Älvdalens kommun och lokalpolisområde Mora tecknar överenskommelse om samarbete för ökad trygghet
Ny samverkansöverenskommelsen mellan kommunen och lokalpolisområde Mora ska minska brottsligheten och öka tryggheten för de som bor, vistas eller verkar i Älvdalens kommun.
Älvdalens kommun och lokalpolisområde Mora (omfattar kommunerna i västra och norra Dalarna där Älvdalens kommun ingår) har formellt undertecknat en samverkansöverenskommelse för att stärka samarbetet och det brottsförebyggande arbetet. Överenskommelsen, som gäller från 2024 och framåt, fokuserar på att minska brottsligheten och öka tryggheten för kommunens invånare och besökare.
— Kommunen är vår viktigaste samarbetspartner och vi inom polisen upplever att det verkligen är lätt att samverka med representanter från Älvdalens kommun. För oss är alla extra ögon från bland andra hemtjänstpersonal, vaktmästare och skolpersonal som dagligen rör sig ute i samhället, jätteviktiga i det brottsförebyggande arbetet, säger Rickard Eriksson som är chef för lokalpolisområde Mora.
Parternas åtaganden
Älvdalens kommun och lokalpolisområde Mora åtar sig att
- gemensamt ha en lokal aktiv samverkansgrupp för brottsförebyggande arbete.
- gemensamt arbeta fram lokala lägesbilder som ligger till grund för det brottsförebyggande arbetet.
- ha ett aktivt samarbete mellan lokalpolisområdets kommunpolis och kommunens samordnare för det brottsförebyggande arbetet.
- i den egna organisationen och i samverkan med den andra parten prioritera befintliga resurser för att öka effektiviteten kring prioriterade områden.
- på ett strukturerat sätt följa upp det brottsförebyggande arbetet genom användning av en mall för dokumentation en så kallad DAP (dokumentation av problembild).
— Det här är ett viktigt steg för att skapa en tryggare kommun. Genom att samla våra resurser och arbeta strukturerat kan vi göra stor skillnad, säger Peter Egardt, kommunstyrelsens ordförande i Älvdalens kommun.
För att kunna arbeta strukturerat, kunskapsbaserat och långsiktigt med brottsligheten behövs en genomarbetad och väl förankrad lägesbild.
Samverkansgrupp tar fram aktuell lägesbild
Överenskommelsen innebär bland annat att en lokal samverkansgrupp har bildats där personer som är väl insatta i respektive arbetsområde är delaktiga. Det kan till exempel vara fritidsledaren och lokalvårdaren på skolan, vaktmästaren i bostadsområdet, tjänstepersonen i kommunen eller kommunpolisen som kontinuerligt rapporterar om händelser och sedan tillsammans tar fram en lägesbild. Ständigt pågående invånar- och medarbetardialoger ska också bidra till att lägesbilden är uppdaterad. Likaså trygghetsundersökningar, Lupp (som står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) och polisens brottsstatistik.
Särskilt utvalda fokusområden
Utifrån en mall för lägesinsamling som Länsstyrelsen Dalarna tagit fram och som på ett övergripande sätt fångar upp social oro och brottslighet fokuserar samverkansgruppens på dessa områden:
- motverka otrygghet
- hot och våld
- extremism och kriminella nätverk
- ungdomar och skolor
- alkohol, narkotika, doping och tobak
- arbetslivskriminalitet.
— Genom det här samarbetet bygger vi broar mellan kommunens och polisens resurser. Det handlar inte bara om att reagera på problem utan att tillsammans arbeta förebyggande, förklarar Peter Egardt.
Med denna samverkansöverenskommelse kommer både kommunen och polisen att kunna bidra till en tryggare Älvdalens kommun.