Vasaloppsinvigning i Älvdalens kyrka

Publicerad: 19 februari 2024

Invigningen av Vasaloppets vintervecka i Älvdalens kyrka har blivit tradition. I år är det tionde gången som kommunen i samarbete med Vasaloppet, Älvdalens Församling och Älvdalens IF, skidor, arrangerar evenemanget kvällen innan Tjejvasan.

Lena Willemark

Lena Willemark, folkmusikens drottning och nyligen invald i Swedish Music Hall of Fame, bjuder på förstklassig musikalisk underhållning under invigningskvällen. Foto: Per Kristiansen

En av höjdpunkterna under kvällen är kröningen av årets kransmas. I år är det Gustav Johnsson som kommer att få det ärofyllda uppdraget att lägga kransen om segraren i Tjejvasan.

Just i år, 2024, körs det hundrade Vasaloppet, något som uppmärksammas på olika sätt under Vasaloppsveckan. I Älvdalens kyrka firar vi det med mycket sång och musik och med två "bjärkallkullur", båda uppvuxna i Vasaloppets hjärta, Evertsberg.

Lena Willemark, folkmusikens drottning och nyligen invald i Swedish Music Hall of Fame, kommer att bjuda på förstklassig musikalisk underhållning tillsammans med gitarristen Roger Tallroth.

Den andra bjärrkallkullan är Grammas Linda Axelsson som har uppdraget att hålla högtidstalet och inviga Vasaloppsveckan 2024.

Musikaliskt medverkar även Melker Brodin, kantor Gunilla Albertsdotter, Älvdalens Musikskola och Älvdalens Spelmanslag.

Senast uppdaterad: 19 februari 2024