#Redonu ska hjälpa unga vuxna att närma sig arbetsmarknaden

Publicerad: 4 februari 2025

Älvdalens kommun har fått medel från Europeiska socialfonden (ESF) för att med fem andra dalakommuner driva projektet #redonu. Projektet syftar till att hjälpa unga vuxna, 16–29 år, som varken studerar eller arbetar att närma sig arbetsmarknaden eller någon form av sysselsättning.

En grupp glada ungdomar som håller ihop sina händer.

Projektet #redo nu har pågått sedan 1 mars 2024 och planeras pågå till 31 januari 2027. Huvudägare för projektet är Ludvika/Smedjebackens kommuner genom Västbergslagens utbildningsförbund, VBU. Övriga deltagande kommuner är Malung-Sälen, Leksand och Älvdalens kommun.

Projektet ska hjälpa unga vuxna, 16–29 år, som varken studerar eller arbetar att närma sig arbetsmarknaden eller någon form av sysselsättning.

I Älvdalens kommun har projektet jobbat fram en unik arbetsmodell där arbetsmarknadscoacher och behandlare samverkar. Med spetskompetens av behandlare kan vi jobba individuellt med varje deltagare och stötta i livskunskap. Vi kan hjälpa allt fler som kommer ifrån ett långvarigt utanförskap i samhället med till exempel missbruk, kriminalitet, npf-diagnoser. Det kan också vara personer som är outredda, har psykisk ohälsa, varit i långvarig isolering eller hemmasittare.

— Varje deltagare möts i ett icke dömande och får en andra chans att nå sina mål i stöttning hela vägen fram till målet och även en tid efter, säger Katarina Valsberg Ulander som är delprojektledare för #redonu.

I projektet ingår också att bygga relationer med det lokala näringslivet och vi har flera företag som vill samverka med oss för att ge våra deltagare en andra chans. För de företag som tar emot våra deltagare på till exempel praktik erbjuder vi ett aktivt stöd av vår behandlare under hela perioden.

— Vi har sen starten fångat upp 20 unga tjejer och killar. Flera har gått vidare i praktik, jobb eller annan sysselsättning efter att fått rätt typ av individuellt stöd som tidigare saknats, berättar Katarina.

Projektet försöker på flera sätt hitta nya deltagare. Bland annat genom uppsökande verksamhet, det kommunala aktivitetsansvaret, KAA, och Unga som varken studerar eller arbetar, UVAS.

— Vi hoppas med spridning om #redonu i fler kanaler att nå ut till fler i hela Älvdalens kommun och vårt mål är hitta och hjälpa 75 unga vuxna innan projektidens slut, avlutar Katarina.

Känner du någon som kan behöva lite stöttning för att komma ut i sysselsättning?

Kontakta oss för mer information.

Senast uppdaterad: 4 februari 2025