Stefan och Lena förärades Kweðåpriseð Övdalskun, älvdalskans sångpris

Publicerad: 26 april 2024

Det blev dubbelt upp vid utdelandet av det nyinstiftade Kweðåpriseð Övdalskun. Två pristagare fick ta emot utmärkelsen under fredagen på Företagsmässan i Älvdalen. De båda är Stefan Nykvist och Verf Lena Egardt, som båda är kända musikprofiler i Älvdalen.

Prisutdelare och pristagare för sångpriset 2024 på scenen under Företagsmässan.

Regionråd Birgitta Sacrédius, Landshövding Helena Höij, sångpristagare Verf Lena Egardt, sångpristagare Stefan Nykvist och representant för Älvdalens kommun och Ulum Dalska Ing-Marie Bergman. Foto: Björn Rehnström

Det nya priset ska uppmärksamma artister som på ett föredömligt sätt synliggör älvdalskan och sprider det vackra och unika språket genom sin musik. Idén till priset kommer från företagsmässans arrangörer och är ett samarbete mellan dem, Älvdalens kommun och föreningen Ulum Dalska.

Det var två mycket glada musiker som tog emot diplom, plakett och blommor av Landshövding Helena Höij, mässarrangör Torbjörn Wallin och Ing-Marie Bergman, som idag representerade både Älvdalens kommun och föreningen Ulum Dalska.

Både Lena och Stefan ägnar större delen av sina liv åt sång och musik och ofta har de också spelat och sjungit tillsammans. Under senare år har de använt älvdalskan allt mer.

För mig känns det mer naturligt att sjunga på älvdalska som ju är mitt modersmål”, säger Lena. Den talade älvdalskan är melodisk i sig och i sången blir det än mer tydligt.

Verf Lena Egardt har skrivit en hel del egen musik på älvdalska, men även översatt låtar till älvdalska från både svenska och engelska. En låt som Lena har översatt och som många känner till är ”Du raiter upp mig” med Stefan Nykvist och Larz-Kristerz.

Stefan som har spelat och sjungit i många olika konstellationer under åren använder gärna älvdalskan när chansen ges. Så här säger han:

Det är fint att få sjunga på älvdalska och i framtiden har jag en dröm om att göra en EP med låtar bara på älvdalska.

Senast uppdaterad: 26 april 2024