Kommunstyrelsen i korthet 4 februari 2025
Tisdagen 4 februari sammanträdde kommunstyrelsen. Här sammanfattar vi några av de ärenden som behandlades.

Kommunstyrelsen beslutade att ge bidrag till Hagströms vänner
Den ideella kulturföreningen Hagströms vänner har sökt bidrag inför jubileumsåret ”Hagström 100 år, 2025”. Intresset för jubileet är stort, både i Sverige och internationellt. Det är många som är intresserade bland annat organisationer, företag, kommunala verksamheter, föreningar och privatpersoner. Samarbetet mellan Älvdalens kommuns musikskola och Hagströms vänner har redan börjat. Till exempel kommer musikskolans vårkonsert ha temat Albin Hagström.
Kommunstyrelsen beslutade att ge 75 000 kronor i bidrag till kulturföreningen Hagströms vänner. Dessutom får föreningen hyresfritt använda en kommunal lokal för sitt arrangemang.
Förslag att kommunfullmäktige antar ägardirektiv för Älvdalen vatten och avfall AB
Styrelsen för Älvdalens kommuns bolag Älvdalen vatten och avfall AB, ÄVA, har tagit fram förslag på nytt ägardirektiv. Det är ett styrdokument som beskriver kommunens krav och förväntningar på bolaget. Syftet är att se till att ÄVA arbetar i linje med kommunens mål, lagar och samhällsnytta, samtidigt som bolaget är transparent och ekonomiskt hållbart. Älvdalens kommun har kompletterat ÄVAs förslag med följande:
- Enskilda investeringar ska godkännas av kommunfullmäktige om de överstiger 100 procent av respektive verksamhetsområdes årliga omsättning. Detta för att säkerställa politisk styrning av strategiskt viktiga beslut och en långsiktigt hållbar ekonomi.
- Bolaget ska möjliggöra för kommunfullmäktige att besluta om taxor senast under september månad. Detta för att säkerställa god framförhållning och tydligare planeringsförutsättningar för kommunkoncernen.
Kommunstyrelsen föreslog att kommunfullmäktige antar ägardirektivet för ÄVA.
Översyn av kommunens arbete med korttidsbemanning
2018 beslutade Älvdalens kommun att inrätta en bemanningsenhet. Enheten fick i uppdrag att förmedla vikarier vid korttidsfrånvaro och ledigheter. Syftet och uppdraget definierades då men sedan dess har mycket förändrats.
Idag är det en utmaning att hantera korttidsbemanningen. Tillgången på personal har minskat och det är mycket svårare att rekrytera tillräckligt med vikarier med efterfrågad kompetens. Samtidigt har behovet av bemanning ökat, inte bara vid frånvaro av ordinarie medarbetare utan också för att täcka verksamheternas grundläggande basbehov på kort sikt.
För att anpassa arbetet efter dagens förutsättningar beslutade kommunstyrelsen att kommundirektören ska
- utvärdera bemanningsenhetens syfte, uppdrag och tilldelade resurser för att bistå verksamheter med ersättare vid korttidsfrånvaro
- göra en översyn av hur kommunen utifrån nuvarande förutsättningar kan anpassa arbetssätt och organisation för att klara av bemanningsuppdraget.
Förslag att kommunfullmäktige godkänner kommunikationspolicy
Älvdalens kommun ska vara en öppen och transparent kommun och ska värna om varje människas självklara rättighet att förmedla och ta del av information. Kommunikationspolicyn fungerar som en gemensam vägledning för vad vi ska förhålla oss till för att på bästa sätt jobba för det som är bra för Älvdalens kommun. Kommunstyrelsen föreslog att kommunfullmäktige antar kommunikationspolicyn.
Kommunstyrelsen antog riktlinje för kommunikation
Kommunen har behov av tydliga riktlinjer för hur vi kommunicerar med invånare, medarbetare och externa intressenter. Detta gäller särskilt i en tid då digital kommunikation, ryktesspridning och otillbörlig informationspåverkan har ökat och behovet av klarspråk, tillgänglighet och samordning av budskap är viktigare än någonsin. Det ska vara lätt att göra rätt och denna riktlinje för kommunikation är ett praktiskt stöd för hur vi på bästa sätt med god kommunikation ska arbeta för kommunens bästa.
Riktlinje för kommunikation är en komplettering till Älvdalens kommuns policy för kommunikation och kommunstyrelsen antog riktlinjen på villkor att kommunfullmäktige antar kommunikationspolicyn.
Kommunstyrelsen godkände patientsäkerhetsberättelser
Elevhälsan har tagit fram en patientsäkerhetsberättelse för läsåret 2024/2025 där det framgår hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits föregående år, vilka åtgärder som vidtagits för att öka patientsäkerheten och vilka resultat som uppnåtts. Kommunstyrelsen antog elevhälsans patientsäkerhetsberättelse för läsåret 2024/2025.
Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, har sammanställt patientsäkerhetsberättelsen för 2024 för vård- och omsorgsförvaltningen. Kommunstyrelsen antog vård- och omsorgsförvaltningens patientsäkerhetsberättelse för 2024.
Kommunstyrelsen godkände remissvar till Försvarsdepartementet
Älvdalens kommun har tagit del av en utredning om kommuners och regioners beredskap vid kriser och krig. Utredningen föreslår en tydligare och mer ändamålsenlig lagstiftning än den nuvarande (LEH 2006:544). Den granskar också hur staten styr, följer upp och finansierar kommunernas och regionernas beredskap och föreslår förändringar vid behov.
Den nya lagstiftningen innebär ökade krav på kommunerna, exempelvis inom administration, inköp, underhåll och personalresurser. Älvdalens kommun stöder en stärkt och likvärdig beredskap i hela landet.
Kommunen betonar att statligt stöd inte enbart bör baseras på invånarantal, eftersom glesbygdskommuner kan ha större behov vid exempelvis evakueringar. Dessutom är det viktigt att lagar som styr samhällsviktig verksamhet inkluderar ett beredskapsperspektiv, för att möjliggöra rätt prioriteringar vid en kris.
Bokslut
Älvdalens kommun redovisar ett positivt resultat på 10,8 miljoner kronor i det senaste bokslutet.
- Den främsta anledningen är finansförvaltningens överskott på 18,3 miljoner kronor, som till stor del beror på högre intäkter från fastighetsavgifter och statsbidrag.
- Vård- och omsorgsförvaltningen redovisar ett underskott på 9,4 miljoner kronor. Ungefär hälften av underskottet är relaterat till äldreomsorg. Individ- och familjeomsorg tillsammans med LSS-verksamhet samt Arbete och integration står för övrigt underskott. Underskottet beror delvis på att antalet äldre med omsorgsbehov ökar samt att behovet av insatser inom individ- och familjeomsorgen fortsatt är högre än budgeterat.
- Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar ett överskott på 7,1 miljoner kronor. Bland annat har avvecklingen av Gula Villan och minskat antal barn lett till vakanta tjänster inom förskolan. Grundskolan har också ett betydande överskott, delvis på grund av svårigheter att rekrytera skolledare och fler behöriga lärare.
- Samhällsutvecklingsförvaltningen visar ett överskott på 3,2 miljoner kronor.
- Kommundirektörsförvaltningen och den politiska verksamheten går med mindre överskott på 0,5 respektive 1,1 miljoner kronor.
Läs mer här: Positivt resultat i kommunens bokslut men utmaningar framåt
Utredning om hastighetsbegränsningar i Idre, Särna och Älvdalen
Kommunen kommer att ta fram en lokalt anpassad trafikstrategi enligt modellen ”trafik för en attraktiv stad”.
Förvaltningschefen för samhällsutvecklingsförvaltningen, Björn Tegnér, informerade om en pågående utredning om hastighetsbegränsningar i centralorterna Idre, Särna och Älvdalen. Kommunstyrelsen gav uppdraget till förvaltningen den 10 september 2024. Som en del av utredningen har förvaltningen gjort en analys av trafikflöden och en säkerhetsutvärdering.
Trafikmätningarna är gjorda av Trafikverket och finns tillgängliga via Vägtrafikflödeskartan.
Vägtrafikflödeskartan på Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Olycksstatistiken kommer från Olycksdatabasen STRADA och har rapporterats in av polis och sjukvård.
Resultat av trafikmätningar
- Idre: Mätningarna visar en tendens till ökning av fordon som passerar riksväg 70 varje dag. Den genomsnittliga hastigheten var 41 kilometer i timmen på en väg där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen.
- Särna: Här är antalet fordon som passerar riksväg 70 mer eller mindre oförändrat mellan åren med en liten tendens till minskning. Mätningarna visar att hastigheten i Särna är något högre än den tillåtna.
- Älvdalens kyrkby: Trafikflödet är oförändrat jämfört med tidigare mätningar. Under dagtid ligger hastigheten på riksväg 70 under den tillåtna men under kvällstid är den högre än vad som är tillåtet.
Trafiksäkerhet
Säkerhetsutvärderingen visar att det mellan 2015 och 2024 har inträffat totalt 33 trafikolyckor längs riksväg 70 i de tre orterna:
- Älvdalens kyrkby: 28 olyckor (varav 14 skett mellan rondellen vid Per-Matstorg och restaurang Dalgatan 118)
- Särna: 4 olyckor
- Idre: 1 olycka