Idag firar vi samernas nationaldag

Publicerad: 6 februari 2024

Den 6 februari hissar vi den samiska flaggan, pyntar skolmatsalarna och serverar lokalt producerat renkött till barn, elever och de äldre för att fira samernas nationaldag.

Närbild av samernas flagga mot blå himmel.

Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från de traditionella samiska dräkterna. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå.

Den 6 februari firas Saemien åålmegebiejjie, vilket är det samiska namnet för samefolkets nationaldag. Eajran sijte, som översätts till Idre sameby på svenska, utgör den sydligaste samebyn i Sverige och är verksam inom kommunen.

Lokalt producerat renkött i de offentliga köken

I skolorna och förskolorna får barnen renfärs med ris, bröd och färska grönsaker till lunch. Inom äldreomsorgen serverar köken köttfärslimpa med renkött, lingongräddsås, kokt potatis och varma grönsaker.

Passa på att se en utställning på Idre bibliotek

Förutom flaggning och att kostenheten serverar lokalt producerat renkött i skolkök och inom äldrevården så finns det även utställningar att besöka. Från och med den 5 februari hålls en utställning om tvångsförflyttningarnas konsekvenser på Idre bibliotek. Där finns också en utställning med Madelene Renhuvuds tavlor.

Älvdalens kommun är sedan 2010 en samisk förvaltningskommun. I kommunen finns Eajran sijte som betyder Idre sameby på svenska. Det är den sydligaste samebyn i Sverige.

Lär dig några ord på sydsamiska

  • Prïhtjege = Kaffe
  • Daelvegen = om vintern
  • Dålle = eld
  • Gïerkiengarres = februari
  • Letnie = skidor
  • Tjoejkedh = åka skidor

Varför den 6 februari?

Samernas nationaldag firas den 6 februari för att hedra minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag år 1917 i Trondheim. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från de båda länderna samlades till för att diskutera gemensamma problem. Därför är den 6 februari en viktig dag för alla samer, oavsett vilket land man bor i.

Samernas nationaldag firas i hela Saepmie.

Den samiska flaggan och nationalsången

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Cirkeln i flaggan representerar både solen och månen – solringen är röd och månringen är blå. De övriga färgerna i flaggan - röd, blå, grön och gul – är från den traditionella samiska dräkten som kallas kolt. Dessa fyra färger symboliserar också viktiga element för överlevnad. Grönt representerar växter, natur och landet Sàpmi, som är avgörande för överlevnad. Blått står för vattnet som är en livsgivande kraft. Rött står för eld, värme och kärlek. Gul står för solen och ett långsiktigt liv.

Den samiska nationalsången heter Sámi soga lávlla eller Samefolkets sång. Enligt sametinget.se Länk till annan webbplats. är texten skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875–1921). Han var en lärare och kyrkomusiker från nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Nationalsångens melodi är komponerad av Arne Sörlie.

Senast uppdaterad: 6 februari 2024