Traditionell julmat med omsorg och omtanke
Vi har fått många frågor och synpunkter gällande maten som serveras på våra äldreboenden, och vi vill ta tillfället i akt att bemöta detta och berätta om hela menyn under julhelgen.
Maten spelar en avgörande roll för välbefinnandet hos våra äldre, och vi förstår att det är ett ämne som engagerar. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra matens kvalitet, smak och näringsvärde. Våra menyer tas fram med hjälp av kostexperter och är anpassade för att möta de äldres behov och önskemål.
Vi har också dialog med både boende och deras anhöriga för att få värdefull feedback. Det är viktigt för oss att de äldre känner glädje och trygghet kring måltiderna. Om det finns områden där vi kan bli bättre, tar vi tacksamt emot konstruktiva förslag.
När vi blir äldre har vi inte samma aptit och ofta äter man inget alls om det blir för mycket mat på en gång. Vi vill att de äldre ska få en så fin och minnesvärd smakupplevelse som möjligt under julhelgen. Därför har vi valt att dela upp julbuffén i två delar, så att de äldre kan njuta av alla de klassiska smakerna vi förknippar med julen, men i en lugnare och mer avkopplande takt. Dessutom har vi lagt in en särskild måltid där varje kök får möjlighet att laga en egen favoriträtt för boendet genom vårt koncept ”husets val”. På så sätt får måltiderna en extra personlig och lokal touch som vi tror att de äldre kommer uppskatta.
På julafton till lunch serverar vi två sorters inlagd sill, sillsallad eller husmorssill, garnerad ägghalva, julskinka och senap, rödbetssallad och kokt potatis. Till efterrätt serveras Ris à la Malta.
Till middagen på julaftonskväll serverar vi klassisk Jansons frestelse.
På juldagsmorgonen serverar vi tomtegröt och skinksmörgås. Lunchen på juldagen består av små köttbullar, prinskorv, omelett med stuvning och kokt potatis. Därefter en saffranskaka med grädde och hjortronsylt till efterrätt.
Med detta upplägg hoppas vi kunna bidra till en stämningsfull och njutbar jul för alla våra boende.