strandskolan fick hjälpa Idre himmelfjäll med att skapa en sagostig. Klass 8c på Älvdalsskolan fick i uppgift av Norrdala Bygg att projektera ett garage. Eleverna planera vad som ska byggas, utseende och kostnader. De fick också ta reda på vad garaget ska användas till, hur stort det ska vara, hur det ska se ut och hur mycket det får kosta.

Tjejer och killar står och lyssnar på en person.

- Det är en unik möjlighet för eleverna att få en inblick i hur företag i närområdet fungerar och anpassar sig efter de förutsättningar vi har i närområdet. Att lyfta in flera olika branscher hjälper till att bredda elevernas kunskap och erfarenheter om hur man kan stanna i hembygden och utvecklas. Eleverna skapar också kontakter med företagen som kan ge ringar på vattnet framöver genom praktikplats, yrkesval och att vara ambassadörer för vårt närområde, säger Ida Bergseth, lärare på högstadiet på Strandskolan.

- Under läsåret 2023/2024 var årskurs 9 med och skapade idéer till Mossas skogsslinga i Idre Himmelfjälls äventyrsbacke. Eleverna jobbade med Himmelfjälls koncept och affärsidé och tog fram olika förslag i grupper. Förslagen presenterade vi för Himmelfjäll i samband med ett studiebesök där. Alla grupper gjorde en dragning med ljud och bild. Varje grupp fick feedback och uppmuntran på sina idéer som Himmelfjäll nu jobbar med att realisera. Vi har inte fått någon återkoppling än men jag ska ta mig en tur under vintern och se om de börjat med något, berättar Ida.

Vill ditt företag bli fadderföretag?

Vill du och ditt företag anmäla intresse för att bli fadderföretag? Här hittar du mer information om hur det går till.

Elever tittar på bildskärmar
Senast uppdaterad: 20 februari 2025