Jan Westling tilldelas kulturpriset 2024

Publicerad: 21 maj 2024 Uppdaterad: 22 maj 2024

Älvdalens kommuns kulturpris går i år till Jan Westling, en eldsjäl med ett livslångt engagemang för konst och kultur. Kommunstyrelsen utsåg under tisdagen årets kulturpristagare bland åtta nominerade kandidater.

Kulturpristagare 2024 Jan Westling  men en färgglad blombukett  i handen ståendes bredvid kommunalråd Peter Egardt.

Årets kulturpristagare Jan Westling och kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt

Älvdalens kommun har tilldelat kulturpriset 2024 till Jan Westling, en person med ett omfattande och mångsidigt engagemang inom konst och kultur. Kommunstyrelsen meddelade sitt beslut under tisdagen, efter att ha granskat nomineringarna från allmänheten. Bland de nominerade fanns både yngre talanger, som visat på driv och framgång, och äldre kulturpersonligheter, med livslångt kulturengagemang, samt aktörer som erbjuder folkbildande verksamhet med stort socialt värde.

Kommunstyrelsen enades om att belöna ett långt och troget engagemang med personligt avtryck, vilket gjorde Jan Westling till det självklara valet för årets pris.

Jan Westling har ett engagemang för konst i olika former. Han har under många år verkat som bildkonstnär, skulptör och illustratör. Han har även publicerat böcker och seriealbum, och hans engagemang för att stärka konsten och kulturen i Älvdalen sträcker sig till föreningslivet och kulturpolitiken. Jan har också arbetat som bildlärare i skolan, där han inspirerat och utbildat nästa generation av konstnärer.

Kulturpriset, som varje år delas ut till en person eller personer med stark anknytning till Älvdalens kommun, består av en summa på 10 000 kronor. Priset syftar till att belöna och uppmärksamma insatser inom kulturområdet som varit till nytta för medborgarna och kommunen i stort.

Jan Westling är en värdig mottagare av årets kulturpris. Hans livslånga och breda engagemang för konsten och kulturen i Älvdalen har haft en mycket stor inverkan på vårt samhälle. Vi är stolta över att kunna hedra hans arbete med detta pris, säger Peter Egardt, kommunstyrelsens ordförande.

Prisutdelningen kommer att äga rum under nationaldagsfirandet i Älvdalen, där Jan Westling officiellt kommer att motta sitt välförtjänta kulturpris.

Senast uppdaterad: 22 maj 2024