Trygghet och samarbete i fokus – kommunen kraftsamlar mot bråk och klotter bland barn och unga
Det är inte acceptabelt att barn slåss och klottrar varken i skolan eller utanför skoltid. Det måste få ett slut. Därför har skolan tillsammans med socialtjänst, fritid och polisen under hösten jobbat extra intensivt med brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete med barn, ungdomar och vårdnadshavare.
Under hösten har Älvdalsskolan tillsammans med vårdnadshavare, socialtjänst, fritid och polisen jobbat med allvarliga händelser kring en grupp barn. Bland annat handlar det om slagsmål bland barn och klotter med rasistiska budskap.
— Det här är oroväckande och vi ser mycket allvarligt på det här. Rasistiska budskap och bråk får inte förekomma. Vårt mål är att alla ska känna sig trygga i vår kommun, säger Peter Egardt som är kommunstyrelsens ordförande i Älvdalens kommun.
Förutom bråk utanför skoltid har det förekommit klotter på skolområdet i anslutning till Älvdalsskolan. När skolan fick kännedom om slagsmål med barn som filmats lyfte skolan problemen i föräldrarådet. Det blev en bra dialog. Föräldrarna skapade olika diskussioner om nödvändiga perspektiv kring ansvarstagande och vem som gör vad och hur alla kan bidra till en bättre miljö under såväl fritid som under skoldagen.
— Även om de här händelserna har skett på fritiden tar vi de på yttersta allvar. När vi fick kännedom om filmerna tog vi tag i det direkt och fick även råd av Polisen att göra en polisanmälan, säger Ninni Hjortvall som är rektor på Älvdalsskolan.
Alla barn ska känna sig trygga
Skolan ska vara trygg och erbjuda lugn och ro för elever och lärare ska kunna arbeta och trivas. Elevers rätt till trygghet och studiero inkluderar hela skoldagen med både undervisning, skolmåltider och raster.
— En mycket viktig del i skolarbetet är det pågående värdegrundsarbetet som är genomgående för alla årskurser från förskoleklass till nian, säger Ninni.
Antalet vuxna i skolan är också viktigt för en ökad trygghet.
— Förutom att alla lärartjänster är tillsatta och att vi har stöd- och resurspersoner har vi för avsikt att förstärka med fler vuxna på skolan för bättre trygghet och studiero, säger tillförordnad skolchef Torbjörn Martinsson.
Skolchefen har tillsammans med övriga förvaltningschefer startat upp en arbetsgrupp som arbetar vidare med dessa frågor.
— Att barn ska känna sig trygga i skolan och på fritiden är grundläggande. Vi är beredda att skjuta till extra resurser om det behövs, säger Peter Egardt.