Självkörande bussar i Älvdalens kommun, kan det bli aktuellt?

Publicerad: 23 maj 2024

Just nu pågår en förstudie för att ta reda på om autonoma fordon kan bli aktuellt i de kommuner som ingår i projektet SITE Mobility. Som en del av fördstudien gjordes en studieresa till Stavanger i början av maj för att provåka en självkörande buss.

Frida Torsein sitter i en självkörande buss.

Frida Torsein, verksamhetsansvarig på Destinationsbolaget Idre AB.

Just nu pågår en förstudie som påbörjats av SITE Destination i det fjärde Interreg projektet SITE Mobility. Studien syftar till att ta reda på om autonoma fordon kan bli aktuellt i de kommuner som ingår i projektet, däribland Älvdalens kommun.

– Det kan absolut bli aktuellt i framtiden i eftersom det är brist på busschaufförer. Jag tror definitivt att det kommer fungera i vår fjällmiljö bara vi testar ut tekniken ett tag till, säger Frida Torsein, verksamhetsansvarig på Destinationsbolaget Idre AB.

Björn Tegnér står utanför en självkörande buss.

Björn Tegnér, tillförordnad förvaltningschef för Samhällsutvecklingsförvaltningen på Älvdalens kommun.

Självkörande bussar finns redan i trafik, något som Björn Tegnér, tillförordnad förvaltningschef för Samhällsutvecklingsförvaltningen på Älvdalens kommun, Frida Torsein, DIAB och delprojektledare SITE, och representanter från Malung-Sälen, Trysil och Engerdals kommun teståkte under sin studieresa i Stavanger.

– Det var spännande att få åka med i en självkörande buss. Än så länge måste det finnas en chaufför i bussen men det dröjer nog bara något år innan bussarna är förarlösa. En spännande utveckling och jag tror att det kommer rulla självkörande bussar i Älvdalens kommun i framtiden, säger Björn Tegnér

– Det kommer det att fattas 8 100 busschaufför inom tre år i Sverige, självkörande bussar kan vara ett alternativ även för oss, säger Robin Andersson, Sälenbuss.

Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort håller med om att självkörande bussar kan bli aktuellt på resorten framöver.

Förstudien pågår till 11 juni 2024

Studiebesöket var endel av den förstudie som arrangeras av Applied Autonomy tillsammans med 3 workshop i Sälen och Idre.

Första workshopen utgick ifrån besökarnas resebehov och vilken typ av fordon som kan vara aktuellt i vår fjällmiljö.

Resterande workshop kommer arbetsgruppen jobba med budget, se över regelverk, möjliga samarbetspartners och när och hur en självkörande buss kan implementeras. Förstudien pågår fram till 11 juni 2024.

Senast uppdaterad: 23 maj 2024