Eleverna vid Rots skola har lärt sig teknik genom att skapa lekplatser

Publicerad: 5 juli 2024

Under tre dagar har eleverna i årskurs 1-3 på Rots skola fördjupat sig i teknik genom att designa och bygga lekplatser. Projektet kombinerade teori och praktiskt arbete och resulterade i imponerande kreationer som nu visas upp i kommunhuset och på biblioteket i Älvdalen.

En lekpark byggd av elever på Rots skola.

Under tre intensiva och lärorika dagar har eleverna i årskurs 1-3 på Rots skola fördjupat sig i teknikens värld. Projektet, som fokuserade på de fem enkla maskinerna - lutande planet, skruven, hävstången, kilen och hjulet, bjöd på både teori och praktiska övningar.

Dagarna inleddes med att eleverna fick titta på filmer och diskutera var man kan hitta dessa maskiner i vardagen. En höjdpunkt var när en bärgningsbil besökte skolan och eleverna fick uppgiften att identifiera de enkla maskinerna på bilen.

För att göra tekniken mer konkret och relevant valde lärarna att koppla projektet till något bekant för eleverna - lekplatser. Eleverna delades in i 15 små grupper med en elev från varje årskurs i varje grupp. Tillsammans skulle de diskutera, skissa, designa och bygga sina egna lekplatser med fokus på de fem enkla maskinerna.

Instruktionerna för projektet var följande:

  1. Diskutera hur en lekplats kan se ut och vilka redskap som kan finnas där.
  2. Skissa upp en plan för lekplatsen.
  3. Skissa varje redskap i lekparken.
  4. Fundera på vilka material som behövs för att tillverka lekplatsen.
  5. Tillverka redskapen.
  6. Måla bottenplattan och placera ut redskapen.
  7. Limma fast redskapen.

Första dagen ägnades åt diskussioner och skisser. De två följande dagarna fokuserade på tillverkning och placering av redskapen. Eleverna visade stort engagemang och samarbetade utmärkt genom hela processen.

När projektet utvärderades var responsen överväldigande positiv. Eleverna uppskattade dagarna mycket och önskade till och med att de hade varit längre.

Det enda "negativa" som kom fram var att dagarna skulle ha varit längre. Då har projektet fått ett bra betyg! sa en av lärarna.

Projektet har inte bara lärt eleverna om teknik och enkla maskiner, utan också främjat samarbete och kreativitet. Det är tydligt att dessa teknikdagar var en succé på Rots skola.

Lekplatserna finns just nu att se i kommunhuset och på biblioteket i Älvdalen.

Senast uppdaterad: 5 juli 2024