Glamgleðį – språkgläde över generationsgränser
Den 1 oktober startade det nya älvdalskaprojektet Glamgleðį, finansierat av Allmänna Arvsfonden. Glamgleðį betyder språkglädje och det är projektets genomgående tema.
Det var i början av juni som det glada beskedet från Arvsfonden kom – ansökan för det treåriga projektet hade blivit godkänt. Projektägare är Älvdalens kommun med föreningen Ulum Dalska som närmaste samarbetspart. Primär målgrupp är seniorer 65+ och sekundär målgrupp är barn och unga. Projektet går ut på att genom olika aktiviteter genomföra en naturlig överföring av älvdalskan från äldre personer till de yngre, för att språket genom dem ska få leva vidare.
Ing-Marie Bergman som är projektledare berättar:
För att älvdalskan ska leva vidare in i framtiden är det viktigt att dagens yngre får ärva språket av den äldre generationen. I projektet ska vi därför bland annat möjliggöra möten mellan yngre och äldre genom att skapa ”iett djäråbaur” (en aktivitetsbank). Här ska det finnas en palett av olika aktiviteter inom tre områden; språk- och kulturaktiviteter, generationsöverskridande mötesplatser och digitala aktiviteter. Aktiviteterna ska genomföras i samarbete med bland annat föreningar, organisationer, studieförbund och församlingen.
Tyra Wallin är med i uppstartsfasen av projektet för att lägga grunden för barn och ungdomars medverkan i projektet.
Det jag gör nu är att skapa en referensgrupp med ungdomar som ska vara delaktiga i planering och genomförande av aktiviteter. Jag håller också på att göra en enkät för att fånga upp barn och ungas idéer på hur man kan genomföra en framgångsrik språköverföring, alltså vilka mötesplatser de tror på och vilka aktiviteter de tror kan locka både unga och gamla.
Peter Egardt, kommunstyrelsens ordförande, är glad och tacksam över att Arvsfonden väljer att stötta projektet:
Eftersom älvdalskan ännu inte fått ett erkännande som minoritets- eller landsdelsspråk finns i stort sett inga statliga pengar alls att söka för exempelvis undervisning i skolorna, tryckning av böcker, kultur- och språkaktiviteter och samordning. Nu får vi ytterligare tre år att jobba för språkets överlevnad och jag både hoppas och tror att älvdalskan, innan dessa tre år har gått, har fått sitt erkännande.
Ulla Schütt som är Ulum Dalskas representant i projektet och som även varit med och skrivit ansökan är hoppfull:
Genom det här projektet kommer älvdalskan att bevaras samtidigt som det är till glädje för de äldre och till gagn för de yngre.